Slik motiverer du barna til å gå på tur

Foto: Live Andrea Sulheim/Turistforeningen

- Sett av tid til undring og lek, sier ekspert.

Den beste sesongen for å nyte den store, vidåpne friluften ligger rett foran oss. Tråkke på myk skogbunn, plukke et bær her og der, lytte til rasling av løv. Bare være i kontakt med elementene. Men det er enkelt nok å romantisere det å være ute på tur for oss voksne. Hvordan skal man klare å rive de små løs fra de digitale dingsene sine og motivere dem til å sette pris på norsk natur? Det trenger faktisk ikke være så vanskelig, ifølge Henriette Gill, kommunikasjonsrådgiver i Stavanger Turistforening.

– Planlegg sammen. Snakk og vis hvor dere skal gå, se på værmeldingen og la dem være med å pakke i egen sekk. Jo mer de inkluderes i planleggingen, jo større forståelse og glede får de over det de skal få være med på. Det er gøy å glede seg! sier hun.

UT PÅ TUR: Henriette Gill, Stavanger Turistforening. Foto: Pål Christensen/Turistforeningen

Gill understreker at det viktigste når man skal på tur med barn er å ha det gøy, ikke stresse, og legge lista lavt.

les også
Slik kommer du deg over dørstokkmila

- I en travel hverdag kan man lett henge seg opp i logistikk og overdreven turplanlegging. Legg opp turen på barnas premisser, kle dere etter været og sett realistiske turmål. Noen ganger er det nok å passere dørstokken, og andre ganger er det et konkret turmål, sier hun.

Tilpass turen etter alder

Alle barn kan gå på tur, heter det i barnas turvettregler. Men man bør tilpasse turen barnas alder, ifølge Gill.

- Barn kan bli med på tur fra de første leveårene. Hvis de kan sitte, så kan du ta dem med på kortere turer i bæremeis, men sørg for at de får gå litt selv. Fra fire år så kan de begynne å gå korte dagsetapper i lett terreng, og fra 8-9-årsalderen kan de holde tritt med de voksne, avhengig av motivasjon og turforhold.

Les også: Test av drikkeflasker for barn

Men en tur er mer enn trasking og etapper. Lek og undring er vel så viktig, mener hun.

les også
Slik blir turen vellykket

– Sørg for å ta gode pauser, sett av tid til undring og lek og ikke minst: bli med på leken. Bygg barkebåter, plukk blåbær, lag pinnebrød eller pannekaker, plukk og finn navn på fjellblomster, let etter ”Huldra” eller spill turbingo!

Tur med tantebarn

Bodil Gilje (34) er turentusiast med firesifret antall følgere på Instagram, og hun hadde nylig med seg barn på telttur for første gang da hun dro med tre tantebarn på seks, 11 og 12 år ut i Nordmarka. De to eldste, Alexander (12) og Malene (11) hadde sovet i hengekøye i skogen før, mens seksåringen ikke hadde sovet ute tidligere, og ingen av dem hadde vært på skikkelig telttur langt hjemmefra.

- Jeg var mest spent på om barna kom til å bli redde og få hjemlengsel i løpet av natta, forteller Gilje.

TELTTUR: Bodil Gilje med tantebarna Alexander og Malene. Foto: privat.

De fire gikk fra Skar Leir til Øyungen i Nordmarka. Det er ca. 2 km én vei og ifølge Gilje akkurat passe langt med tre barn på tur.

les også
Derfor er 17. mai barnas dag

- De plukket mye blomster underveis, så vi brukte omtrent dobbelt så lang tid som jeg ville brukt alene. Øyungen er veldig populært, men siden vi var der på en ukedag fikk vi en stor og fin teltplass helt for oss selv. Stor, godkjent bålplass, fine bademuligheter og en piknikbenk vi kunne spise ved. Ungene kunne løpe rundt i skogen, bade og fiske uten at vi forstyrret noen andre, sier hun.

Luksusmeny på tur

I tillegg til to telt, soveposer, liggeunderlag og masse mat, hadde de med seg solkrem, badetøy, hodelykter, ekstra ullklær, dopapir, Yatzy, kosebamser, myggspray, drikkeflasker, førstehjelpsutstyr og ved. Fiskestanga til tante var også med, og dessuten et lite belgisk vaffeljern, primus og kaffekjelen.

les også
Bli med på tre norske Lucia-feiringer

- Vi hadde med oss både pølser, pinnebrød, kakao, marshmallows, banan og sjokolade til kvelds, og vaffelrøre, bananer, mer sjokolade og kakao til frokost. Jeg ville at de skulle kose seg maks og tenke at tante-Bodil er verdens kuleste tante. Jeg tror jeg fikk noen ekstra tante-poeng etter denne turen, sier Gilje, som legger til at man fint kan kutte litt vekt i bagasjen ved å spise frysetørket turmat og posesupper, som ungene også synes er stas.

Les også: 12 gode podcaster for foreldre

Den største overraskelsen for Gilje underveis var hvor bra alt gikk. De tre barna elsket å være på tur, og de ville lære så mye som mulig. De viste seg også å være mer kreative og modige enn tante hadde trodd på forhånd.

les også
Tips til deg som skal på topptur med barn

- Min seks år gamle niese hadde plutselig spikket seg en fiskestang, funnet et fiskesnøre og en fiskekrok på teltplassen og laget en fiks ferdig stang før jeg rakk å sette opp teltet. Hun trædde på fem meitemarker uten å blunke, og ikke lenge etter hadde hun en liten mini-ørret på kroken! Den slapp vi pent uti igjen, men hun var så stolt! Og jeg var utrolig imponert over hvor uredd hun var og hva hun fikk til på egenhånd, sier Gilje.

HJEMMELAGET: Ny fiskestang på en-to-tre. Foto: privat

Hun mener at barn får like mye mestringsfølelse av å være ute i naturen som voksne får, om ikke enda mer.

les også
Tom Egelands tunnelfobi inspirerte til ny bok

- Man trenger ikke gå så langt, og det enkle er ofte det beste. Som å grille pølser på bålet for eksempel. Jeg lærte også at det går fint å la barna få prøve ting selv. Tantebarna mine fikk låne knivene mine, de fikk prøve fiskestanga, hente ved og fyre bål, sette opp telt og lage pinnebrød. Og de fikk være oppe så lenge de orket. Det førte jo til at de sov ganske lenge dagen etter også, til tantes store begeistring. Det er viktig å skape gode minner rundt turopplevelser, så de får lyst til å være med tante på tur igjen, sier Bodil Gilje.

Når ting ikke går etter planen

Men selv med god planlegging er det ikke alltid turen blir som man har tenkt. Det erfarte Turistforeningens Henriette Gill på sommerens roadtrip med sønnen Hugo (5):

les også
Ta med barna på topptur

- Vi skulle kjøre fra Stavanger til Loen hvor vi skulle ta skyliften og komme oss opp i høyden. Planen var å spytte morellsteiner ut av vinduet i Hardanger, fiske, høre på lydbøker og musikk, gå fjelltur, padle kano, se majestetisk norsk natur, sove ute og rett og slett gjøre det vi ville, når vi ville. Vi fikk gjort mye av det, men det var også mye som ikke gikk etter planen, forteller hun.

Men på dag én kjørte de bilen fast i Rosendal, og på dag to skled Gill og falt og slo ryggen. Det regnet, og turen virket plutselig litt for ambisiøs. Hun innså at hun hadde lagt opp turen mer etter egne ønsker enn sønnens behov.

- Vi kom oss til Sogndal, men snudde der og endte på campingferie på Voss, og det syntes Hugo var storveis, for der ble han kjent med så mange andre barn. Jeg erfarte at det er viktig å kunne endre planen underveis og ikke gå i kjelleren når virkeligheten er annerledes enn forventningene. Det viktigste er at vi fikk en kjempefin tur til slutt og at Hugo fikk mange gode minner han kan ha med seg videre, ler Gill.

POSTKORT: Hugo nyter utsikten. Foto: privat

10 TIPS FOR EN VELLYKKET TUR MED BARN

 

les også
Trygg Trafikk vil ha påbud om hjelm for barn på elsparkesykkel

Å dra på tur er moro for både voksne og barn. Tid til fri lek, glede, fantasi og spenning er viktigere enn å gå langt. Her er ti tips til hvordan du kan gjøre turen med barna til en god opplevelse.

 

 1. Sørg for en god start! Pakk sekken i god tid, helst kvelden før.
 2. Ta gjerne med noen gode venner med barn på samme alder.
 3. Selg inn turideen din til barna – vær entusiastisk!
 4. Ta med nok mat og drikke.
 5. Bestem dere for om målet med turen er å være ute og leke, eller om dere vil til en hytte, en fjelltopp eller et annet konkret turmål.
 6. Snakk om de positive turopplevelsene både underveis og etter turen.
 7. Vær med på leken når dere er ute. Lek og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne.
 8. Kle deg godt og praktisk selv også. Voksne som fryser er dårlig turselskap for barn.
 9. Husk å kle av barna hvis de blir for varme.
 10. La heller turen bli litt for kort enn alt for lang og ta mange pauser.

 

(Kilde: Den Norske Turistforening)

 

FJELLVETTREGLENE

 

 • Planlegg turen og meld fra hvor du går.
 • Tilpass turen etter evne og forhold.
 • Ta hensyn til vær— og skredvarsel.
 • Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
 • Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
 • Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
 • Bruk kart og kompass, vit alltid hvor du er.
 • Vend i tide, det er ingen skam å snu.
 • Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig.

Kilde: Den Norske Turistforening

Les også: Dette er Familieklubben

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .