Stor test av barnetøfler 

Alle foto: Babytesterne

Småbarn er tøffelhelter mer enn de fleste, og fortjener det beste. Familieklubbens fotfolk av den lille sorten har grundig testet 11 av tøflene på markedet nå.

Babytesterne tester barneprodukter for FamilieklubbenLes alle testene våre her

Tøfler må de ha, de små. Både hjemme, i barnehagen og kanskje hos bestemor. Med tanke på hvor mye barna faktisk bruker tøfler, er det ingen tvil om at kvalitet er viktig for de små føttene. Derfor har vi grundig testet 11 varianter. Og konklusjonen er klar: Billigst er ikke best.

Les også: Klestipsene du må kunne i kulda

les også
Test av 10 leseapper: Disse er best

Slik har vi testet:
Tøflene er testet på barn fra to til fem år både hjemme og i barnehagen. Det viktigste med tøfler, ifølge barneskoekspertene på Agnar Skohagen, er at de er laget av et materiale som puster godt, og at tøflene passer fotens lengde og bredde. Om man velger myk såle eller stiv såle, har lite å si for fotens ved og vel etter at barnet har lært å gå skikkelig. Her det det derfor smak og behag, og ikke minst behov, som spiller inn. Er det for eksempel ofte vått der barna skifter til tøfler, er det veldig dumt med tøffel uten såle.

NB: Tøflene i testen er ikke egnet for barn som akkurat har lært seg å gå.

Testkriterier:
* Varme
* Pusteevne
* Såle
* Hvor lette de er å ta av/på
* Hvor godt de sitter på
* Holdbarhet
* Pris
* Miljø/bærekraft (Basert på informasjon fra leverandørene)

Her kan du se alle Familieklubbens tester av barneprodukter så langt

Tøffel Lindex (rosa kanin)
Dette er søte og billige tøfler som fungerer helt ok. De er gode og myke inni og har myk stoffsåle med antiskli som fungerer godt. De kjennes litt klamme etter mye lek og puster ikke like godt som tøflene laget av ull. De er også litt for brede i formen, noe som gjør at barnets naturlige gåstil forstyrres. Tøflene dytter liksom litt bort i hverandre når barnet går, og det ser irriterende ut for barna selv om de ikke selv klager. Tøffelen har strikk rundt foten som man drar ut for å få dem på. Dette får ikke toåringen og treåringen til selv. fireåringen klarer det fint. Tøflene sitter ikke kjempebra på foten i lek og har en del løse tråder hengende fra sømmene før vi begynner å bruke dem. Lindex oppgir et generelt godt fokus på bærekraft, blant annet på effektiv og miljøvennlig transport, vannforbruk, materialvalg, resirkulering og klesdonasjoner. Konklusjonen blir at dette er helt greie sofatøfler, men ikke noe særlig mer enn det.

Pluss: Billig og myk inni

Minus: Litt klønete å få på, for brede og flere løse tråder

Veiledende pris: 99,-

Karakter: 4 av 10

Har du lest denne artikkelen: Lykkelig over å droppe barnehagen

les også
Klageretten gjelder – også på vintertøy

Mokasiner («sokketøfler») fra H&M
Dette er en klassisk «sokketøffel», eller «turntøffel», som de også blir kalt. De ser ut som sokker, men har en semsket lærsåle som gjør den til en tøffel. Hovedproblemet med denne typen tøfler er at de fort sklir av foten. Spesielt på de minste som ikke løfter bena så godt. Undersiden i semsket skinn gjør at man ikke sklir, men dette gjør også at barna i blant nærmest blir sittende litt fast i teppet om de ikke løfter foten skikkelig. Dermed sklir tøffelen halvveis av eller blir skjev på foten. Ettersom tøffelen er en slags sokk, puster den fint og blir ikke for tett. Stoffet på akkurat denne modellen loer fort, det gjør at de raskt ser godt brukt ut. Det er heller ikke den enkleste tøffelen å ta på, ettersom barnet må få dratt dem skikkelig på seg i riktig retning. Ikke noe særlig for verken toåringen eller treåringen, men fireåringen får dem fint på selv. H&M oppgir at de har fokus på bærekraft i mye av arbeidet sitt. De legger blant annet vekt på å bruke resirkulerte og nye, mer bærekraftige materialer. Totalt sett blir konklusjonen at disse funker helt ok, men de er ikke en favoritt vi ville kjøpt igjen.

Pluss: Billige

Minus: Upraktisk i bruk og loer fort i stoffet

Veiledende pris: 79,90

Karakter: 4 av 10

Les også: Når barn blir forelska

Polarn O. Pyret vindfleecetøfler
Dette er en myk og vindtett fleecetøffel laget av resirkulert polyester og med en myk såle med gummilignende materiale som skal gjøre at barnet ikke sklir. Den fester ikke veldig godt og vi synes egentlig ikke dette kan kalles for skikkelig antiskli. Som med sokketøflene opplever vi at tøflene fort vrir seg på barnets fot. Og vi tenker at disse kanskje egentlig passer best for de aller minste som ikke går eller prøver å gå enda. For våre testere blir derfor ikke disse en favoritt annet bortsett fra når vi skal sitte stille i sofaen. Polarn oppgir at de er opptatt av bærekraft og miljø, med fokus på reparasjon, gjenbruk og materialvalg.

Veiledende pris: 179,-

Pluss: Myke og gode

Minus: Dårlig antiskli, og vrir seg fort på foten

Karakter: 5 av 10

Les også: Slik takler du trassalderen

les også
Test: Sparkesykler for barn

Tøffel Lindex (myk grå med dusk)
Dette er myk og enkel tøffel fra Lindex som ligner litt på en ballerinasko i formen. Hele tøffelen inkludert sålen er strikket, og kjennes veldig myk og god å ha på. Sålen har i tillegg antiskli under som fungerer fint. Tøflene er lette å ta på fordi hullet er stort, men det gjør også at den ikke sitter like godt på foten under lek. Tøffelen puster fint og er topp å kose seg med på sofaen, men det er ikke en tøffel å satse på i barnehagen eller på skolen. 

Pluss: Lett å få på, billig og myk

Minus: Sitter litt dårlig på foten i lek

Veiledende pris: 89,50

Karakter: 5 av 10

Les også: Derfor bør du snakke MYE til babyen din

les også
Test av reisevogner

Polarn O. Pyret mokasiner
Denne tøffelen fra Polarn bygger på samme prinsipp som sokketøffelen fra H&M. Vi møter derfor også de samme utfordringene med tanke på at den fort sklir inn i feil posisjon. Når det er sagt, har denne tøffelen en litt annen form i foten, som gjør at den sitter bedre enn H&M sine. Den har også et ekstra elastisk bånd over foran for at den skal sitte enda litt bedre. Dette har vi ikke testet, ettersom vår modell var for litt større barn. Stoffet er av god kvalitet, så den blir ikke loete. Totalt sett scorer denne litt bedre på funksjonalitet, men denne typen tøffel er fremdeles ikke en favoritt. I tillegg er den ganske dyr med tanke på hva slags type tøffel den er. Et godt alternativ om du først vil ha en mokasinsokketøffel. 

Veiledende pris: 249,-

Pluss: God kvalitet

Minus: Dyr, og litt dårlig funksjonalitet

Karakter: 6 av 10

Har du lest denne artikkelen? Forskning: Mobilbruk stresser babyen

les også
Test av barnetermoser

Ponny
Dette er en ullfilttøffel med hard såle fra Euroskos eget merke Ponny. Den ligner på både Superfit og Kavat med ullfilt i selve tøffelen, hard gummisåle som ikke setter merker og borrelås for å åpne og lukke. Denne tøffelen har flapp bak som man kan holde i når man tar den på. Sålen er i stiveste laget, definitivt den stiveste sålen blant de med såle, men om dette har noe å si for barnet er vanskelig å vurdere - det ser imidlertid ikke ut til å plage testeren. Ponny oppgir ikke noe spesielt fokus på bærekraft. Ponnytøflene er et godt alternativ til flere av de andre med hard såle med tanke på pris og hva du får.

Veiledende pris: 249,-

Pluss: God kvalitet, gode materialer og god pris

Minus: Litt stiv i sålen, og manglende fokus på bærekraft

Karakter: 7 av 10

Les også: Slik gjør du tannpussen til en lek

les også
Test av bæreseler

Shepherd Viared
Dette er en herlig og myk saueskinnstøffel fra svenske Shepherd. En tøffel flere av oss mødre har lyst til å ta på oss foran peisen med pledd og kakao. Barna ser også ut til å like den godt, men den oppleves som litt vanskelig å ta på fordi ulla inni tøflen gir friksjon mot sokken. Den har flapp bak som man kan holde i for lettere å få foten på plass, så dette hjelper noe. Saueulla inni gjør at den er veldig myk og god å ha på. Tøffelen har semsket saueskinn utenpå, og også sålen er semsket, noe som gir et naturlig og godt feste til gulvet. Ettersom hele tøffelen er laget i naturlige materialer, puster den godt. Den kan kanskje bli noe varm på høsten og våren ettersom den har såpass mye fluffy ull, men dette har vi ikke fått testet på grunn av årstiden. Shepherd oppgir selv at de har fokus på bærekraft gjennom blant annet renseanlegg og effektiv transport.

Dette er definitivt den dyreste tøffelen i testen, så kanskje er det bedre om vi mammaer får oss et par som kan vare lenge. Likevel: En stor hjemme- og hyttefavoritt, særlig hvis vi ser bort fra prisen.

Veiledende pris: 499,-

Pluss: God kvalitet, myk og varm

Minus: Dyr.

Karakter: 7 av 10

Annonse
Laveste pris: 330 kr
(Boozt.com)
I samarbeid med

Les også: Lei av kresne barn? Prøv dette

les også
Test av vintervotter

Tova (Tova / jul i svingen)
Dette er varme og kjempefine ulltøfler produsert av norske Tova. De har en helt spesiell og veldig fin historie - det hele startet som et norsk bistandsprosjekt. Tøflene produseres nå av mongolske familier og er i 100 % merinoull med lærsåle. De er gode og varme og holder godt form og utseende etter bruk. Tøffelen er ganske høy, men splitten i siden gjør at den er lett å ta på samtidig som den sitter godt på foten. Dette er favoritten til en av testerne fordi den er myk og sømløs inni. Ettersom hele tøffelen er av naturlige materialer, puster tøffelen godt. Også denne kan kanskje bli noe varm på høsten og våren ettersom den er i tykk tovet ull. En super tøffel i god kvalitet, med en spennende historie som tar bærekraft på alvor helt ned på individnivå. Kanskje aller best å bruke hjemme og på hytta, men fungerer også bra i barnehage og på skolen, spesielt om vinteren. Litt dyr, selv om vi skjønner hvorfor.


Veiledende pris: 449,-

Pluss: Varm og solid kvalitet

Minus: Litt dyr

Karakter: 8,5 av 10

Annonse
I samarbeid med

Blogg: Fem foreldretyper du møter i barnehagen

les også
Test av ammeputer

Bisgaard Wool Velecro 
Fine og varme tøfler fra danske Bisgaard. Her er hele tøffelen laget i naturlige materialer som gjør at den puster godt. Selve tøffelen er laget av myk ullfilt, og den åpnes og lukkes med borrelås som er lett å åpne for liten og stor. Borrelåsen peker utover og kan brukes som hjelp for å forklare hvilken tøffel som hører til hvilken fot - borrelåsen skal peke ut. Disse tøflene har en liten tunge, noe som skaper bittelitt problemer for de aller minste når de skal ta på tøffelen selv fordi den krøller seg litt. Sålen liker vi veldig godt, den er laget i naturgummi og er den mykeste og mest fleksible av alle tøflene med «hard» såle. Den lager ikke merker, men har ikke den beste antisklien. Det vil si at vi ikke opplever at barna sklir rundt ukontrollert. Bak ved hælen har tøffelen en liten flipp man kan holde i for lettere å få på tøffelen. Det er topp, for da slipper vi å stikke tommelen ned i skoen for å få foten ned eller for å brette opp kanten bak. Med tanke på prisen, er det litt irriterende at disse loer seg litt etter en halv sesongs bruk. Ser man bort fra dette, er disse en stor favoritt. Spesielt om du ønsker en lett tøffel i naturlige materiale med gummisåle, som fremdeles er supermyk i foten.

Veiledende pris: 389,-

Pluss: Varm og pustende ull og fleksibel såle

Minus: Litt dyr, loer fort og litt svak antiskli under

Karakter: 8,5 av 10

Annonse
Laveste pris: 387 kr
(Footway.no)
I samarbeid med

Kommentar: Velkommen til Hotell Mutter'n

les også
Test av matbokser for barn

Superfit Happy (testvinner - delt førsteplass) 
Dette er en populær tøffel i mange barnehager, produsert av østerrikske Superfit. Tøflene er laget i ullfilt og har en solid og god gummisåle som ikke lager merker. Sålen har ekstrariller under tåballen, som gjør at den føles som en av de mest fleksible sålene av de som har hard gummisåle. Tøflene åpnes og lukkes med borrelås som sitter supergodt. Dette er veldig bra når de først er på, men det gjør dem også vanskelige å åpne for små hender. Det er heller ikke helt greit for de minste å huske hvilket av museørene som skal løftes for å åpne borrelåsen, noe som fører til en del frustrasjon. Når borrelåsen først er åpnet, er de veldig lette å ta på ettersom de ikke har noen «tunge» som kan krølle seg. Tøflene tåler det meste, og ser ikke slitt ut etter flittig bruk gjennom sesongen. Superfit oppgir at de har fokus på bærekraft, uten at vi vet spesifikt hva de legger i dette. Det eneste vi vet er at de ga bort mange tusen par sko under den siste flyktningkrisen. Uansett et topp alternativ.
NB: Selv om dette er en av testvinnerne, minner vi om at denne kun er best for de med fot som passer i denne tøffelen. Husk å måle bredden på foten, og velg en tøffel som passer ditt barns fot.


Veiledende pris: 349,-

Pluss: God kvalitet

Minus: Litt vanskelig å ta av og på, og lite informasjon om bærekraft

Karakter: 9 av 10

Annonse
I samarbeid med

Kavat Munkedal TX (testvinner - delt førsteplass) 
Veldig fine og solide tøfler fra svenske Kavat. Selve tøffelen er laget i ull, som både varmer og puster godt. Den har en litt stivere såle enn for eksempel Superfit og Bisgaard, men er mye mer fleksibel enn tøflene fra Ponny. Dette er også testens desidert beste med tanke på antiskli, og sålen setter ikke merker. Tøffelen åpnes og lukkes med borrelås på samme måte som Bisgaard sine. Hovedforskjellen er at tungen er lengre på Kavats tøffel. Det betyr at også denne iblant krøller seg litt når barna prøver å mose foten ned i tøffelen uten å holde i tungen. Også her er det en liten flipp bak på hælen for å dra på tøffelen. Litt høyere på foten enn Bisgaards varoam. og dette er en litt bredere modell som passer brede barneføtter. En tøffel til all slags bruk, dette. Kavat har fokus på bærekraft gjennom hele livssyklusen til produktene sine, og er sertifisert med miljømerkingen Ecolabel. 
NB: Selv om dette er en av testvinnerne, minner vi om at denne kun er best for de med fot som passer i denne tøffelen. Husk å måle bredden på foten og velg en tøffel som passer ditt barns fot. 

Veiledende pris: 399,-

Pluss: Solid og god på alle måter

Minus: Litt dyr

Karakter: 9 av 10 

Annonse
I samarbeid med
Prisjakt.no er en kommersiell partner av Familieklubben. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .