Test av vippestoler

Test av vippestoler
Foto: Babytesterne

Vi har testet åtte av vippestolene på markedet og funnet store forskjeller på kvalitet og pris.

Testene fra Babytesterne er laget av foreldre  for foreldre. Testene er 100 prosent uavhengige og utføres i all hovedsak av småbarnsforeldre. Ekstern fagekspertise benyttes der testkategorien krever det. Les alle testene våre her.

En vippestol gir god avlastning fra bæring. I stolen kan babyen slappe av og følge med før den selv kan sitte oppreist. Det finnes mange forskjellige vippestoler på markedet, og prisene varierer. Vi har testet et godt utvalg (som ikke går på batteri eller strøm) fra de største nettbutikkene.

Konklusjonen er at noen av dem rett og slett er av dårlig kvalitet.

Slik har vi testet:
Vippestolene er testet i vanlige hverdagssituasjoner, hovedsakelig av en fem måneder gammel baby.

Test av vippestoler
Foto: Babytesterne

Testkriterier:

  • Er det lett for barnet å få i gang vippen?
  • Kan stolen legges sammen?
  • Kan sittestilling varieres? 
  • Er det lett å justere sitteposisjon?
  • Er trekket vaskbart? Er det lett å ta av og på?
  • Kan man feste leker?
  • Pris
  • Andre ulemper/ fordeler

Les også: Test av drikkekopper

Beemoo vippestol

les også
Test av skolesekker: De beste og de verste

Denne vippestolen har en vippemekanisme der selve metallskinnen i stativet gynger på gulvet. Dette oppleves umiddelbart som litt mindre behagelig og litt mindre «sømløst» enn de som vipper i selve stolen og står stabilt. Det er dette som skiller de beste stolene fra dem som oppleves som mindre gode. Babyen klarer likevel greit å få bevegelse i stolen på egen hånd, selv om vippingen oppleves som litt hakkete og bråkete, spesielt på parkettgulv.

Stolen er i flere deler, og den må dermed demonteres for å få den flatpakket dersom man skal ha den med seg på tur. Dette er tungvint og upraktisk. Selve sitteposisjonen oppleves som helt grei, selv om det er litt liten plass til rumpa, og babyen kan fort skli litt nedover. Sittestillingen kan enkelt endres med to hendler på sidene av stolen.

Setet virker mykt og behagelig, og denne stolen har i tillegg en slags hodepute som kan være fin dersom babyen skal sove. I tillegg er trekket enkelt å ta av for vask. Det følger ikke med noen leke til denne stolen, og det er heller ikke mulig å kjøpe separat. Dette en av de rimeligere stolene i testen. Dette gjenspeiles dessverre også til dels i kvaliteten.

Beemoo vippestol

Veiledende pris: 529 kroner
Fordeler: Gode puter og godt stoff, egen støtte for å låse vippen, billig.
Ulemper: Dårlig vipp, tungvint å montere/demontere, dårlig plass til rumpa, ingen mulighet for leker.
Karakter: 4/10

Annonse
I samarbeid med

Beemoo vippestol

Dette er en enkel vippestol i helt ok kvalitet som kommer ferdig montert og er enkel å ta i bruk. Denne stolen vipper også ved at metallbeina gynger på gulvet som gir en lite smidig og bråkete vipping.

Stolen kan justeres i tre ulike sitteposisjoner med en hendel under setet. Denne hendelen oppleves som litt kranglete, men fungerer greit. Stolen legges helt sammen med den samme hendelen. Trekket på stolen kan enkelt fjernes for å vaskes.

Det følger med en bøyle med leker på denne stolen, men de to lekene som henger der er litt kjedelige. I tillegg er bøylen slapp i festene, og babyen river veldig enkelt ned hele bøylen med armene. Prisen virker for høy i forhold til kvaliteten.

Beemoo vippestol

Veiledende pris: 839 kroner 
Fordeler: Enkel å legge sammen, billig
Ulemper: Dårlig vipp, slapp bøyle til leker, sånn passe kvalitet
Karakter: 5/10

Annonse
Laveste pris: 349 kr
(Jollyroom)
I samarbeid med

Carena Arholma vippestol

les også
Test av barnetermoser

Det første som slår oss er at stolen er tungvint å montere og demontere dersom man skal ha den med seg på tur. Her sitter heller ikke babyen spesielt godt, og vi synes ikke babyen sitter så stabilt og trygt som vi ønsker oss i en vippestol. Kanskje passer den bedre for mindre babyer enn testbabyen på fem måneder.

Les også: Test av bæreseler

Konstruksjonen oppfattes også som litt spinkel. Stoffet er heller ikke spesielt mykt og behagelig. Stolen må demonteres for å få av trekket for å vaske dette, noe som også er upraktisk.

les også
Test: Sparkesykler for barn

Det følger med en bøyle med leker, og disse lekene er fine. Vippingen er god i denne stolen, da stativet står stabilt på gulvet, og vippen skjer i selve stolen. Babyen får til å vippe på egen hånd. Det er ikke mulig å justere sittestillingen.

Carena vippestol

Veiledende pris: 299 kroner
Fordeler: God vipp, billig, fine leker
Ulemper: Tungvint å montere/demontere, usikker på om babyen sitter trygt, ikke mulig å endre sitteposisjon, opplevd lav kvalitet.
Karakter: 5/10

Annonse
Laveste pris: 199 kr
(Lekmer)
I samarbeid med

Bababing Rockout vippestol

les også
Test av reisesenger

Morsomt og stilig design. Stolen gynger på gulvet og ikke i stolen, men her fungerer det greit fordi skinnene under er polstret med et mykt materiale som gynger lydløst og smidig. Babyen klarer å vippe på egen hånd.

Sittestilling justeres med en knapp på toppen. Denne kan være litt hard å trykke inn, men ellers fungerer justeringen greit. Også denne stolen virker å passe best for litt mindre babyer enn testbabyen. Selv om babyen ikke er spesielt lang, rekker hodet opp til metallrammen øverst, noe som virker ubehagelig. Den har også litt dårlig polstring på metallrammen rundt stolen, og babyen trommer flere ganger armene sine rett i metallet.

Stolen er relativt enkel å legge helt flat slik at man kan ta den med seg på tur. Vippestolen oppleves som solid og stabil, og den har stropper som går over skuldre i tillegg til den vanlige trepunktselen. Dermed sitter babyen trygt. Trekket er også enkelt å løsne for vask. Det følger også med en bøyle med fine leker.

Rockout vippestol

Veiledende pris: 909 kroner
Fordeler: God vipp, fin lekebøyle, solid og stabil, trygge seler over skuldre.
Ulemper: Litt kort i ryggen, litt dårlig polstring, litt hard knapp på justeringen
Karakter: 6/10

Annonse
I samarbeid med

Chicco Hoopla vippestol

les også
Test av nattposer

Dette er en stol som ser fin ut, og kvaliteten oppleves som god, selv om den ikke når helt opp til de beste i testen. Den har en behagelig sittepute og nyfødtinnlegg som følger med. Nyfødtinnlegget er lett å ta ut og vaske, men resten av trekket løsnes ved hjelp av borrelåser og knapper. Det er litt tungvint på grunn av stramme stropper.

Stolen har sklisikring, men gynger på gulvet, i stedet for i selve stolen, noe som trekker ned fordi det påvirker vippen. Vippingen oppleves likevel som mer smidig enn noen av stolene med samme vippemekanisme, og testbabyen får grei bevegelse i stolen på egen hånd. Den har også to støtter som stopper vippen, da kan den brukes som vanlig hvilestol.

Les også: Test av reisestoler

les også
Test av bæreseler

Lekene som følger med er veldig fine, og faller i god smak hos testbabyen. Dessverre er de litt for langt unna. Stolen har flere ulike sittestillinger, og justeringen er lydløs og enkel å bruke. Stolen kan også legges helt flat, noe som er fint når den skal med på tur. 

Chicco vippestol


Veiledende pris: 1099 kroner
Fordeler: Fine leker, lydløs justering av sittestilling, god kvalitet
Ulemper: Lekebøylen langt unna, litt dårlig vipp.
Karakter: 7/10
Annonse
Laveste pris: 1181 kr
(ComputerSalg)
I samarbeid med


Nuna Leaf vippestol

Dette er en litt annerledes vippestol. Den vipper ikke opp og ned som de andre, men svinger fra side til side. Svingebevegelsene er veldig fine, og testbabyen blir veldig avslappet og rolig i den. Den må settes i gang med hånden, men er i bevegelse en god stund når det først er gjort. 

les også
Stor test av vinterjakker for barn

Stolen er ikke like portabel som de andre i testen. Den veier mye og har et tykt metallstativ. Den kan ikke enkelt klappes sammen, men ser veldig stilig ut. Det er litt synd at det ikke er mulig å endre sitteposisjon. Standardstillingen er godt tilbakelent, og dette ser ut til å være en behagelig stilling for babyen, men mer upraktisk når babyen blir større og vil se mer. Stolen har et løst innlegg som enkelt kan tas ut og vaskes.

Det følger ikke med noen leke til denne. Dette må kjøpes separat for noen hundre kroner, noe som kanskje er litt rart når prisen er såpass høy. Vi skulle gjerne også vært foruten den bråkete borrelåsen i beltet, som kan vekke en sovende baby, men totalt sett er vi veldig fornøyd med denne stolen.

Nuna vippestol

Veiledende pris: 1659 kroner
Fordeler: Stilig design, god opplevd kvalitet, behagelig «svinging», lett å vaske, låsbar sving. 
Ulemper: Litt tung å ta med rundt, litt dyr, bråkete borrelås i beltet og litt for bakoverlent for større babyer.
Karakter: 8/10

Annonse
Laveste pris: 395 kr
(Lekmer)
I samarbeid med

Stokke Steps vippestol – delt førsteplass

les også
Test av reisevogner

Dette er en virkelig god vippestol, der vippen skjer i selve stolen, og ikke med bevegelig metall mot gulvet. Stolen er ferdig montert, og kvaliteten oppleves som svært god. Det er enkelt å plassere babyen i stolen, og han klarer selv å sette stolen i bevegelse.

Babyen sitter trygt med stropper over skuldrene, og det følger med eget spedbarnsinnlegg. Sittestilling justeres lydløst med én hånd med en liten «skrue» under stolen. En egen hendel brukes for å legge stolen sammen dersom den skal være med på tur.

Les også: Test av babycall

les også
Test av høystoler for barn

Stolen er relativt lett, og blir nesten helt flat, og er dermed veldig fin å ha med seg rundt. Trekket er greit å ta av for rengjøring. Det følger med en liten bøyle man kan feste på siden av stolen, der man kan henge opp en leke. Stolen er litt bredere enn en del av de andre i testen. Den tar mer plass i rommet, men fordelen er at leker som er med i stolen stort sett blir der, i stedet for å ramle ut av stolen. 

Stokke Steps vippestol

Veiledende pris: 1399 kroner
Fordeler: God vipp, ingen bevegelige deler mot gulvet, behagelig sete, lav vekt, smidig/lydløs stillingsjustering, legges enkelt sammen, eget spedbarnsinnlegg.
Ulemper: Litt bred om man har liten plass.
Karakter: 9/10

BabyBjörn vippestol Bliss – delt førsteplass

les også
Stor test av barnetøfler 

Dette er en enkel og fin vippestol som også gynger i selve stolen. Den oppleves som solid og av god kvalitet. Trekket er svært enkelt å få av for vask. Babyen sitter godt i stolen, og stoffet er behagelig og mykt.

Babyen er festet kun med «sperre» over magen som gjør det lett å ta babyen ut og inn. Sittestilling endres med en liten hendel under stolen, og det er flere ulike innstillinger fra nesten liggende, til mer oppreist posisjon. Justeringshendelen er litt knotete, men fungerer greit.

Denne vippestolen kan enkelt legges sammen med samme hendel, og stolen blir da helt flat. Samtidig er den ganske smal, og tar dermed liten plass under transport eller oppbevaring. Det er muligheter for å feste på en bøyle over stolen med leker, men denne må kjøpes separat. 

Babybjörn vippestol

Veiledende pris: 1549 kroner
Fordeler: God vipp, behagelig sittestilling, god kvalitet, enkel å vaske, enkel å ta med, lett å ta baby inn og ut.
Ulemper: Litt knotete å justere sittestilling. 
Karakter: 9/10

Annonse
Laveste pris: 1599 kr
(Babycare)
I samarbeid med
Prisjakt.no er en kommersiell partner av Familieklubben. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .