Test av høystoler for barn

Alle foto: Babytesterne

Noen kjente og kjære modeller, og noen nykommere i markedet. Vi har testet syv høystoler for småbarn.

Testene fra Babytesterne er laget av foreldre  for foreldre. Testene er 100 prosent uavhengige og utføres i all hovedsak av småbarnsforeldre. Ekstern fagekspertise benyttes der testkategorien krever det.

Slik har vi testet
Stolene er hovedsakelig testet på ti måneder gammel baby. De er testet til vanlig hverdagsbruk som hovedstol – for barnet, ved spisebordet.

Testkriterier:

  • Opplevd kvalitet
  • Hvor enkel er den å justere etter barnets størrelse?
  • Komfort for barnet
  • Ekstrautstyr som brett etc.
  • Pris

Les alle Familieklubbens tester her

Ikea Blåmes

les også
Test av reisestoler for barn

Dette er en ganske stilig høystol fra Ikea i solid konstruksjon av treverk. Oppgitt aldersspenn for denne stolen er fra babyen kan sitte selv, til barnet er tre år / 15 kilo.
Stolen oppleves som ganske romslig for baby på ti måneder, og passer nok litt bedre til større barn. Vi har lagt en pute i bunn av stolen, for uten ryggpute blir stolen litt hard, med treverk mot bakhodet til babyen, ettersom stolen er litt høy i ryggen. Positivt med justerbare seler slik at man kan sikre de minste. Stolen har også et medfølgende stort, rundt spisebrett, som er enkelt å rengjøre. Stolen er ganske stor og tung, og tar en del plass. Den kan ikke klappes sammen. Vi synes heller ikke at babyen ser ut til å sitte spesielt behagelig, med en skrå treplate som rygg, og vi opplever ikke stolen lever opp til forventningene vi har til en høystol.

Pluss: Fint spisebrett som er enkelt å rengjøre, stilig design, god kvalitet, lav pris

Minus: Lav opplevd komfort, tar stor plass

Veiledende pris: 599,-

Karakter: 5/10

Annonse
I samarbeid med

Babydan Danstolen

Dette er en høystol som minner veldig om Stokke Tripp Trapp, bare dårligere gjennomført både med tanke på design og funksjonalitet. 
Stolen kommer med bøyle for bruk fra cirka seks måneder til to år. I tillegg er det montert seler for å sikre de minste, men disse var kompliserte å bruke. Når barnet blir større kan bøylen fjernes – og ved å flytte på sitteplate og fotstøtte, oppgis det at denne stolen kan brukes opp til skolealder. 
Stolen har mange hull for innstilling av sitteplate/benstøtte, men denne justeringen er likevel noe tungvint da alle skruer på sidene må ut for å flytte på platene. Puter til stolen kan kjøpes separat, disse hadde vi ikke tilgjengelig i testen. Det finnes ikke noe bord til stolen, som ellers fungerer fint.

Pluss: Kan justeres etter alder, relativt rimelig pris

Minus: Ikke matbrett, komplisert sele, komplisert å justere størrelse

Veiledende pris: 799,-

Karakter: 6/10

Annonse
Laveste pris: 725 kr
(Jollyroom)
I samarbeid med

Yngri Rollo – Barnas Hus

les også
Test av vippestoler

Dette er den rimeligste stolen i testen. Den er laget av glatt plast og kommer så å si ferdig montert, der stolbena enkelt klikkes på plass. Stolen har kun bøylesete, kommer med seler og har en maksbelastning på 15 kg. Den passer dermed fra babyen kan sitte selv til de er et par år, men kan ikke tilpasses spesifikt etter barnets alder. Testbabyen ser ut til å sitte behagelig i stolen.
Det følger med matbrett samt et deksel som legges på matbrettet for enkel rengjøring – topp at dette kan vaskes i maskin. En annen positiv ting er at beina på stolen kan tas av slik av det blir en lav stol. Dette kan være fint hvis man skal sitte rundt et salongbord eller andre plasser det passer med en lavere stol. Stolen tar ikke så stor plass, dette gjør det også enkelt å ta den med på tur, siden den tar liten plass i bilen. Vi synes ikke den er optimal som hovedstol, men dette kan være en perfekt ekstrastol.

Pluss: Kan brukes som lav stol, enkel å rengjøre, sele, matbrett, rimelig

Minus: Kan ikke justeres etter barnets størrelse

Veiledende pris: 399,-

Karakter: 6/10

Annonse
Laveste pris: 399 kr
(Barnas Hus)
I samarbeid med

Cybex Lemo

les også
Test av barnetermoser

Denne stolen oppleves som svært solid, med tunge komponenter og et stilig, moderne design. Hovedmaterialet er metall, i stedet for tre – som de fleste andre er bygget av. Sitteplaten og benstøtten kan enkelt justeres med en liten hendel på undersiden. Babysete, puter og spisebrett kommer som separat tilleggsutstyr som er ganske dyrt å kjøpe separat. 
Spisebrettet har en glipe som er vanskelig å vaske ren og som irriterer litt i det daglige. Det er mulig å montere Cybex’ egen vippestol på høystolen, slik at den kan brukes helt fra babyen er nyfødt. Dette er en høystol som, i likhet med et par andre stoler i testen, kan brukes både av barn og voksne (opp til 95 kg!), noe som er positivt. I babysetet, som er anbefalt fra seks måneders alder., er det også montert seler slik at man spenne fast babyen. Disse selene kan enkelt fjernes dersom man ikke ønsker å bruke dem. 
Monteringen av babysetet er ganske krevende, så det å få det løsnet igjen etter montering er ikke helt enkelt. Det tok noen minutter og en del irritasjon. 
Stolen er tung, noe som gjør at den står solid og står stødig om man har barn som herjer. Det er også montert små hjul under de bakre bena, slik at det er mulig å rulle den på gulvet. Disse er på et vis plassert litt bakpå, slik at stolen ikke hviler på hjulene når den står normalt. 

Pluss: Høy opplevd kvalitet, solide deler, seler, brett, justerbar ettersom barnet vokser

Minus: Tung, nokså høy pris, sprekk langs spisebrett som gjøre rengjøring vanskelig

Veiledende pris: 1699,-

Karakter: 7/10

Annonse
Laveste pris: 1399 kr
(CDON)
I samarbeid med

KAOS Klapp

les også
Stor test av barnetøfler 

Dette er en helt ny høystol fra det norske merket KAOS. Det er, etter vår mening, den høystolen med det stiligste designet i testen. Stolen kan klappes sammen uten å måtte løsne på noen deler eller demontere den på annen måte. Dette gir et fint ekstra pluss ettersom mange småbarnsfamilier har nok av ting som tar plass i hjemmet. Stolen kommer ferdig montert, og bøylen, som er ekstrautstyr, monteres enkelt i et eget spor i ryggen. 
Det finnes ikke noe matbrett til denne stolen, og heller ikke seler. Ettersom stolen er dyp, føler vi at babyens sitter trygt og godt, men om du har en utbryter trenger du likevel seler. Den opplevde kvaliteten er veldig god, med deler av solid treverk. Det oppgis at den er testet for en belastning på hele 230 kg, noe som gjør at den er super til bruk som for eksempel gardintrapp – da fortrinnsvis for voksne. Stolen har ulike høyde på fotstøtten slik at stolen passer etterhvert som barnet vokser. Den passer frem til cirka åtte år. 
Stolen er relativt liten og nett, selv når den ikke er klappet sammen, og babyen ser ut til å sitte svært godt og trygt i den på grunn av avrundede kanter og passende høyde på bøylen. 

Seler, pute og babydel til stolen lanseres innen sommeren 2019.

Pluss: Stilig design, god opplevd kvalitet, klappes enkelt sammen, god sittekomfort

Minus: Veldig høy pris, ikke matbrett, ikke pute, ikke seler.

Veiledende pris: 2 999,-

Karakter: 8/10

Annonse
I samarbeid med

Stokke Steps

les også
Test: Sparkesykler for barn

Dette er en fin høystol av god kvalitet. Designet er ganske enkelt, med en sitteplate og en fotstøtte. For de aller minste kan man her montere på Stokkes egen vippestol, og når babyen blir litt større kan man kjøpe babysete med bøyle. Både babysete, bordplate og puter med seler til stolen er utstyr som selges separat, så dersom man har bruk for alt, blir det en ganske dyr stol. Samtidig er det en stol som kan brukes lenge. Fotstøtten kan flyttes mellom fem ulike nivåer, og dette gjøres enkelt helt uten verktøy. Seteryggen i babydelen kan også enkelt flyttes et hakk bakover når barnet blir større. Hele ryggstøtten kan også fjernes. Dermed kan man enkelt tilpasse stolen slik at den vokser med barnet. Det oppgis at stolen kan brukes fram til barnet er 10 år gammelt. 
Stolen er stort sett lett å rengjøre med unntak av i skjøtet langs innsiden av bordbrettet, der det gjerne samler seg matrester. Dette er irriterende i lengden. Stolen tar litt plass, og om det er litt trangt på kjøkkenet vil sannsynligvis den skrå stillingen på bena irritere deg litt ettersom denne gjør at man fort kan snuble i stolbena. Ellers er dette en strålende stol.

Pluss: God kvalitet, kan justeres etter alder, seler, spisebrett, pute, smart ekstrautstyr

Minus: Pris, sprekk langs spisebrettet, skrå ben og litt stor stol

Veiledende pris: 1 849,- (kun stolen, uten ekstrautstyr)

Karakter: 8/10

Annonse
Laveste pris: 1999 kr
(Babyshop.no)
I samarbeid med

Stokke Tripp Trapp – testvinner

les også
Test av godterikalendere

Dette er en klassiske høystolen som har eksistert med samme design i snart 50 år. Når man bruker denne stolen merker man også hvorfor den har overlevd så lenge og hvorfor den er så populær. Med ekstrautstyr kan stolen brukes helt fra nyfødtstadiet og i mange år fremover. 
Stolen justeres lett ettersom barnet vokser ved å flytte sitteplaten og fotstøtten. Det oppgis faktisk at den tåler en voksen på opptil 110 kg. 
Stolen kan ikke klappes sammen, og den tar litt tid å montere/demontere, men så gjøres dette også bare én gang. 
Med tilhørende babysett som består av bøyle og ryggstøtte, passer den helt supert til testbabyen på snart 10 måneder, og med bordplaten, som også er ekstrautstyr, er det en utmerket stol til måltider. Babyen sitter komfortabelt og stabilt, med sele om man ønsker. 
Det eneste negative er at stolen blir dyr i pris om man kjøper alt ekstrautstyret. 

Pluss: Komfortabel, kan justeres etter alder, god kvalitet, fint spisebrett, smart ekstrautstyr

Minus: Litt høy pris med alt ekstrautstyr

Veiledende pris: 1 849,- (kun stolen, uten ekstrautstyr)

Karakter: 9/10

Annonse
Laveste pris: 1899 kr
(Mobel-Design)
I samarbeid med
Prisjakt.no er en kommersiell partner av Familieklubben. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .