Test av drikkeflasker for barn

Drikkeflasker for barn
STOR FORSKJELL: Hvilke flasker lekker, og hvilke er lette å vaske i oppvaskmaskin? Foto: Alexander Endsjø/VG

Vi har testet drikkeflasker til barnehagestart. Den dyreste er langt fra den beste.

Det å være i barnehagen (eller på jobben, som undertegnedes datter kaller det) er både en hektisk og aktiv opplevelse for barna. Det er viktig å få i seg nok drikke, og da er det en stor fordel at barnet har en god drikkeflaske.

Utvalget av drikkeflasker er stort. Men det er stor forskjell på pris, brukervennlighet og kvalitet.

Les også: Slik motiverer du barna til å gå tur

- Det absolutt viktigste med en drikkeflaske er at den må være enkel å håndtere for barna på egenhånd, sier Leikny Skivik Moltu, pedagogisk leder ved Vestliveien barnehage.

les også
Test av høystoler for barn

- Jeg mener at barn fra to år og oppover bør kunne klare å drikke selv uten hjelp fra noen voksne. Det å kunne selv bestemme når man vil drikke er en viktig mestringsfølelse for et barn. Derfor er det gjerne sånn at det enkleste ofte er det beste, sier Skivik Moltu.

I tillegg til brukervennlighet er renslighet svært viktig.

- Alle flaskens deler må kunne rengjøres godt og enkelt. Vi vasker alle flasker i oppvaskmaskin, hvilket gjør at vi ikke kan bruke flasker som bare kan rengjøres for hånd, forteller Skivik Moltu.

Foruten brukervennlighet og renslighet er det et minstekrav av flasken ikke lekker.

- Det sier seg selv at det ikke er noe gøy å gå på tur, for så å oppleve at ryggsekken er full av vann eller saft når man kommer frem. Men også her ser vi at det ofte er bedre jo enklere løsningen er! Er det for vanskelig, og ungen selv har lukket flasken, så er det store muligheter for at det blir lekkasje.

Test av drikkeflasker for barn
BARNEHAGEREKVISITT: En god drikkeflaske er viktig å ha i barnehagen. Foto: Alexander Endsjø/VG

 

Slik har vi testet

les også
Test av godterikalendere

Alle åtte flaskene har vært i daglig bruk både hjemme, på tur og i barnehagen. For å sjekke om flaskene var tette, ble flaskene lagt inni en pose i en ryggsekk. Så gikk vi på en skikkelig langtur, som innebar både løping, hopping og dansing.

Drikkeflasker blir ofte utsatt for ganske røff behandling. Vi har derfor sluppet flaskene ned i asfalten gjentatte ganger fra en halv meters høyde, for å sjekke hvilke flasker som overlever fallet uten nevneverdige skader. I tillegg har vi kjørt flaskene fem runder i oppvaskmaskinen – med tilhørende demontering og montering.

Flaskene har også blitt testet av flere barn i forskjellige aldersgrupper, for å teste om de er enkle å drikke av og å håndtere.

Utvalget er fra de største nettbutikkene og forhandlerne.

Følgende kriterier har blitt brukt ved vurderingen:

- Hygiene

- Robusthet

- Pris

- Evne til å ikke lekke

- Evne til å holde på kulde

- Enkel å åpne

- Vasking i oppvaskmaskin

- Flaskens utforming

les også
Test av tutekopper

Fått med deg denne? Dette må du huske når barnet begynner med fast føde

 

Skip Hop Zoo Stainless Steel Straw– veiledende pris 249,-

les også
Test av bæreseler

Flasken fra Skip Hop er testens dyreste. Derfor skulle man kanskje tro at man får valuta for pengene, men det er dessverre langt fra sannheten. Flaskens utseende er flott og faller i smak både hos guttene og jentene i testpanelet. Silikonstrømpen rundt gjør at den er god å holde i, i tillegg til at den har en borrelåsrem – uten at vi helt ser det store bruksområdet for denne. At flasken i rustfritt stål kan vaskes i oppvaskmaskin, er også et pluss.

Skip Hop drikkeflaske

Flasken har dog ett stort minus, og det er at den lekker. Ikke bare litt – men mye! Etter en tur med flasken i ryggsekken har posen rukket å fylle seg godt opp med vann, noe som er alt for dårlig! Produsenten gir riktignok ingen lovnader om at flasken skal være fri for lekkasje, men man bør kunne forvente å slippe å vri opp ryggsekken etter en tur i skogen.

Ettersom dette er en stålflaske, fikk den også en del bulker under vår falltest. Selv om det ikke har noe å si for flaskens bruk, ser det ikke veldig pent ut …

Pluss:

God å holde

Holder godt på kulda uten at barnet blir kald på hendene.

Minus:

Lekker mest av samtlige flasker i testen

Blir fort stygg etter fall i bakken

Høy pris

Karakter: 3 av 10

 

Camelbak Eddy Kids– veiledende pris 179,-

les også
Test av matbokser for barn

Camelbaks drikkeflasker kommer i mange varianter, og Eddy Kids er – som navnet tilsier – barneversjonen. Den skal være helt tett og fri for lekkasjer, noe den også er. Verken under skogsturen i ryggsekken eller etter kraftig risting kommer det noe vann ut av flasken.

Camelbak drikkeflaske for barn

Flasken er forholdsvis enkel å både åpne og lukke, selv for en 2-åring som aldri har sett denne varianten tidligere. Den skiller seg noe ut fra de andre flaskene gjennom at man er nødt til å bite på tuten for å kunne suge opp innholdet. Dette kan nok for enkelte barn være noe uvant, men når de først har fått teken på det er det helt uproblematisk. Løsningen gjør også sitt til at flasken ikke lekker – selv når tuten er oppe. Over tid er det nok fare for at tuten kan bli noe slitt, men disse kan man få kjøpt som reservedeler.

Flasken er enkel å demontere/montere for rengjøring, noe som er et stort pluss.

Pluss:

Ingen lekkasje – verken når flasken er lukket eller åpen

Enkel å håndtere

Enkel å rengjøre

Minus:

Noe høyt priset

Bitetut kan være uvant for noen barn

Karakter: 9 av 10

 

Sigikid metall – veiledede pris 159,-

les også
Test av barnetermoser

Dette er én av to flasker i testen som er av metall. Fra produsenten blir det eksplisitt sagt at den ikke bør vaskes i oppvaskmaskin, noe som er et stort minus. Riktignok kreves det ikke fagbrev i vask og renhold for å rengjøre denne for hånd, men det er garantert et irritasjonsmoment i hverdagen.

Sigikid drikkeflaske for barn

Flasken har et lukke-/skrusystem over tuten, som gjør at den skal holde seg ren når lokket er igjen, samtidig som at den er helt tett. I motsetning til flere av de andre flaskene, må barnet her helle på flasken for å få i seg veske.

Alt i alt er dette en flaske som kan fungere fint til hjemmebruk, men til barnehagebruk er den dessverre ikke en vinner.

Pluss:

Ingen lekkasje

Slank og fin å holde i

Holder godt på kulden

Minus:

Kan ikke vaskes i oppvaskmaskin

Må helles for å få ut væsken

Karakter: 4 av 10

 

Sistema Happy – veiledede pris 99,-

les også
Produkttester: Dette er årets vinnere

Sistema Happy kommer neppe til å vinne noen designpriser med det første, men flasken er en overraskende stor hit både hos guttene og jentene i testpanelet. Her er det lite hokus pokus: Skru på toppen – drikk – skru igjen.

Sistema drikkeflaske for barn

Den er lett å håndtere for små barnehender på egen hånd, men her må man være sikker på at tuten er skrudd helt igjen for å unngå lekkasje.

Ettersom den ikke inneholder mange deler, er den enkel å rengjøre. Et lite aber er at det ikke er noen beskyttelse for tuten, så den er ikke den mest hygieniske varianten.  

Pluss:

Lett å rengjøre

Svært robust

En vinner hos barna

Minus:

Kan lekke dersom det slurves når man lukker tuten

Uhygienisk

Karakter: 6 av 10

Les også: Dette er Familieklubben

 

Contigo Gizmo Flip – pris 199,-

les også
Test av babycall

Gizmo Flip fra Contigo ser ut som barneflaskenes Rolls Royce. Produsenten lover at den skal være helt tett, og her har de sine ord i behold. Også når tuten er åpen, er flasken mer eller mindre lekkasjefri, noe som er en fordel dersom man skulle miste den i sofaen eller på gulvet.

Contigo Gizmo Flip drikkeflaske for barn

Tuten kommer sprettende opp ved at barnet trykker på en knapp foran på flaska, og her bør man være forberedt på en aldri så liten overraskelse. Hver gang man har drukket av flasken, blir det liggende litt vann helt fremst i tuten. Dette gir barnet (eller far, for den del) en dusj midt i ansiktet hver gang tuten åpnes. Muligens fint og forfriskende med vann i fjeset på en varm sommerdag – men ikke like gøy om flasken inneholder saft eller juice.

Flasken er lett å demontere, og sånn sett er rengjøringen uproblematisk.

Pluss:

Ingen lekkasje

Hygienisk tut

Lett å rengjøre

Minus:

Man blir dusjet i ansiktet hver gang man skal åpne tuten

Trykk-knappen kan føre til at barnet blir i overkant opptatt av å åpne og lukke flasken – i tide og utide

Noe høy pris

Karakter: 7 av 10

 

Pokemon Tritan Bottle – pris 59,90

les også
Test av 10 leseapper: Disse er best

For de voksne er ikke Tritan-flasken akkurat en estetisk nytelse å se på. Den er testens billigste, noe som gjør at man ikke nødvendigvis har de høyeste forventningene. I bruk overrasker derimot flasken positivt! Den er enkel å åpne og håndtere selv for de minste, og den er helt fri for lekkasje. Med få bestanddeler er den også svært lett å rengjøre.

Pokemon tritan drikkeflaske for barn

Men flasken er stor og tung, og den kan bli noe uhåndterlig dersom den fylles helt opp.

Kanskje er det tyngden som gjorde at denne flasken var den minst robuste av samtlige i testen. Etter to fall mot asfalten sprakk håndtaket og ved neste fall ble det delt i to.

Likevel – sett i lys av at flasken koster en fjerdedel av testens dyreste, får man overraskende mye for pengene.

Pluss:

Rimelig pris

En vinner blant barna

Lett å rengjøre

Minus:

Håndtaket sprakk etter fall mot bakken

Stor og tung

Karakter:

6 av 10

 

Phillips Avent Insulated Straw Cup – pris 149,-

les også
Test av nattposer

Flasken med det lange navnet finnes i flere størrelser, hvor de minste i første rekke er beregnet for små barn. Den er isolert på innsiden, som gjør at den holder vannet kaldt lenge – faktisk best av samtlige testede flasker.

Philips Avent drikkeflaske for barn

Den er mer eller mindre lekkasjefri, selv om enkelte dråper kan komme ut når man rister mye på flasken, samt når man skrur opp lokket.

Lukkesystemet fungerer greit, men det er til tider overraskende vanskelig å få satt flaskens topplokk på plass etter at flasken er demontert. Det å åpne flasken for å fylle på vann er også en noe komplisert affære, og det er vanskelig for et barn å utføre den øvelsen.

Sugerøret er relativt tynt og kan være litt vanskelig å drikke gjennom, samt få det fullstendig rent i oppvaskmaskinen.

Pluss:

Holder meget godt på kulden

Mer eller mindre lekkasjefri

Minus:

Kan sprute litt når man skrur opp lokket

Noe komplisert å demonterer/montere

Karakter:

5 av 10

 

Bambino Snack and sip - pris 99,-

Bambinos Snack and sip ser kanskje ut til å passe mest for små barn, men den fungerer vel så fint til de litt større. Den er helt tett når tuten er lukket, og det samme gjelder når den er åpen.

Bambino drikkeflaske for barn

Flasken er lett å drikke av, enkel å rengjøre i tillegg til at den er hygienisk med beskyttelse over tuten.

Noe som skiller flasken fra resten er det hendige snackrommet, der man kan legge små godbiter til barnet. Dette fungerer veldig bra, selv om det kanskje kan fjerne fokuset vekk fra ønsket om å få barnet til å drikke vann.

Dessverre blir flasken litt for kjedelig, og dersom du er tom for bær til snackrommet skal du ha gode taleevner for å overtale poden til å velge denne til bruk i barnehagen.

Pluss:

Rimelig pris

Gøy med snackrom

Minus:

Kjedelig utseende

Karakter: 7 av 10

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .