Test av barnetermoser

Alle foto: Linn Merete Rognø

Temperaturene synker, men barna skal fortsatt ut på tur. Da kan det være nyttig for både store og små at vi har gjennomtestet åtte termoser for barn.

Søstrene Hege og Stine Schultz Heireng står bak nettsiden Tursøstre.no.

– Vår erfaring er at barna opplever stor glede ved å få ansvar knyttet til tur og friluftsliv. La dem pakke sekken selv, be dem finne sitteunderlag, drikkeflaske og et kosedyr. Da skaper man en forventning om turen, og dørstokkmila blir ikke så lang, sier turentusiastene.

les også
Test av drikkeflasker for barn

Det å klare seg selv ute på tur, bidrar til at barna føler mestring på turen, mener Hege og Stine. Det kan de voksne hjelpe med ved å for eksempel la barna få ansvaret for å bruke termos på egen hånd. 

Les alle Familieklubbens produkttester her

Hva er en god barnetermos?

Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Det finnes mange termoser på markedet som skal være godt egnet for barn. Det man imidlertid bør være oppmerksom på, er at de fleste termoser i dag holder svært godt på temperaturen, og at vannet derfor kan være veldig varmt. 

– Et godt tips er å blande litt kaldt vann i termosen, så ikke temperaturen er altfor høy når yngre barn skal håndtere termosen. Ofte trenger ikke termosen fylles helt opp, tipser tursøstrene.

De mener dette er det viktigste å se på når man kjøper barnetermos: 

* Den bør være tett og samtidig enkel å åpne og lukke. 
* Den bør ha et hellesystem som fungerer godt og som har en pålitelig stråle. 
* Vekten av termosen bør ikke være for høy siden barnet gjerne skal bære den selv.
* Termosen må være solid og tåle en trøkk. 

Les også: 15 tips til en vellykket telttur

Slik har vi testet:

Åtte termoser er testet av to barn på fire og fem år – og to voksne – gjennom en uke. Termosene har ligget i barnas ryggsekker, og blitt brukt på turer i skog og mark.

Vi har fylt termosene med kokende vann og deretter latt dem stå utendørs i kjølig høstluft i ti timer for å sjekke om de holder godt på varmen. Vi har imidlertid lagt mindre vekt på hvor høy temperatur hver termos holder over lang tid, i og med at de er ment for bruk over kortere tidsperioder, som barnevennlige småturer på et par timer.

Det vi har lagt størst vekt på i testen, er hvor enkelt det er for barna å bruke termosene på egen hånd: åpne og lukke selv, helle uten å søle – og om termosene har et godt grep for små barnehender. 

Les også: Slik velger du riktig ulltøy til barna

les også
Test av reisevogner

Kriterier:
* Brukervennlighet
* Lekkasjesikkerhet
* Godt grep
* Vekt med innhold
* Støtsikkerhet (tåler fall i bakken fra 0,5 meter)
* Hvor godt den holder på temperaturen 
* Hvor vaskevennlig den er
* Design og pris

Termos, 0,35l (Biltema) – testvinner

Pluss: Smart åpne/lukke-funksjon med trykknapp og helletut som gjør termosen enkel å helle med. Topplokket, som er enkelt å skru opp og igjen, kan deles opp slik at man har to kopper å drikke fra. Koppene blir ikke for varme å holde på. Praktisk gummihank på siden, termosen gir godt grep og føles ikke glatt i hendene. Termosen tåler fallet fra 0,5 meters høyde uten å få en eneste skramme. Holder optimalt på temperaturen. Pent design og rimelig pris.

Minus: En av de tyngste termosene i testen. Fasongen er litt bred slik at det kan være utfordrende å helle med bare én hånd. Litt vanskelig å rengjøre helletuten.

Pris: 149 kr.
Vekt med innhold: 658 g.
Støtsikker: Ja
Lekkasjesikker: Ja
Karakter: 9/10 

Les også: Slik velger du riktige vintersko til barna

Rast termos, 0,35l (Gsport) 

les også
Test av babycall med video

Pluss: Topplokket, som også fungerer som kopp, er lett å åpne og lukke. Hovedlokket har en smart åpne- og lukkeknapp som gjør det enkelt å helle uten å søle. Den matte overflaten og smale fasongen gir godt grep. Friskt design.

Minus: Koppen er umiddelbart ganske varm å holde i om temperaturen på vannet er veldig høy. Dette er den tyngste termosen i testen. Litt vanskelig å rengjøre helletuten skikkelig. Vi har også trukket litt for at dette er en av testens dyreste termoser.

Pris: 199 kr.
Vekt med innhold: 689 g.
Støtsikker: Ja
Lekkasjesikker: Ja
Karakter: 8/10 

Annonse
Laveste pris: 299 kr
(Intersport)
I samarbeid med

Thermos Light & Compact, 0,35l. (Jernia)

les også
Test av reisestoler for barn

Pluss: Topplokket, som også fungerer som kopp, er enkelt å skru opp og igjen. Smart åpne/lukke-funksjon med trykknapp og helletut gjør termosen enkel å helle fra uten å søle. Fin og smal fasong gjør det lett å holde termosen. 

Minus: Koppen er umiddelbart ganske varm å holde i dersom temperaturen på vannet er veldig høy. Termosen er tyngre enn noen av de andre i testen. Litt vanskelig å rengjøre helletuten skikkelig. Barna synes at designet kjedelig. Testens dyreste termos.

Pris: 299 kr.
Vekt med innhold: 627 g.
Støtsikker: Ja
Lekkasjesikker: Ja
Karakter: 8/10 

Annonse
Laveste pris: 199 kr
(Widforss Norge)
I samarbeid med

Les også: Slik takler du trassalderen

Silva Thermos, 0,35l (Coop Obs)

les også
Stor test av vinterjakker for barn

Pluss: En lett termos med smal fasong, matt overflate og gripemønster på sidene av koppen som gir ekstra godt grep. Topplokket, som fungerer som kopp, er lett å skru opp og igjen. Koppen blir aldri for varm å holde. Designet er kult og prisen er fin.

Minus: Hovedlokket må skrus helt av for at man skal kunne helle ut innholdet i koppen. Dette gjør det vanskeligere for barna å unngå å søle. Hovedlokket kan være vanskelig å åpne og lukke siden det er vrient å treffe riktig i sporet, da risikerer man lekkasje etter bruk. 

Pris: 149 kr.
Vekt med innhold: 598 g.
Støtsikker: Ja
Lekkasjesikker: Noe risiko for lekkasje
Karakter: 7/10

Annonse
I samarbeid med

Les også: Lei av kresne barn? Prøv dette

Asaklitt termokrus, 0,3l (Clas Ohlson) 

les også
Test av reisesenger

Pluss: Termosen er beregnet for å brukes som termokrus. Eventuelt må man ha med en ekstra kopp i tillegg. Hendig og lett, med en smart og enkel åpne/lukke-funksjon som minner om en vanlig drikkeflaske. Matt overflate og smal fasong gir et godt grep. Termosen er lett å rengjøre. Holder optimalt på temperaturen. Pent design, grei pris.

Minus: Her er det viktig at innholdet ikke er for varmt hvis barnet skal drikke rett fra tuten, da det er svært lett å brenne seg. Termosen tålte ikke fallet fra 0,5 meters høyde uten å få en bulk i bunnen. 

Pris: 119 kr.
Vekt med innhold: 461 g.
Støtsikker: Ikke optimalt
Lekkasjesikker: Ja
Karakter: 6/10 

Annonse
Laveste pris: 120 kr
(Clas Ohlson)
I samarbeid med

Blogg: Fem foreldretyper du møter i barnehagen

Primus termos, 0,35l (Barnas Hus) 

les også
Test av skolesekker: De beste og de verste

Pluss: Topplokket, som også fungerer som kopp, er lett å åpne og lukke. Koppen blir aldri for varm å holde i. Termosen er lett, smal fasong gjør termosen enkel å holde rundt. Holder optimalt på temperaturen. Termosen tåler oppvaskmaskin. Friskt design.

Minus: Åpne/lukke-knappen er tung for barna å trykke på. Overflaten på termosen er glatt, og termosen sklir lett ut av hendene. Termosen tåler ikke fallet fra 0,5 meters høyde optimalt, det kom en bulk på topplokket og en bulk nede på siden. Vanskelig å rengjøre hovedlokket med trykknappen skikkelig. Testens nest dyreste termos.

Pris: 259 kr.
Vekt med innhold: 642 g.
Støtsikker: Ikke optimalt
Lekkasjesikker: Ja
Karakter: 6/10

Annonse
Laveste pris: 199 kr
(Outdoorexperten)
I samarbeid med

Les også: Test av barnestøvler

Termos Brillebjørn, 0,35l (Blafre)

les også
Test av smoothieposer for barn

Pluss: Barna mener, ikke overraskende, at dette er testens fineste termos. Topplokket er en plastkopp med hank som er praktisk for barna. Koppen blir ikke for varm å holde på. Smal fasong og blank overflate gir godt grep for barna. Holder optimalt på temperaturen. Enkel å rengjøre. 

Minus: Selve hovedlokket må skrus helt av slik at man må helle innholdet rett fra den store åpningen på termosen. Det er derfor fort gjort å søle. Hovedlokket er vanskelig for barna å skru skikkelig på, og man risikerer at termosen lekker etter bruk. Fikk bulk etter fallet fra 0,5 meters høyde. En av testens dyreste termoser.

Pris: 249 kr.
Vekt med innhold: 630 g.
Støtsikker: Ikke optimalt
Lekkasjesikker: Noe risiko
Karakter: 5/10 

Annonse
Laveste pris: 240 kr
(Multitrend)
I samarbeid med

Ut på tur? 10 fjellturer som passer for barn

Phoxx termos, 0,35l (XXL)

les også
Test av vintervotter

Pluss: Topplokket, som også fungerer som kopp, er enkelt å skru av og på. Matt overflate og smal fasong gir godt grep. Koppen blir aldri for varm å holde i, og termosen er liten og nett. Sprekt design, og testens billigste termos.

Minus: Hovedlokket skal skrus halvveis opp for å helle ut innholdet. Barna opplever dette som svært komplisert da det er vanskelig å vite hvor mye de skal skru opp lokket før de kan helle. Vannstrålen deler seg også opp mens barna heller, her blir det søl! Hovedlokket er vanskelig å skru skikkelig på igjen, dermed risikerer man at termosen lekker etter bruk.

Pris: 99 kr.
Vekt med innhold: 603 g.
Støtsikker: Ja
Lekkasjesikker: Noe risiko
Karakter: 4/10 

Annonse
I samarbeid med
Prisjakt.no er en kommersiell partner av Familieklubben. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .