Test av bæreseler

Test av bæreseler
Foto: produsentene

Babyhverdagen blir lettere når du har en god bæresele hvor babyen sitter godt, og du kan ha armene fri. Vi har testet ni bæreseler.

Babytesterne tester barneprodukter for FamilieklubbenLes alle testene våre her

Livet blir lettere med en god bæresele. I testen bruker vi begrepet «enkle bæreseler»  om selene som har belte rundt livet og skulderstropper uten ekstra fester, altså alle selene unntatt de fra Stokke og Babybjörn.

Konklusjonen er at det er mange bra bæreseler å velge mellom, og at det viktigste er at du finner den som passer din kropp best. 

Slik har vi testet:

les også
Test av skallbukser for barn

Bæreselene i testen er valgt ut fra de største babyutstyrsbutikkene og med hjelp fra Bæreglede. Alle selene skal bære barnet ergonomisk riktig, og vi har derfor ikke testet dette. Selene er testet for hverdagsbruk.

Les alle testene våre her.

Test av bæreseler
Foto: Babytesterne

Kriterier:  

  • Hvor enkel er bæreselen å ta på og av?
  • Hvor lett er det å ta nyfødt og litt større baby inn og ut av selen?
  • Hvor lett er selen å justere?
  • Kan selen brukes i flere posisjoner?
  • Hvor praktisk er selen i hverdagen? Har den for eksempel sovehette?
  • Pris?

Lenny Lamb Lennyup

Lenny Lamb er en enkel sele. Du fester den rundt midjen og tar på skulderstroppene med babyen på plass. Den kan brukes i tre bæreposisjoner; til bæring foran innovervendt, på siden og på ryggen. Det trengs ingen justeringer for å endre bærestilling på selve selen. Blant selene vi testet har denne mest polstring på skulderstroppene. Selen er lett å justere både i livet og to steder på skulderstroppene. Festet i midjen har sikkerhetssperre og kan derfor ikke løsnes med en hånd. Den er også hard å løsne med to hender. Dette er litt irriterende ettersom man ikke alltid har to hender tilgjengelig. Selen har sovehette som er lett å feste, men litt vanskelig å løsne. Det finnes heller ingen lomme til hetten, så den blir hengende og slenge. Det er lett å få babyen inn og ut når man bærer foran, men selen må «vippe-dras» over på ryggen med babyen i for ryggbæring. Dette krever øvelse. Selen har ingen ekstra forlenging eller støtte for nakke og rygg og er ikke anbefalt å bruke før babyen er over 4 måneder.

Lenny Lamb bæresele
Foto: Lenny Lamb

Anbefalt vekt: Fra 4 mnd til maks 20 kg
 
Veiledende pris: 899 kr
 
Pluss: God pris og lett å ta av og på.

Minus: Kan ikke brukes forovervendt, litt utfordrende å få over til rygg, hard spenne rundt livet, sovehette uten lomme.
 
Karakter: 5 av 10

Les også: Test av babycall
 

Cybex Maira Click

Dette er en enkel sele som kan brukes i tre bæreposisjoner; til bæring foran med barnet vendt innover mot deg, på siden eller på ryggen. Den er lett å ta på og kan stilles inn både rundt livet og øverst og nederst på skulderselene. Ryggselene kan brukes krysset eller rett. Midjedelen er ganske stor, litt stiv og knitrer veldig. Det er enkelt og greit å justere bredden på babyens sittestilling med en borrelås. Midjebeltet er lett å åpne med en hånd fordi sikkerhetssperren lett åpnes ved et enkelt dytt. Selen har sovehette som er lett å justere, feste og løsne, men den har ingen lomme så den må brettes ned bak ryggen på babyen. Det er lett å ta babyen inn og ut foran, men igjen vanskelig å «vippe-dra» babyen over på ryggen uten god trening. Selen har ingen forlengingsmulighet i ryggpanelet, og det sorte stoffet suger til seg mye støv. 

Cybex bæresele

 
Anbefalt vekt: Fra 3,5 kg til 15 kg
 
Veiledende pris: 1599,-
 
Pluss: Enkel å bruke, lur sikkerhetssperre på midjebelte, sovehette.

Minus: Få justeringsmuligheter når barnet vokser, stiv og knitrende midjedel, sovehetten mangler lomme, stoffet trekker til seg støv og litt dyr.
 
Karakter: 6 av 10

Annonse
Laveste pris: 735 kr
(Barnas Hus)
I samarbeid med

Les også: Test av vognposer
 

Angelpack bæresele

les også
Test av reisestoler for barn

Denne selen kan brukes i tre bæreposisjoner; til bæring foran med barnet vendt innover mot deg, på siden eller på ryggen. Det trengs ingen justeringer for å endre bærestilling på selve selen. Selen festes rundt livet før du tar på de to skulderremmene samtidig som med babyen. Den er veldig enkel og rask å ta av og på. Selen kan tilpasses rundt livet og i skuldrene, og skulderremmene kan krysses for tettere bæring. Man må hale og dra litt for å stramme rundt skuldrene. Låsen rundt livet er også litt vanskelig å få opp, men den har ingen komplisert sikkerhetssperre. Selen gir god støtte for de minste. For å bære på ryggen må du også på denne «vippe-dra» selen over på ryggen. Selen har sovehette som er litt vanskelig å både feste og løsne, men den kan rulles sammen i egen lomme. Selen har også nakkeklaff som lett kan brettes ned og opp for ekstra støtte etter hvert som barnet vokser.

Angelpack bæresele
Foto: Bæreglede

Anbefalt vekt: fra 4,5 kg til ca.18 kg.
 
Veiledende pris: 1399,-
 
Pluss: Raskt og enkelt å få baby inn og ut og sele av og på.

les også
Stor test av barnetøfler 

Minus: Få tilpasningsmuligheter, litt vanskelig å justere, vanskelig å få over på ryggen og kan ikke brukes forovervendt.
 
Karakter: 6 av 10
 
Les også: Test av drikkekopper med tut
 

Babybjörn Baby Carrier One

Dette er en lett og fin bæresele som er enkel å ta på og justere. Den kan brukes i tre bæreposisjoner med enkle justeringer; til bæring foran med barnet vendt innover mot deg, på siden eller på ryggen. Selen skiller seg ut fra de andre i testen fordi man fester selen på seg selv ved å ta den over hodet som en genser før man tar i babyen. Spennen i livet er et slags hempefeste og må treffe riktig inn i den andre delen for å festes. Det blir lettere med øvelse, men er styrete når man er stresset og har dårlig tid med en baby som gråter. Babyen festes i et eksternt stykke foran, en fordel når man skal flytte babyen over på ryggen fordi babyen sitter trygt og fast, men en ulempe når man skal bære en veldig liten baby. Det ekstra tøystykket tar vekk mye av nærheten til babyen. Det er lett å få liten og stor baby inn og ut av selen. Det er mange fester som skal åpnes og lukkes hver gang, men festesystemet til Babybjörn er veldig enkelt. Bæreselen er lett å justere og kan enkelt tilpasses til nyfødt baby og forlenges i ryggen ved behov. Selve mekanismen for å forlenge eller brette ned ryggen når babyen skal sitte forovervendt er litt klønete og kan bli irriterende om man snur babyen ofte. Vi savner også sovehette som gjør det mørkt og lunt for de små når de skal sove eller slappe av i selen.

Babybjorn bæresele

 
Anbefalt vekt: Fra nyfødt til ca. 15 kg.
 
Veiledende pris: 1649,-
 
Pluss: Veldig lett å åpne og lukke, lett å bytte mellom rygg- og magebæring.

Minus: Litt dyr, avstand til babyen på grunn av ekstra stofflag, klønete feste på magebeltet, mange fester som skal åpnes og lukkes hver gang, mangler sovehette.
 
Karakter: 7 av 10

Annonse
Laveste pris: 1699 kr
(Babycare)
I samarbeid med

Les også: Test av smoothieposer
 

Manduca

les også
Produkttester: Dette er årets vinnere

Denne bæreselen ligner på de tre andre enkle bæreselene i testen. Det betyr at den er rask og enkel å ta av og på. Kvaliteten på selen føles hakket mer solid enn de to foregående – uten at vi har merket noe faktisk slitasje i testperioden. Selen kan brukes i tre bæreposisjoner; innover foran, sideveis og på ryggen. Selen kan brukes fra barnet er nyfødt fordi den har innebygget seleforminsker og et ryggpanel som enkelt kan forlenges for å gi ekstra støtte. Selen har spenne i livet som er lett å feste og justere, men som ikke kan åpnes med en hånd på grunn av sikkerhetssperren. Dette er litt upraktisk. Skulderstroppene kan brukes som rette eller krysses på ryggen, og de kan justeres både ovenfra og nedenfra. Selen har sovehette som lett rulles sammen i egen lomme foran og som er enkel å både feste og løsne. Det er enkelt og greit å få baby inn og ut av selen når den brukes foran. Når denne selen skal brukes på rygg kreves det også her teknikk og trening for å «vippe-dra» selen over. Selens ryggforlenger kan brukes for ekstra ryggstøtte når barnet vokser.

Manduca bæresele

Anbefalt vekt: Fra nyfødt til 20 kg.
 
Pris: fra 1 199,-
 
Pluss: God pris, lett å justere, god sovehette, lett å bruke.

Minus: Vanskelig å få babyen over på ryggen, litt vanskelig å åpne spennen i livet. Kan ikke brukes med babyen forovervendt.
 
Karakter: 7,5 av 10

Annonse
Laveste pris: 1209 kr
(Jollyroom)
I samarbeid med

Les også: Test av skallbukser

Tula Free to Grow

les også
Stor test: Babyleker som utvikler motorikken

Dette er en enkel bæresele som da også ligner på de andre i testen. Selen kjennes ut som den er av god kvalitet og kan brukes i to bæreposisjoner; til bæring foran med barnet vendt innover og på ryggen. Bæreselen kan enkelt justeres i livet og både oppe og nede i skuldrene. Låsen rundt livet er lett å åpne med en hånd. Det er ganske lett å justere selen for riktig bredde for sitteposisjon for barnet, men selen har ingen justeringsmulighet for ryggen. Skulderremmene er litt bredere enn på en del av de andre selene i testen. De kan ikke krysses. Selen har sovehett som er enkel å feste og løsne, men hetten har ingen egen lomme. Den kan løsnes helt slik at den evt. kan fjernes helt når den ikke er i bruk. I tillegg har selen en veldig anonym, men supersmart lomme til bankkort, bleie og mobil på magebåndet. Som på de andre enkle selene må denne også vippedras over på ryggen for ryggbæring.

Anbefalt vekt: Fra 3,2 og til ca. 20,4 kg.

Veiledende pris: 1599,-

Pluss: Lett å bruke og justere, god sovehette og smart ekstra lomme.

Minus: Kan ikke bæres forovervendt, vanskelig å få over til ryggbæring, kan ikke justere ryggen, ingen lomme til hetten.

Karakter: 7,5 av 10

Annonse
Laveste pris: 1199 kr
(Mimmis)
I samarbeid med

Stokke

les også
Test av smoothieposer for barn

Dette er den andre litt mer komplekse bæreselen i testen. Den kan brukes i tre bæreposisjoner; til bæring foran med barnet vendt innover og utover, og på ryggen. Å bytte mellom innover- og utovervendt er lett. Dette er selen med flest justeringsmuligheter. I tillegg til justering i midjen og rundt skuldrene har den ekstra justering foran ved armhulen. Alle mulighetene gjør at det tar litt mer tid å bytte mellom for eksempel mammabærer og pappabærer, men det går fort når man har gjort det noen ganger. Det er lett å få barnet inn og ut, selv om den har flere fester som må åpnes og lukkes hver gang. Festemekanismene er gode å bruke, men kan ikke måle seg med Babybjörn sine. Selen har god ekstra nakkestøtte og ryggstøtte som kan justeres etter barnets alder og behov. Vi savner sovehetten når vi bærer foran – den finnes kun på ryggstykket. Hvis du skal bære barnet på ryggen må du ta av forstykket og sette på ryggstykket. Det er upraktisk hvis du liker å bytte mellom å bære foran og bak, men på den annen side er dette den beste av alle selene når man skal bære på ryggen. Barnet er lett å plassere, selen er lett å ta på med barnet i, og barnet sitter så høyt at det ser over skulderen din og slipper å sitte med hodet sidelengs.  

Stokke bæresele

Anbefalt vekt: Fra nyfødt til ca 3 kg.
 
Veiledende pris: 1499,-
 
Pluss: Lett å feste, mange justeringsmuligheter, og den beste å sitte i på ryggen.

Minus: Ulike deler for bæring foran og bak, mange fester og mangler sovehette foran.
 
Karakter: 8 av 10

Annonse
Laveste pris: 1499 kr
(Babycare)
I samarbeid med

Les også: Test av reisestoler

Vinner: Ergobaby Four Position 360 (delt førsteplass)

les også
Test av ammeputer

Dette er også en enkel bæresele, men den kan brukes i fire posisjoner med enkle justeringer; til bæring foran med barnet vendt innover og utover, på siden eller på ryggen. Den er stort sett enkel å justere, unntatt midjebåndet som har en upraktisk borrelås som er vanskelig å få strammet skikkelig. I tillegg bråker det når man skal ta selen av så man risikerer å vekke en sovende baby som skal overføres fra bæresele til seng. Selen har en lur rygg- og nakkeklaff som enkelt kan justeres for å gi økt hode- og ryggstøtte. Den har også sovehette (med egen lomme) som lett festes og løsnes. Det er lett å ta babyen ut og inn når du bærer foran, men ikke like lett når du skal bære bak fordi du må dra selen rundt på ryggen med babyen oppi – som med de andre enkle selene. Selv om denne er testvinner, så husk å teste at selen passer for din kropp.

Ergobaby bæresele

 
Anbefalt vekt: Fra nyfødt (med ekstra innlegg) og til ca. 15 kg.
 
Veiledende pris: 1499,-
 
Pluss: Kan bæres i alle posisjoner, lett å justere på alle måter og god sovehette.

Minus: Vanskelig å få over til ryggbæring, følger ikke med nyfødtinnlegg.
 
Karakter: 8,5 av 10

 

Vinner: Ergobaby Omni 360 (delt førsteplass)

les også
Test av drikkeflasker for barn

Dette er en «wow»-versjon av Ergobabys bæresele utifra våre testkriterier. Den kan brukes fra babyen er nyfødt uten ekstra innlegg og enkelt justeres i fire bæreposisjoner; til bæring foran med barnet vendt innover og utover, på siden eller på ryggen. Den er enkel å justere så den passer bæreren, og det irriterende midjebåndet fra 360 four position-modellen deres er byttet ut med vanlig klips som man lett kan stramme og åpne med en hånd. Selen sin rygg/ nakkeklaff er fremdeles veldig enkel å justere, og sovehetten er like bra som på den andre selen fra Ergobaby i testen. I tillegg er det enda enklere å justere sitteposisjon på denne selen, og det er flere muligheter med fire forskjellige breddeinnstillinger nederst. Selen har også fått en egen avtagbar liten oppbevaringslomme som man får plass til for eksempel en bleie, lommebok og en smokk i. Selen er lett å bruke foran, men litt komplisert som den andre, når du skal bære bak. Selen kommer likt med den Ergobaby 360 hovedsakelig fordi prisen trekker den ned fra en klar førsteplass. Selv om denne er testvinner, så husk å teste at selen passer for din kropp.

Anbefalt vekt: Fra nyfødt og til ca. 15 kg.

Veiledende pris: 1799,-

Pluss: Kan bæres i alle posisjoner, lett å justere på alle måter, avtagbar oppbevaring og god sovehette.

Minus: Dyr og vanskelig å få over til ryggbæring.

Karakter: 8,5 av 10

Annonse
Laveste pris: 1569 kr
(Mimmis)
I samarbeid med
Prisjakt.no er en kommersiell partner av Familieklubben. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .