Test av babycall

Test av babycall
Foto: Babytesterne

Det er store forskjeller i kvalitet og pris på babycallene på markedet. Vi har testet syv av de mest solgte – og funnet den desidert beste av dem.

Babytesterne tester barneprodukter for FamilieklubbenLes alle testene våre her

Det finnes babycaller både med og uten kamera, i denne testen har vi tatt for oss de uten kamera.

les også
Test: Sparkesykler for barn

Slik har vi testet:
Babycallene er testet ute og inne, hjemme og på besøk. Babycallene er først og fremst testet i et 95 kvadratmeter stort hus på ett plan. Derfor har vi også tatt dem med oss ut på gata, ned i kjelleren og opp på loftet for å teste hvordan signalene takler vegger og avstand. I tillegg har vi "glemt" babycallen ute en natt og mistet den i gulvet et par ganger (for det skjer garantert i ammetåka). Alle babycallene, med unntak av NUK, er testet ute i seks minusgrader, og alle har tålt det fint.

Testkriterier

•             Rekkevidde

•             Lydkvalitet

•             Batterilevetid

•             Display

•             Praktisk i bruk (passer den på rommet og i vognen)

•             Ekstraeffekter som nattlys, musikk, vibrasjon osv.

Foto: Shutterstock/Scanpix

Tidligere var det snakk om at andre signaler kunne koble seg på babycaller, men nå er så å si alle babycaller digitale og private, så dette er ikke noe du trenger å bekymre deg nevneverdig for. Noen foreldre bekymrer seg for stråling, men ifølge Statens strålevern er strålingen så liten at det ikke fører til økt helserisiko, men strålevernforskriften krever at man skal holde strålingen så lav som mulig. Stråling er derfor ikke et testkriterium, men vi nevner det der leverandøren selv oppgir spesielt lave målinger.

NUK Easy Control 200 babycall
Dette er en søt og liten babycall som gjør akkurat de enkleste tingene en babycall bør kunne. Den ser og kjennes litt billig ut, og selv om den er en av de billigste i testen, så er den ikke så billig at det bør synes. Batteriene er vanskelige å få på plass før vi skjønner at vi kan ta av beltefestet bak. Når batteriene omsider er på plass er resten veldig enkelt, det er bare tre knapper å trykke på på foreldreenheten. Av/ på og mer/ mindre lyd. Det vil si at denne verken har temperaturmåler, toveiskommunikasjon eller andre effekter. Vi synes det er irriterende at man må holde knappen nede i henholdsvis 3 og 5 sekunder for å slå den av og på. Men den sender lyd fra ett rom til et annet helt fint. Lyden er tydelig og klar, men pipet som kommer når man skal justere lyden kan vekke en hel liten landsby. Det samme er tilfellet om den søker etter babyenheten eller holder på å gå tom for batteri. Rekkevidden er oppgitt til kun 200 meter. Den har kortest rekkevidde av de vi tester, men vi synes den klarer seg overraskende bra i testen, så vi opplever ikke dette som et stort problem.

Les også: Test av vinterdresser

Den melder også tydelig ifra med lyd og lys når den mangler tilkobling. Hvis babyen gråter, indikeres dette med et lite lys som blinker sakte eller fort avhengig av støynivået. Lyset er veldig lite og gir ikke en god nok oppmerksomhetseffekt om det ikke står rett foran deg hele tiden. Det er generelt mye som skal indikeres med to små lys som blinker i ulik hastighet for ulike ting på denne babycallen. Både manglende batteri, avstand, lyd osv... Dette blir litt for uoversiktlig for en litt treg og alt for trøtt mammahjerne. En annen irriterende og upraktisk ting med denne babycallen er at babydelen må være koblet til strøm. Det vil si at du ikke kan bruke den i vognen, og at du er avhengig av en stikkontakt i nærheten. Hvis du vil skru den helt av om natten, så må du trekke den ut av stikkontakten.

Nuk babycall

Minus: Dårlig funksjonalitet generelt

Pluss: Klar og tydelig lyd

Veiledende pris: 799,-

Karakter: 4

Annonse
I samarbeid med

Philips Avent SDC506 babycall
Dette er et kvalitetsprodukt og en av babycallene som har vært med på flest uplanlagte ”overlev alene ute”-hendelser. Det har den tålt fint. Den har god lyd, men er en av de tregeste i testen på å signalisere at babyen gråter. Når den først viser barnets gråt viser den styrken med klare og tydelige grønne lys som ofte er litt for beskjedne i forhold til reell barnegråt. Foreldredelen er lett å bære med seg, men babydelen er stor, klumpete og upraktisk. Den fungerer fint om den bare skal stå på barnerommet, men den er veldig vanskelig å plassere i vognen og andre kreative steder. Den kan selvfølgelig legges under vognen, men det gir litt dårlig lyd på de minste barna, og den er alt for stor til å legge i selve vognbaggen. Batteritiden på denne er heller ikke noe å skryte av. 24 timer er fint i teorien, men det er utrolig irriterende å måtte lade nesten hver dag - eller bytte batterier. Fordelen med den er at man kan bruke begge enhetene på batteri og strøm, men på babyenheten kan man ikke bruke oppladbare batterier.

Les også: Alt du trenger å vite om atopisk eksem

Nattlyset er en hyggelig måne, og vuggesangene er klassiske, men lydkvaliteten på sangene er ingen fest. Det bryr kanskje ikke babyen seg så mye om, så det trekker ikke mye ned. Dette er en babycall uten display, som gjør at du ikke kan følge med på temperatur eller batteri. Det kommer derfor litt fort på når batteriet plutselig er tomt. Heldigvis lager den ikke de verste pipelydene når den søker eller er tom for batteri. Den varsler med både lyd og lys om du er utenfor rekkevidde, men har ikke vibrasjonsmuligheter. Rekkevidden er oppgitt til 330 meter ute og 50 meter inne som vi opplever at er nok, men siden den reagerer litt sent på lyd blir hele opplevelsen litt halvveis. Den er tydelig med lyd og lys når den mister kontakt med babyenheten. Det er topp med energisparende økofunksjon og at man kan be babyenheten finne foreldrenheten. Foreldrenheten kan bæres rundt halsen eller armen med snor. Konklusjonen blir at dette er en helt ok babycall som mangler en del for å fungere optimalt.

Philips Avent SDC506

Minus: Klumpete og upraktisk babydel som sluker batteri, i tillegg til lav sensitivitet på babygråt.

Pluss: Solid, enkel og god lyd

Veiledende pris: 999

Karakter: 5

Annonse
Laveste pris: 799 kr
(Elkjøp)
I samarbeid med

Philips Avent SDC580 babycall med stjernehimmel
Denne babycallen er en litt mer avansert versjon enn den andre vi har testet her fra Philips. Den viktigste forskjellen er at den har display slik at man kan følge med på batteri, klokke og luftfuktighet (som riktignok ikke er så relevant i Norge). Merkelig nok kan man ikke lese av temperaturen i rommet. Du kan stille den inn så du får beskjed om temperaturen går under eller over det du ønsker, men du kan ikke se hva temperaturen er. Lyset på displayet kan dempes om kvelden – perfekt når den er med på nattbordet. Det er lett å se at babyen gråter med de grønne lysene som lyser avhengig av babyens styrke på gråt. Og den vibrere om man ønsker det. Lyden mellom rommene er klar og fin, og vi liker at vi kan styre musikk, nattlys og stjernehimmel fra foreldreenheten. Men stjernehimmelen er en kjempegod idé som dessverre ikke funker så godt. I stedet for at stjernene beveger seg kontinuerlig, så bytter de mønster jevnlig, som et gammeldags lysbildeshow. På grunn av lite bevegelse mister denne babyen interessen raskt.

Les også: Test av vognposer

les også
Test av smoothieposer for barn

Babycallen har rolige og behagelige innstillingslyder og en liten trudelutt når den ikke får kontakt og når man slår den av. Den piper intenst når den ikke har mer batteri. Som med Philips’ SDC506 så er også babyenheten på denne stor og klumpete og vanskelig å bruke utenfor barnerommet. Batterikapasiteten er dessverre heller ikke noe bedre, og babycallen gikk nesten ut av vinduet da den tidlig på morgenen begynte å pipe fordi den var tom for batteri – den viste fullt tidligere på kvelden. Rekkevidden er beskjedne 330 meter ute og 50 meter inne, men den leverer overraskende bra i test og holder en stabil og god linje både på loft og i kjeller, samt ut på tur langs veien. Den er også tydelig med lyssignal og lyd når den mister kontakten med babyenheten. For å slå av og på enhetene må man holde inn av og på knappen i x antall sekunder. Dette er et stort irritasjonsmoment, spesielt på babyenheten, fordi vi aldri helt treffer på riktig trykklengde som gjør at den ikke vil slå seg av. Knappen er heller ikke kjempeenkle å treffe i mørket. Det er et stort pluss at man kan be babyenheten finne foreldrenheten om man har lagt den et lurt sted. Vi skulle gjerne hatt samme mulighet andre veien også. Foreldrenheten kan bæres rundt halsen eller armen med snor. Babycallen overlevde både en natt ute og et dunk i gulvet. Konklusjonen er at dette er en ok babycall som er enkel å bruke. Men prisen står ikke til funksjonaliteten, og den fungerer ikke optimalt i hverdagen.

Philips Avent SDC580

Minus: Liten batterikapasitet, manglende funksjonalitet, dyr og dårlig gjennomført stjernehimmel.

Pluss: Solid og god lyd

Veiledende pris: 1700,-

Karakter: 5,5

Annonse
Laveste pris: 1559 kr
(CDON)
I samarbeid med

Padwico 835
Dette er en søt og hendig liten babycall fra svenske Padwico som vi ikke kjente noe særlig til fra før. Den har ikke display, men lysstripe som signaliserer babygråt slik som Philips Avent og Capidi. Den har heller ingen ekstrafunksjoner som toveiskommunikasjon, temperaturmåler osv. Heldigvis er batteritiden god. Den ligger på cirka 85 timer i standby-tid som er tredje beste av de vi har testet her. Samme rangering får den for rekkevidde som skal ligge opp mot 600 meter uten forstyrrelse av vegger og lignende. I testen leverer den bra og på linje med for eksempel Capidi, men den er treg på å slå ut på lyd. Det skjer opptil flere ganger at vi hører babyen gråte gjennom døren før babycallen slår ut, selv om den er innstilt på samme sensitivitet som de andre babycallene. Vi liker godt at den har av-og-på-knapp på siden som lett kan skrus av, men vi liker ikke rullehjulet som bestemmer foreldreenhetens lydnivå. Det er umulig å se hva den står innstilt på, så du må rulle deg frem eller tilbake for å vite hvilket nivå du har valgt. Babyenhetens sensitivitet stilles inn med knapp på siden. 

Les også: Derfor bør du snakke mye med babyen din

les også
Test av bæreseler

Den har verken mer eller mindre irriterende signalpipelyder enn noen av de andre og blinker og piper tydelig om batteriet blir svakt eller om linken mellom enhetene brytes. Beltefeste på begge enheter gjør den lett å feste på buksa/ vognen, men den kan ikke henge rundt halsen. Den tålte en natt ute, og den fungerer fint ute i seks minusgrader, selv om det står at den i utgangspunktet fungerer mellom 0 og 40 grader. Den tåler også et fall i gulvet. Padwico oppgir selv lav stråling, og babycallen skal ha en spesialfunksjon som senker strålingen når babyenheten og foreldreenheten er i nærheten av hverandre.

Padwico 835

Minus: Litt treg på å slå ut på lyd fra babyen, irriterende knapp og savner display

Pluss: God batteritid, liten og hendig.

Veiledende pris: 1000,-

Karakter: 6,5

Annonse
I samarbeid med

Capidi babycall
Dette er en liten og enkel babycall laget av Padwico. Batteritiden er oppgitt til 109 timer standby, og det merkes, for den varer og varer. Og når den er tom, så lades den opp fullt på fire timer. Babycallen har ikke display, få knapper, og ingen ekstrafunksjoner som toveiskommunikasjon, temperaturmåler osv. Men man kan sjekke hvor mye batteri som er igjen ved å holde en av knappene inne. Det positive med få ekstraeffekter er at den er veldig enkel i bruk, men vi savner spesielt temperaturmåler. Man kan kjøpe en liten ekstern skjerm som viser temperatur og fuktighet, men den koster 699,- som vi synes er i dyreste laget. Nattlampe kan også kjøpes. Rekkevidden på denne babycallen er veldig bra, opp mot 800 meter. Dette merker vi også når vi tester, for den er en av de som holder lengst når vi beveger oss vekk fra huset. Men den signaliserer altfor dårlig at den mister kontakt med babyenheten. Hvis du har stort hus så er det et kjempeminus. For er det noe som er viktig, så er det å ha kontakt med babyenheten – eller vite at man ikke har det. Dette er også den eneste babycallen som gir kraftig feedback om du holder de to enhetene ved siden av hverandre.

Les også: Test av reisestoler

les også
Test av babycall med video

Lyden på babycallen er god, og det er lett å stille inn sensitiviteten. Babygråt vises med en lysstripe som beveger seg. Vil man ha mer futt kan man også sette på vibrasjon. Babycallen har oppladbart batteri og kan lades både i stikkontakt og via usb. Foreldredelene kan festes med belteklypen eller bæres rundt halsen. Den tåler kulden godt og virker fremdeles når vi glemmer den ute og mister den i bakken. Capidi oppgir selv at dette er en av de babycallene som har lavest stråling i markedet og at den er en av de få som når både EUs og tyske Blue Angels regler for stråling hos babycaller. Dette er også den første babycallen vi ser som prøver å følge trender med tanke på design og fargevalg. Du kan til og med bytte ut forsiden med ulike bilder. Konklusjonen er at dette er en liten og fin babycall som egentlig gjør jobben godt, men det bekymrer oss at vi ikke kan være sikre på at den faktisk har kontakt med babyenheten hele tiden.

Capidi

Minus: Utydelig tilkobling og lite ekstra funksjonalitet.

Pluss: Enkel å bruke, god batteritid og rekkevidde.

Veiledende pris: 1198,-

Karakter: 6,5

Annonse
Laveste pris: 907 kr
(Adlibris)
I samarbeid med

Padwico 850
Dette er en litt høyere og slankere babycall enn de andre i testen. Den ser også mest fancy ut, displayet sklir på en måte inn i overflaten og signaliserer med digitalt rødt lys. Den har enkle knapper på siden og er lett å bruke. Det er lett å se hvor mye babyen gråter med de røde lysene på displayet, men vi synes det er rart at de bruker rare ord for å indikere mottaker og sender. Rekkevidden på denne er oppgitt til inntil 500 meter, som er dårligere enn både den andre fra Padwico, Neonate og Capidi, men i test oppleves den som vel så sterk som Neonate. Og den har definitivt best helhetlig kontakt når vi begynner å komme et godt stykke fra huset. Vi hører hva som skjer inne klart og tydelig uten avbrytelser. Den er tydelig med både lyd- og lyssignal når vi mister kontakten med babyenheten. Av ekstrafunksjoner så har den temperaturindikator, toveiskommunikasjon og vibrasjon, men ikke temperaturalarm. Ikke noe stort savn her i Norge, men kanskje hvis man er på ferie i varmere strøk. Den har heller ikke vuggesanger, men et gult og fint nattlys.

Les også: Mobilbruk stresser babyen

les også
Stor test: Babyleker som utvikler motorikken

Det mest irriterende med denne babycallen er de litt for intense høye lydene den har ved innstilling. Spesielt når man endrer volum på babyenheten som er relativt upraktisk når babyen sover. Den er ikke så enkel å ta med seg rundt ettersom den verken har snor eller belte-klips, men den går til nøds i bukselommen. Babyenheten har en bitte liten klips, men den er vanskelig å feste på vognen. Batterikapasitet er ikke oppgitt, men den virker som den holder en stund uten at vi har telt timene. Den tålte også fint å bli glemt ute en kveld og å bli mistet i bakken. Også denne skal ha lav stråling og en spesialfunksjon som senker strålingen når babyenheten og foreldreenheten er i nærheten av hverandre. Alt i alt en ganske god babycall som kan anbefales om man ser bort fra noen småting.

Padwico 850

Minus: Plagsom lyd, litt uoversiktlig display og manglende festeanordning

Pluss: God rekkevidde og lyd

Veiledende pris: 1198,-

Karakter: 8

Annonse
Laveste pris: 1114 kr
(Adlibris)
I samarbeid med

Neonate BC 6500D babycall
Ved første øyekast var ikke dette en babycall som appellerte veldig til oss, men når vi får prøvd den så blir den raskt en soleklar favoritt. Foreldredelen og babydelen er like store og passer perfekt både i hånden, lomma, på kommoden på soverommet og på vogna. Lyden er topp, og dette er også en av babycallene med lengst rekkevidde og best batteritid. Batteritiden er oppgitt til cirka 90 timer standby, og den holder i flere dager før vi må lade. Den lades opp på 2-3 timer. Rekkevidden er oppgitt til opptil 800 meter og den er sammen med Padwico 850, den som klarer seg best i testen. Det er lett å lese av hvor mye batteri som er igjen på både foreldredelen og på babydelen og å følge med på temperaturen. Det virker heller ikke som ytelsen på batteriet går ned nevneverdig av at den brukes utendørs. Når babyen lager lyd lyser hele displayet svakt oransje som gjør det lett å oppdage selv når lyden er satt til lavt og TV-en er på fullt.

Les også: Advarer mot å kjøpe brukt barnesete

les også
Test av vognposer

Som med de fleste andre babycaller så kan man snakke til babyen. Dette har vi aldri brukt noe særlig, vi tenker at det er veldig forvirrende for babyen å høre oss, men ikke se oss, men det er sikkert en populær funksjon for andre ettersom de fleste babycaller har denne funksjonen. Foreldreenheten kan bæres rundt armen eller halsen med snor, og du kan ta på beltefeste om du ønsker det. Vi liker godt at man skrur av og på babycallen med en knapp som man lett finner frem til i mørket, at nattlyset ikke er for sterkt og at foreldredelen ikke lager slitsomme lyder når man gjør menyvalgene. Og ikke minst at man kan koble flere enheter på foreldredelen om man for eksempel har to eller tre barn. Babycallen har ikke vuggesanger, men det er heller ikke et stort savn. Den er også litt vanskelig å få til å stå alene uten ladefoten sin. Begge enhetene har oppladbare batterier, og den har tålt både en natt ute og å bli mistet i gulvet. Neonate omtaler seg selv som den babycallen i markedet som har lavest stråling. Dette er en babycall der nesten alt er tenkt på og som leverer på det en babycall skal og bør levere på. Litt høyere pris, men likevel en favoritt. (Obs! BC-6500D og BC-6900D er samme babycall, det er bare fargen som er forskjellig.)

Neonate

Pluss: God batterikapasitet, lang rekkevidde og god funksjonalitet generelt.

Minus: Mangler vuggesanger, står litt dårlig alene og litt dyrere, men det er det kanskje verdt.

Veiledende pris: 1499,-

Karakter: 9,5

Annonse
Laveste pris: 1199 kr
(Mimmis)
I samarbeid med

 

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Familieklubben. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .