Test av 10 leseapper: Disse er best

Foto: Linn Merete Rognø

Med de beste leseappene kan barna lære å lese korte ord på et par uker. Se hvilke som er best i test.

Vi har tatt utgangspunkt i hvor bra de utvalgte leseappene passer for et førskolebarn. En fem år gammel førskolegutt som kan alfabetet fra før av, har testet leseapper aldersmerket 4+. 

Glad i tester? Her finner du alle testene fra Familieklubben.

les også
Klageretten gjelder – også på vintertøy

Ifølge språkprofessor Margareth Sandvik lærer barn bedre når de får oppdage ting selv i stedet for å bli fortalt alt. Dette er noe vi har tatt med i vurderingen av leseappene; blir barnet fortalt hva det skal gjøre, eller får det anledning til å gjøre oppdagelser? 

LESEAPP-TESTER: Denne femåringen har testet de ulike appene, men med voksne til stede som flittig har notert seg hva som funker og ikke funker. Foto: Linn Merete Rognø

Disse kriteriene har vi lagt vekt på: 

* Egnethet for anbefalt målgruppe: I hvilken grad passer leseappen for førskolebarn, blir den for vanskelig eller for enkel? 
* Brukervennlighet: Er leseappen intuitiv og enkel å forstå for førskolebarnet?
* Motivasjonsfaktor: Inneholder appen elementer og funksjoner som motiverer førskolebarnet til å fortsette å bruke den?
* Læringsverdi: Hvor nyttig er appen med tanke på å lære førskolebarnet bokstavlyder (fonere) og sette sammen bokstavlydene (lydering)?

Karakterskalaen går fra 1–10, hvor 10 er toppscore

Lurt med flere apper

For at barnet skal få god forståelse for bokstaver, fonering og lydering, er det lurt å ha flere leseapper å veksle mellom; apper som utelukkende fokuserer på enkeltbokstaver, og apper som fokuserer på å sette sammen bokstavlydene.

Les også: Trenger voksne i tillegg til leseappene

Under testingen har vi selv observert at variasjon av grafikk, konsept og nivå stimulerer motivasjonen for 5-åringen som har testet leseappene.

les også
Test av godterikalendere

Tips: Produsentene bak noen av appene tilbyr pakkepriser med flere apper for ulike nivåer i leseopplæringen, noen pakker inneholder også matematikkopplæring. For førskolebarn kan vi anbefale både «Bokstavkongen» og «Bogga», som er innholdsrike pakker med variert nivå. «Happi» passer godt for dem som har kommet litt lenger i leseopplæringen.

Poio – testvinner 

Om appen: Poio er formet som et spill som tilrettelegger for mange repetisjoner av forbindelsen mellom lyd og bokstav. Spillet er et eventyr om trollet Poio som ikke kan lese, og derfor har han fanget bokstavene. Barnet skal finne vokalene som er representert ved figurene leslingene som bare spiser en bestemt vokal. Hver gang en lesling spiser en bokstav, sies bokstavlyden høyt. Konsonantene dukker opp som krystaller, og barnet får pengepremie hver gang det samler en konsonant. Belønningen i spillet er en eventyrbok hvor fortellingen om trollet dukker opp etter hvert som barnet kommer videre i spillet. Boken kan leses høyt når du trykker på ordene. Vi anbefaler Poio til førskolebarn.

PLUSS: Dette er 5-åringens favoritt-app. Han synes det er morsomt å følge leslingene som spiser ord på veien. Vi mener dette er den mest gjennomførte leseappen fordi den har kvalitet på de fleste områder. Med sitt spillunivers, sin fortelling, den grafiske utformingen og lydeffektene, rager appen høyt over de andre. Poio er logisk med en konkret oppbygging av belønningssystem, det er motiverende for barnet å følge veien mot målet. Når man har spilt ferdig alle nivåene, har man laget sin egen bok. Denne kan man kjøpe og få tilsendt, det kan være ekstra stas for barnet å ha en fysisk bok som han/hun har «laget selv», og øve på lesingen videre med den. 

MINUS: Leseappen er dyr i forhold til de andre appene, selv om vi synes at den er vel verdt pengene. Appen er aldersmerket 4+, men vi mener at barn som har noe bokstavkunnskap fra før av får mest utbytte av leseappen. 

KARAKTER: 10/10

Aldersmerking: 4+
Pris: 199 kr
Last ned for IOS
Last ned for Android

Les også: Slik lærer du barna å elske bøker.

Bokstavkongen

Om appen: Dette er hoved-leseappen i Bokstavkongen-serien. Appen tar barnet med inn i en fantasifull verden med et eventyr til hver av bokstavene. Det er lagt vekt på å skille mellom lyd og bokstav. Begrepene vokal og konsonant blir innført, samt at bokstavene får henholdsvis rød og blå farge. Eventyrene er illustrert med fargerike figurer, historiene er også tekstet slik at de voksne kan lese sammen med barna. Til sammen er det 33 eventyr for alle lydene og tilleggshistoriene. Eventyret om linjesystemet og bokstavslottet leses først. Det avsluttes med et eventyr om hvordan det ble orden på bokstavene og alfabetet. Vi anbefaler Bokstavkongen til førskolebarn.

PLUSS: Bokstavkongen er en svært god og morsom leseapp med mange funksjoner. 5-åringen liker Bokstavkongen fordi han kan høre på eventyret, det skaper interesse for å jobbe mer med bokstavlæringen. Appen hjelper barnet med å bli kjent med hver enkelt bokstav, han synes det er spesielt gøy å få tegne bokstaver, samt spille bokstav-lotto. 

les også
Test av babycall

MINUS: Her får man ikke sette sammen bokstavene i ord, dermed får ikke barnet øvet på konkret på å lese underveis. Vi savner mer repeterende trening på bokstaver og bokstavlyder. 

KARAKTER: 9/10

Aldersmerket: 4+
Pris: 55 kr.
Last ned for IOS
Ikke tilgjengelig for Android

Les også: Slik fremmer du barnas språk.

Bogga Les

Om appen: Her er det en maskin som lager bokstaver, fra et rør spytter maskinen ut et visst antall bokstaver. Deretter leses ordet opp høyt, og barnet skal plassere bokstavene i riktig rekkefølge på en linje. Gjør barnet feil, viser et symbol at barnet må endre på bokstavrekkefølgen. Når barnet beveger en bokstav, får han høre bokstavlyden, og til slutt leses hele ordet høyt. Når bokstavene er riktig plassert, suges ordet opp i en støvsuger, og man får påfyll av batteri slik at man til slutt kan styre en heisekran og plukke seg en diamant som belønning. Vi anbefaler Bogga Les til førskolebarn som har noe bokstavkunnskap fra før av.

PLUSS: Bogga Les appellerer til 5-åringen fra første stund, appen er en av hans favoritter. Grafikken er enkel og fargene gjør appen leken. Flott at barnet kan få høre lyden av ordet flere ganger ved å trykke på høyttalersymbolet. Etter en runde vil 5-åringen gjerne spille mer, han synes det er spesielt morsomt med diamantbelønningen. Etter hvert blir spillet mer avansert, og maskinen spytter ut flere bokstaver enn ordet inneholder. 

les også
Test av smoothieposer for barn

MINUS: Barnet kommer seg gjennom appen relativt raskt, og det er helt klart viktig med repetisjon, men vi skulle ønske at appen varte litt lengre. Bogga Les er aldersmerket 4+, vi mener at appen passer best for barn som har lært seg alfabetet først. 

KARAKTER: 8/10

Aldersmerking: 4+
Pris: 39 kr.
Last ned for IOS 
Last ned for Android

les også
Produkttester: Dette er årets vinnere

Les også: Dette bør du øve på med barnet ditt før skolestart.

Bogga Alfabet

Om appen: I Bogga Alfabet skal barnet lære alfabetet og grunnleggende staving. Appen er beregnet for de yngste fra 3-årsalderen til de som nettopp har begynt med lese- og skrivetrening. I appen er alfabetet spredd utover, når barnet trykker på en bokstav, får man høre bokstavlyden. Barnet kan så fargelegge bokstaven. Som belønning får barnet «kjøleskapsmagneter» som barnet kan sette sammen til ord etterpå. For å avansere, kan barnet velge å gå fra å bruke store bokstaver til små bokstaver. Vi anbefaler Bogga Alfabet til førskolebarn som ikke har så mye bokstavtrening fra før av.

PLUSS: 5-åringen får umiddelbar mestringsfølelse av å bruke appen når han får fargelegge bokstaven. Han sier dette er gøy fordi fargen holder seg innenfor linjen. Barnet lærer seg formen på bokstaven ved å følge linjene med fingeren og se bokstaven i tydelig farge. Det er stas å samle på kjøleskapsmagneter og lage så mange ord som mulig. I appen kan han også ta bilde av ordene han har laget og se på ordsamlingen senere. Appen er superenkel å bruke, og barnet kan fint sitte alene og oppdage bokstavlæringen underveis. 

les også
Test av barnetermoser

MINUS: Dette er en ren læringsapp og ikke utformet som et spill med noe lekefaktor. Det er ikke så mye rom for å avansere, derfor kan Bogga Alfabet bli litt kjedelig for førskolebarn etter en stund. Er barnet helt ny på bokstavlæring, er appen derimot super å starte med. 

KARAKTER: 8/10

Aldersmerking: 3+
Pris: 39 kr.
Last ned for IOS
Last ned for Android 

Les også: Leker seg til læring.

Stave småord (Bokstavkongen-serien) 

Om appen: Stave småord er en app der barnet skal lære å stave de første ordene. Lydene blir repetert mens barnet staver ordene. Hensikten er at barnet skal få forståelsen av hvordan lyder blir til ord og dermed knekke lesekoden. Appen inneholder 300 oppgaver. Det brukes enkle én- og tostavelsesord sammen med illustrasjoner. Ved å trykke på figuren, får man høre ordet som skal staves. Man kan også høre bokstavlydene ved å trykke på hver enkel bokstav. Så skal barnet dra bokstavene i riktig rekkefølge på de tomme linjene under figuren for å stave ordet. Vi anbefaler Stave småord til førskolebarn som kan de fleste bokstaver og bokstavlydene fra før av.

PLUSS: Dette er en god app for førskolebarn. 5-åringen forstår kjapt hvordan han skal gå fram, talen er tydelig, barnet får være med og oppdage de ulike funksjonene. Leseappen er oversiktlig uten forstyrrende elementer. Barnet kan trykke på bildet for å høre ordet flere ganger, og etter hvert som han klarer oppgavene, blir han belønnet med gullmynter i pengesekken. Man kan avansere med å velge mellom store og små bokstaver, og appen inneholder flere brett med økende vanskelighetsgrad. 

les også
Test av reisestoler for barn

MINUS: Appen er noe ensidig utformet, og et førskolebarn som har spilt appen en stund kan begynne å kjede seg litt etter hvert. Men da er det kanskje en indikasjon på at barnet er klart til å gå videre mot en enda mer avansert leseapp. 

KARAKTER: 7/10

Aldersmerking: 4+
Pris: 33 kr.
Last ned for IOS 
Ikke tilgjengelig for Android

Les også: Her får du nyheter for barn.

Happy staver

Om appen: Happi Staver er utformet som et kryssordspill der barnet øver på å stave ved å dra bokstavene inn i kryssordet i første nivå av appen. Ett ord og tre bilder vises på skjermen. Ved å lese ordene skal barnet finne det ordet som hører sammen med bildet. For hvert riktige svar, vinner man en frukt man kan «spise». Appen inneholder 100 korte og lengre hverdagsord i fire ulike nivåer. Når barnet har lest ordet og valgt bildet som hører til, bli ordet lest opp høyt i appen. Vi anbefaler Happi staver til førskolebarn som behersker en del lydering fra før av.

PLUSS: 5-åringen liker kryssord-formen, og spillet er enkelt å forstå. Det er også bra at man kan avansere med å gå fra store bokstaver til å velge små, i tillegg til at selve ordene etter hvert øker i vanskelighetsgrad. 

les også
Test av skolesekker: De beste og de verste

MINUS: Det er lite variasjon i appen, noe som blir litt kjedelig. Det er flott at foreldre kan velge å låse de vanskeligste nivåene for barnet, men vi tror uansett at appen kan være for tidlig å starte med for et barn som ikke har vært borti noe lesetrening før. Det kan være lurt at barnet øver med en enklere leseapp først.

KARAKTER: 6/10

Aldersmerking: 4+
Pris: 33 kr.
Last ned for IOS 
Last ned for Android

Les også: Slik lærer du barna å konsentrere seg.

Finn bokstaven (Bokstavkongen-serien)

Om appen: Finn bokstaven er en app hvor barnet skal knytte riktig bokstavlyd til riktig bokstav. Når barnet trykker på høyttalersymbolet høres en bokstavlyd, og barnet skal da flytte tilhørende bokstav opp til det tomme feltet. Appen gir mulighet til å velge store eller små bokstaver og har 60 oppgaver. Vi anbefaler Finn bokstaven til førskolebarn som ikke har så mye bokstavtrening ennå.

PLUSS: Dette handler om å lære lyden på bokstaven. Finn bokstaven er svært intuitiv, bokstavene som ikke passer i ruten hopper ned igjen. Veldig bra at man kan trykke på høyttalersymbolet for å høre bokstavlyden. 

les også
Test av vippestoler

MINUS: Selv om appen er tiltalende for 5-åringen, blir den ensformig i lengden. Barnet får ikke øvet på å lese ord med denne appen, her handler det om bli kjent med hver enkelt bokstav. Finn bokstaven gir ikke så mye rom for progresjon, og det kan bli for enkelt for noen førskolebarn.

KARAKTER: 6/10

Aldersmerket: 4+
Pris: 11 kr.
Last ned for IOS 
Ikke tilgjengelig for Android

Les også: Derfor bør du engasjere deg i barns dataspill.

Ordlek XL – Lær å stave over 100 norske ord

Om appen: Med Ordlek XL trener barnet på å sette bokstavene sammen til ord. Barnet får se et bilde som en stemme leser høyt opp hva er. Ved siden av bildet er det laget ruter til bokstavene mens bokstavene ligger på en rekke ved siden av rutene. Når barnet trykker på de ulike bokstavene, får han høre bokstavlyden. Vokalene er rød og konsonantene er blå. Barnet skal dra bokstaven til riktig rute slik at ordet til slutt står i riktig rekkefølge. Vi anbefaler Ordlek XL for viderekomne førskolebarn og barn i skolealder som allerede mestrer noe lydering.

PLUSS: Ordlek XL er intuitiv og oversiktlig. 5-åringen liker appen godt. At han kan velge ut ifra ulike bildekategorier som dyr, mennesker eller mat, skaper grei variasjon. Når han trykker på de ulike bokstavene, får han høre bokstavlyden. I appen kan man velge mellom tre ulike vanskelighetsgrader, og om man vil bruke små eller store bokstaver. 5-åringen får en stjerne som belønning for hvert riktig svar, etter ti stjerner får han jubel og en bildepremie.

les også
Test av reisevogner

MINUS: Ordlek XL er aldersmerket 4+, men vi tror at appen kan være litt for vanskelig for gjennomsnittet av førskolebarn. Layouten er ensformig og kjedelig, det gjør at barnet kan bli lei etter en liten stund. 

KARAKTER: 6/10

Aldersmerking: 4+
Pris: 33 kr.
Last ned til iPhone 
Ikke tilgjengelig for Android

Les også: Hvor lett er det for barna å lære to språk?

Lolas fest (Lola ABC-serien)

Om appen: I Lolas Fest møter vi pandaen Lola som skal holde selskap. Barnet skal hjelpe Lola med å gjøre alt klart til festen, og underveis prater Lola til spilleren slik at barnet får jevnlig tilbakemelding. Fra Lola får barnet en rekke bokstavoppgaver å velge imellom, blant annet dukker det opp en mengde bokstaver hvor barnet for eksempel skal plukke ut alle E-bokstavene. Her får barnet høre bokstavlyden. Barnet får også spille bildelotto hvor det får se dyr og finne bokstaven som dyret begynner på. I tillegg får barnet i oppgave å skrive bokstavene med fingeren. Når barnet har gjennomført oppgaven, blir det belønnet med ulike ting, blant annet får barnet laget sin egen iskrem og til slutt bli med på Lolas fest. Vi anbefaler Lolas Fest til førskolebarn, men appen passer også fint for yngre barn.

PLUSS: Den morsomme belønningen gjør 5-åringen motivert til å lære mer. Appen fokuserer mye på bokstavlyden, og barnet skal øve på å skrive formen på bokstavene. Ifølge professor Margareth Sandvik lærer mange barn å lese ved å skrive – altså de skriver seg til lesing, den erfaringen får barnet med Lolas Fest. Etter hvert kan man avansere med å velge både store og små bokstaver. Lolas muntlige instruksjoner er enkle å forstå, og det er spesielt oppmuntrende når pandaen skryter av barnet. 

MINUS: Uttalen fra pedagogen-stemmen i appen oppleves som noe utydelig for barnet. Appen har kun fokus på hver enkelt bokstav, man kan ikke sette dem sammen til ord. Dette handler først og fremst om å bli kjent med bokstavene. Det går litt sent mellom hvert skifte av skjermbilde, og det spilleren blir litt lei av å vente.

KARAKTER: 5/10

Aldersmerking: 4+
Pris: Gratis
Last ned for IOS
Last ned for Android

Les også: Slik vet du om barnet trenger briller.
 

Lesegull

Om appen: I Lesegull lærer man å sette bokstaver sammen til noe som skal bli til virkelige ord. Denne appen handler kun om lesetrening, og har ingen andre elementer. Vi anbefaler Lesegull for viderekomne barn i skolealder. 

PLUSS: Bra grafikk på designet, og det er enkelt å forstå hvordan man skal gjennomføre oppgaven. Barnet får trening i å forstå bokstavlydene. Appen gir deg mulighet til å justere hastigheten i spillet så man slipper å vente så lenge på nytt bilde.

MINUS: 5-åringen la fra seg Lesegull etter ganske kort tid. Lesegull oppleves som litt klønete laget for barn som ikke har begynt på skolen. Mange barn vet ikke hva som faktisk ikke er reelle ord, og da virker det mot sin hensikt å bruke denne appen. Derfor egner den seg dårlig for førskolebarn. Leseappen inneholder lite variasjon og få underholdende elementer. 

KARAKTER: 4/10

Aldersmerket: 4+
Pris: 65 kr.
Last ned for IOS
Last ned for Android

Les også: Vil ha digital undervisning på skolen.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .