Stor test av vinterjakker for barn

STOR TEST: Familieklubben har testet vinterjakker for barn. Foto: Linn Merete Rognø

Vi har testet vinterjakker for barn, og det viser seg at de dyreste ikke nødvendigvis er de beste.

-Det er en viss sammenheng mellom pris og kvalitet, men det finnes også gode vinterjakker i de litt lavere prisgruppene, sier Thomas Iversen, fungerende leder av Forbrukerdialog ved Forbrukerrådet.
 
Dette kommer klart frem i Familieklubbens test av vinterjakker for barn.
 

Aktivitets- eller hverdagsjakke?

– Når du skal velge vinterjakke til barn, er det viktig å tenke på bruksområde og egenskaper. I tillegg må du tenke på estetiske forhold som snitt, lengde og farge, sier Iversen.

les også
Klageretten gjelder – også på vintertøy

Les også: Test av barnetermoser
 
Videre mener Iversen at det er viktig å vurdere om barnet skal bruke vinterjakken til trening og sportslige aktiviteter, eller som hverdagsplagg.
 
-Skal barnet være i aktivitet med vinterjakken, må den typisk puste bedre og være litt mer hardfør. En hverdagsjakke bør varme godt, utdyper han.
 

Slik har vi testet

I testen har vi valgt å skille mellom vinterjakker som er beregnet til aktivitet, og vinterjakker som skal holde barnet varm i hverdagen.
Vi har ikke gjennomført laboratorietest for å sjekke eventuelle spor av miljøgifter, dette er en ren brukstest.

Les også: Klageretten gjelder – også på vintertøy
 
Vi har testet jente- (størrelse 4–5 år) og guttejakker (størrelse 6–7 år) i fire uker.
Jakkene er anvendt i november- og desembervær med regn, kuling, snø og frost i barnehagen og på skogsturer, og på hverdagene til og fra besøk og lignende.
Jakkene er dusjet sammenhengende i tre minutter for å sjekke vanntetthet.
Jakkene er vasket i maskin to ganger på anbefalt temperatur, og tørket på stativ.
 

Kriteriene vi har vektlagt:

Isolasjonsevne
Vanntetthet
Fleksibilitet og komfort
Pusteevne
Slitestyrke
Reflekseffekt
Design
Pris
 
Karakterskalaen går fra 1 til 10 hvor 10 er toppscore

 

Aktivitetsjakker

 

TESTVINNER: Reflex, Barnas Hus: Narvik skijakke

– God kvalitet for en rimelig penge!

TESTVINNER: Aktivitetsjakken fra Reflex er vinner av Familieklubbens test av vinterjakker. Foto: Produktbilde

Pluss:

les også
Slik velger du riktige vintersko til barna

Vinterjakken fra Reflex overrasket oss! Dette er en solid, vanntett og lett vinterjakke til aktive barn. Stort pluss for vannsøyle på 15.000 mm. Sømmene er tapet og jakken består vanntesten med glans uten noe lekkasje. Isolerer svært bra i vinden, materialet virker slitesterkt. Jakken puster godt, og barnet blir ikke klamt. Supert at jakken er så myk og lett på.

Les også: Slik velger du riktig ulltøy til barn

Snøfanger i livet, og nederst på jakken kan man tette ekstra med justerbar strikk. Vindbeskytter rundt håndledd med hull til tommel samt justerbar borrelås rundt håndledd. Avtagbar hette kan reguleres med borrelås på topp og snøring foran. Halsen er myk med hakebeskytter.

To romslige lommer med glidelås foran, en lomme på venstre arm, samt brystlomme med glidelås. Optimale refleksdetaljer som gjør barna godt synlig i vintermørket. Designet er enkelt og praktisk. Jakken kan vaskes i maskin på 40 grader og tåler dette fint. Prisen er helt super – her får du svært god kvalitet for en rimelig penge!


Minus:

Det er vanskelig å finne minus på Reflex-jakken, men det kunne med fordel ha vært en ekstra lomme på innsiden.

Pris: 699 kr.
Karakter: 10/10

Annonse
I samarbeid med

Stormberg: Kullen vattert jakke

– Den mest slitesterke aktivitetsjakken

Foto: Produktbilde

Pluss:

les også
Test av vintervotter

En solid vinterjakke for barn i mye aktivitet. Stort pluss for vannsøyle på 15.000 mm. Sømmene er tapet og jakken består vanntesten med glans uten lekkasje. Optimal isolasjon slik at barnet holder seg varmt.

Jakken puster godt, slik at barnet ikke blir klamt og fuktig. Vi mener at dette er den mest slitesterke vinterjakken blant jakkene som passer til aktivitet. Avtagbar hette med knapper som kan reguleres med borrelås på hodet. Romslig og myk hals med hakebeskytter. Jakken kan snøres inn nederst i livet, borrelås på håndledd for ekstra beskyttelse. Refleksstriper over håndledd, på hodet, liten reflekslogo på overarm og rygg. Designet er pent og stilrent. Jakken kan vaskes i maskin på 40 grader og tåler dette bra. Prisen er helt super – her får du god kvalitet for en rimelig penge!

Les også: Test av reisesenger
 

Minus:

les også
Test av drikkeflasker for barn

Selv om jakken kan snøres inn nederst, savner vi snøfanger i livet samt vindstopper rundt håndledd siden dette er en typisk aktivitetsjakke som barnet skal kunne boltre seg i snøen med. Dette gjør at jakken ikke havner på topp i testen. Vi mener at det burde vært en større refleksstripe på ryggen for mer synlighet i vintermørket. Det kunne med fordel vært en ekstra lomme på brystet, armen eller på innsiden til oppbevaring av for eksempel skikort.

Pris: 699 kr.
Karakter: 9/10

Annonse
I samarbeid med


 FIX: FIX funksjonell jakke

– Komfortabel jakke man kan boltre seg i

SLITESTERK: Vinterjakkene fra FIX er slitesterke og vanntette, men har for få refleksstriper og blir tunge når de blir våte. FOTO: Produktbilde


Pluss:

les også
Test av barnetermoser

Vinterjakken er et flott og rimelig alternativ som barnet kan slite ut. Vannsøyle 10.000 mm (15.000 er grensen for hva som kan kalles vanntett). Jakken består vanntesten uten lekkasje. Sømmene er tapet. God isolasjonsevne, og materialet virker slitesterkt.

Les også: Slik velger du riktig vintersko til barna

Snøfanger i livet som kan kneppes opp når den ikke er i bruk, veldig praktisk. I tillegg kan man tette åpningen ekstra med en regulerbar strikk helt nederst på innsiden av jakken.

les også
Test av 10 leseapper: Disse er best

Stormklaff med hull til tommel, borrelås rundt håndleddet tetter ekstra. Romslig og myk hals med fleecefôr og hakebeskytter. Hetten er avtagbar med knapper. Glidelåsen i front beskyttes av en klaff med borrelås. To romslige lommer med glidelås. Brede refleksstriper på håndledd, glidelåsdragere samt reflekslogo nederst på ryggen. Designet er enkelt og rent. Jakken kan vaskes i maskin på 40 grader og tåler dette bra. Prisen er kjempefin, og vi mener at dette er en komfortabel jakke til å boltre seg i snøen med!


Minus:

Jakken er vanntett, men den blir veldig tung når den er våt. Jakken slites ikke i vask, men føles noe stiv i overmaterialet etter vask og tørk. Hetten har strikk foran men kan ikke reguleres. Jakken puster greit, men etter noen timer ute, føles den litt klam inni.

les også
Produkttester: Dette er årets vinnere

Det er bare to lommer på jakken, så det kunne med fordel vært en ekstra lomme på brystet, armen eller på innsiden av jakken. Jakken har for få refleksstriper både foran og bak – det er viktig med ekstra synlighet i vintermørket.


Pris: 699 kr.
Karakter: 7/10

Annonse
I samarbeid med

Bergans: Ruffen insulated kids jacket

– Dyr og ikke vanntett

DYR: Vinterjakkene fra Bergans er dyre, men har likevel noen mangler. Den ender dermed ikke opp på topp i denne testen. Foto: Produktbilde.

 

les også
Test av tutekopper

Pluss: En tøff jakke som passer til høy aktivitet. Vannsøyle på 10.000 mm (15.000 er grensen for hva som kan kalles vanntett). Jakken har svært god isolasjonsevne, den føles helt vindtett. Pluss for at den er lett på og enkel å bevege seg i. Jakken puster optimalt.

Les også: Slik lærer du barna å håndtere konflikter

Hakebeskytter øverst så glidelåsen ikke gnager. Nederste del av jakken kan strammes inn med elastisk snor, isolerende strikk på håndledd. Jakken virker slitesterk med solid albuebeskytter. Fiffig løsning med en ekstra hempe på armene som votter kan festes i. En bred og dyp lomme er plassert på brystet, veldig praktisk. Det er også en godt synlig og bred refleksstripe på ryggen, samt reflekser på armer, hette og glidelåsdragere. Designet er stilig og sporty. Jakken kan vaskes på 30 grader i maskin og tåler dette fint. Dette er en aktivitetsjakke av slitesterk kvalitet!


Minus:

les også
Test av skolesekker

Vinterjakken er svært dyr, derfor burde den ikke ha noen mangler, og dette gjør at Bergans trekkes i karakter. Bergans består ikke vanntesten, her blir det lekkasje i fôret langs glidelåsen. Vi savner snøfanger i livet, for mindre barn er det ikke alltid tilstrekkelig bare med snøring nederst. Vi savner vindbeskytter og borrelås rundt håndledd.

Halsen er ikke så høy som vi kunne ønsket, så det blir dårligere isolasjon og barnet må ha en ekstra hals på for å holde seg varm nok. Jakken er god i vinden, men selv om man skal ha flere lag under, mener vi at den blir for tynn dersom det er mange minus ute.

Les også: Hvordan vet du om barnet ditt har matallergi? 

les også
Test av høystoler for barn

Glidelåsen er plassert på skrå fordi det ikke skal bli klumpete foran over fleecejakke under. I utgangspunktet er dette en strålende idé. Problemet er at glidelåsen er treg og litt komplisert å dra opp. Jakken kunne med fordel hatt en eller to ekstra lommer.

Pris: 1399 kr.
Karakter: 5/10

 

Annonse
Laveste pris: 700 kr
(Outnorth)
I samarbeid med


Ellos: Yosemite Vattert skijakke

– En grei allværsjakke, men ikke vanntett og puster dårlig

FINT DESIGN: Jakkene fra Ellos har et fint desing, og gjør barnet synlig i bakken. Foto: Produktbilde.


Pluss:

Vinterjakken har flere egenskaper som er bra for barn i aktivitet. Vannsøyle 5000 mm (15.000 er grensen for hva som kan kalles vanntett). Pluss for at jakken har snøstopper i livet i tillegg til regulerbart strikk nederst. Ermene har vindstopper med hull til tommel samt ekstra beskyttelse med borrelås over. Hetten er avtagbar og kan reguleres med borrelås på hodet.

Les også: Barn og mat: – Alle barn liker fisk

Halsen er myk med fleece og isolerer bra. Det er to lommer foran, en brystlomme, en lomme på armen, samt en innvendig lomme. Glidelåsen er beskyttet med en klaff som lukkes med borrelås og knapp oppe og nede. Det er en refleksstripe over glidelåsen, på hetten, på hver arm samt en refleks nederst på ryggen.

Jakken kan vaskes på 40 grader i maskin og tåler dette bra. Designet er fint og fargene gjør barnet synlig i akebakken. Dette er en grei allværsjakke hvis du vil kjøpe en jakke som barnet kan slite ut på korte turer uten for mye regn og snø.


Minus:

Yosemite består ikke vanntesten, her blir det lekkasje ved siden av glidelåsen og oppe ved halsen. Den puster litt dårligere og føles klam etter en stund slik at barnet begynner å fryse ute. Materialet er litt stivt og gir derfor noe dårligere bevegelighet. Selv om jakken tåler vask i maskin, føles den også ekstra stiv etter vask og tørk. Vi savner enda større refleksdetaljer på ryggen for at barnet skal bli mer synlig når mørket faller på. Med tanke på at jakken koster like mye som andre jakker i vesentlig bedre kvalitet, synes vi at prisen er litt for høy.
 
Pris: 699 kr.
Karakter: 4/10

Annonse
Laveste pris: 479 kr
(Ellos)
I samarbeid med

Hverdagsjakker


TESTVINNER: Reima: Vinterjakke Silda (jente) / Vinterjakke Skaidi (gutt) 

– Ekstremt høy kvalitet!

GODT VALG: Vinterjakkene fra Reima vinner i kategorien "hverdagsjakker". Foto: Produktbilde.

 
Pluss:

Dette er vinterjakker av ekstremt høy kvalitet som holder barna varme selv når gradestokken kryper langt under minus. Stort pluss for vannsøyle på 15.000 mm.

Jakkene består vanntesten med glans, det blir ingen lekkasje. Sømmene er tapet. Vi mener at dette er hverdagsjakkene med best isoleringsevne. Jakkene puster optimalt og barna holder seg tørre. Materialet er svært slitesterkt. Hetten, foret med myk fleece, er avtagbar og kan reguleres med borrelås. Fuskepelsen er festet med glidelås og kan tas av. Høy og romslig hals med hakebeskytter.

Les også: Test av babycall med video

Nederste del av jakken kan reguleres med snorfeste for ekstra beskyttelse mot vann og vind. Tettende strikk rundt håndledd. Romslige lommer i front, og en smart lomme med glidelås på innsiden.

Begge jakkene stiller i en egen klasse hva gjelder refleks. Hele mønsteret på jakkene er selve refleksen, og barna er så synlige som de kan bli i vintermørket!
Kan vaskes i maskin på 40 grader og tåler dette godt.


Detaljer på Skaidi: Hetten er festet med knapper, lommene i front lukkes med knapper.
Detaljer på Silda: Regulerbar borrelås rundt håndledd for ekstra beskyttelse, lommene i front lukkes med glidelås. Hetten er festet med knapper, fuskepelsen er festet med glidelås. Smal og lang silhuett med innsving i livet.


Grunnene til at vi mener at disse vinterjakkene passer best til hverdagsbruk fremfor høy aktivitet, er smalere passform samt manglende snølås og vindstopper rundt håndledd. I tillegg føles jakkene for tykke til bruk i aktivitet.


Minus:

Prisen er svært høy til å være barnejakker, men kvaliteten er så utrolig god at Reima likevel blir testvinneren.

Pris på begge: 1399 kr.
Karakter: 10/10

Annonse
Laveste pris: 700 kr
(Barnihagen)
I samarbeid med

Polarn O. Pyret: Vinterjakke jente/gutt

– Solide vinterjakker

OPTIMAL ISOLASJONSEVNE: Gode vinterjakker som holder ungene varme. FOTO: Produktbilde
Pluss:

Solide vinterjakker av ypperste klasse. Vannsøyle på 10.000 mm (15.000 er grensen for hva som kan kalles vanntett). Sømmene er tapet, og jakkene er såpass vannavvisende at de består vanntesten med glans. Jakkene er varm med optimal isolasjonsevne i vinden.

Fleecefôret er mykt og jakkene puster godt så barna holder seg tørre. Hetten er avtagbar med knapper, reguleres med borrelås på hodet og har strikk rundt ansiktet slik at den sitter ekstra godt. Kragen er høy, romslig og myk med hakebeskytter.

Les også: Malin Falch kåret til årets beste barnebokforfatter

Snøstopper i livet med to regulerbare knappesett, jakkene kan også reguleres med snørefeste nederst for å isolere bedre. Vindbeskytter med hull til tommel rundt håndledd og borrelås over for ekstra beskyttelse. Disse egenskapene gjør at jakkene kan brukes til boltring i snøen og i iskaldt vintervær i skibakken. Men vi mener at jakkene er litt for varme til å brukes under mye aktivitet. I tillegg er de ikke så bevegelige som aktivitetsjakker bør være. To romslige lommer med glidelås foran. Jakkene er komfortable på, med refleksdetaljer på lommer, armer, rygg og hette.


Designet på jakkene er pent og tidløst. Kan vaskes i maskin på 40 grader, og tåler dette bra. Kjempefine vinterjakker av god kvalitet!


Minus:

Jakkene har lavere vannsøyle enn Reima, derfor havner de rett under testvinneren. Selv om vi mener at jakkene er vel verdt pengene, med tanke på solid kvalitet, er prisen høy.

Pris: 999 kr.
Karakter: 9/10

Annonse
I samarbeid med

 
NAME IT: SNOW 10 vinterjakke (gutt)

– Passer best til hverdags

BLIR VARM I BAKKEN: NAME IT sin vinterjakke passer best til hverdagsbruk, og kan fort bli for varm i skibakken. FOTO: Produktbilde


Pluss:

En varm vinterjakke av høy kvalitet. Vannsøyle på 10.000 mm (15.000 er grensen for hva som kan kalles vanntett).

Sømmene er tapet, og jakken består vanntesten uten noe lekkasje. Jakken puster godt. Solid snøstopper i livet med to knappesett som kan reguleres, nederst ved kanten kan man også tette jakken med en ekstra knapp. Hetten er avtagbar med knapper, det samme er fuskepelsen. Høy og myk hals med hakebeskytter. Vindbeskytter med hull til tommel på håndledd. Disse egenskapene gjør at jakken også kan brukes i skibakken, men den er såpass varm at barnet nok vil bli svett i mye aktivitet. Derfor synes vi at jakken passer best til hverdags.

Les også: Test av nattposer

Glidelåsen i front beskyttes av en klaff. Lommene fremme er romslige, i tillegg er det en praktisk brystlomme med glidelås, på den ene armen er det en liten lomme med borrelås. Inni jakken er det også en liten lomme med borrelås. Det lette materialet gjør at jakken føles komfortabel på.

Tynn refleksstripe øverst og nederst på rygg, på hette, på bryst og nede på venstre side. Designet er elegant og tidløst. Kan vaskes i maskin på 40 grader og tåler dette bra. Vi mener at jakken passer fint til hverdagsbruk.


Minus:

Hetten kan ikke reguleres. Frontlommene lukkes med knapp fremfor glidelås, litt upraktisk siden knappene ikke tetter helt. Vi savner bredere og mer synlige reflekser. Prisen er litt høy for en barnejakke, men vi mener at du får god kvalitet for pengene.


Pris: 800 kr.
Karakter: 8/10

Annonse
I samarbeid med

PompdeLux: Dorris jr. vinterjakke (jente) og Parker jr. jakke (gutt)

– Gode jakker i kaldt vintervær

DYRE: Jakkene fra Pompedeluxe er dyre, men holder god kvalitet. FOTO: Produktbilde


Pluss:

Gode hverdagsjakker i kaldt vintervær. Vannsøyle på 10.000 mm (15.000 er grensen for hva som kan kalles vanntett). Alle sømmene er tapet, og jakkene består vanntesten uten lekkasje. God isolasjonsevne, jakkene puster bra slik at barnet ikke blir klam. Snøfanger i livet og vindbeskytter med hull til tommel. Høy og romslig hals som skåner for vind, hakebeskytter over glidelås. Avtagbar hette med knapper. Disse egenskapene gjør at jakkene fint kan brukes til boltring i snøen.

Jakkene er såpass tykke at barnet fort kan bli svett i høy aktivitet. Derfor synes vi at jakkene er mest praktisk til hverdagsbruk. Refleksanheng fremme, tynne refleksstriper på armer og lommer. Romslige lommer fremme, lomme på armen, smart innerlomme oppe.


Detaljer på Parker jr. jakke: Solid overmateriale som virker svært slitesterkt. Frontlommene lukkes med glidelås.
Detaljer på Dorris jr. vinterjakke: Kan snøres inn i livet, imitert, avtagbar pels med glidelås på hetten. Frontlommene lukkes med knapper.
Jakkene har et stilig og tidløst design.

Kan vaskes i maskin på 40 grader og tåler dette godt. Vi synes at vinterjakkene passer supert til hverdags.


Minus:

Hettene har strikk i front, men kan ikke reguleres.
Dorris jr. vinterjakke oppleves som litt mindre slitesterk, noe som trekker ned i testen. Parker jr. jakke har snøstopper i livet, men kan ikke snøres inn nede for ekstra beskyttelse. Vi savner flere refleksdetaljer på begge jakkene, særlig bak på ryggen. Prisen er i det dyreste laget for barnejakker, men du får god kvalitet for pengene.

Pris begge jakkene: 839 kr.
Karakter: 8/10

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Familieklubben. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .