Slik unngår du overoppheting av spedbarn

Bilde av mor og barn i skyggen
SKJERMET: Cecilie Kleppan Thomassen og Annie-Frid Einarsdotter Mørk (19 mnd) sjekker om Mikkel (15 mnd) har det bra i skyggen under trærne på Sognsvann. Foto: Mona Langset/VG

De ekstreme temperaturene i Sør-Norge kan skape skumle situasjoner for de aller minste. Her er rådene som sørger for at babyen har det bra i varmen.

Flere steder i landet har temperaturen bikket 30 grader de siste dagene. Mens vi voksne kan både si ifra og trekke inn i skyggen når det blir for mye for oss, er de små avhengige av oss for ikke å havne i skumle situasjoner

– Det vi er veldig bekymret for er pledd som dekker til barnevognen, det er ikke gunstig å ha noe annet enn insektsnett foran vognåpningen, sier Nina Misvær, helsesøster og forsker ved OsloMet.

Årsaken er at det fort blir altfor varmt for babyen hvis vognåpningen er dekket til, noe som kan øke risikoen for krybbedød, forklarer hun.

les også
20 morsomme ting du ikke visste om babyer

– I tillegg er mange barnevogner mørke, og den mørke fargen tiltrekker seg varme og gjør at det blir ekstra varmt. Hvis vognen står ute i solen, er det lurt å legge noe lyst oppå kalesjen som reflekterer solen, sier Misvær, som har skrevet «Den store boken om barnet».

Les også: 5 søvntips til lyse kvelder

Risiko for krybbedød

Overoppheting er en av de viktigste risikofaktorene for krybbedød, bekrefter Trine Giving Kalstad, som er fagsjef i Landsforeningen Uventet Barnedød.

– Det er kjempeviktig at barnet har det luftig og godt til tross for varmen. Når man har et teppe foran kan det lett bli for varmt og klamt, og da kan det bli vanskelig for barnet å puste. Det som er farlig er opphopning av CO2, sier Kalstad. 

Barnevogn med teppe
IKKE SLIK: Et teppe som dekker for vognåpningen er farlig, sier ekspertene. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/Scanpix

Når det er varmt ute, er det også viktig å være bevisst på klær og hodeplagg og ikke kle på barna mer enn du må.

– Barn kvitter seg med overskuddsvarmen gjennom hodet, så det er viktig å ikke dekke til hodet nå når det er så varmt, sier Kalstad.

Hun anbefaler å kjenne på barnets mage eller øverst i nakken med en finger. Det skal kjennes tørt og varmt.

– Ta pauser fra sola og sørg for gode skyggeforhold, kjenn at barnet har det bra, sier Kalstad.

Les også: Grillmaten du ikke bør gi barna

Myggnetting og vann

les også
Medmødre og fedre benytter pappapermisjon likt

Ved Sognsvann treffer vi Cecilie Kleppan Thomassen og sønnen Mikkel (15 mnd) som nyter sommerdagen. Thomassen forteller at hun har med myggnetting og kaldt vann når hun er ute på varme dager, og at det viktigste er å finne et sted med skygge hvor hun kan sette barnevogna.

– Jeg passer på at han alltid sover i skyggen, for det kan bli veldig varmt inni vogna. Og så lar jeg ham ofte bare være i bleie eller uten bleie hvis det er mulighet for det, sier hun.

Thomassen lar ikke varmen skremme henne fra å gå ut. 

les også
Flere benytter seg av kontantstøtte

– Så lenge jeg har muligheten til å sette ham i skyggen så gjør jeg ikke det, men da jeg skulle sette ham i bilen i går var det 31 grader, og da fuktet jeg faktisk selene litt med kaldt vann og kjørte med vinduene oppe. Jeg tenker at folk overlever i sydlige strøk, så det bør jo gå greit, sier hun.

Baby i vogn med myggnetting
SKYGGEKOS: Mikkel har det bra uten klær og med myggnetting. Foto: Mona Langset/VG


Unngå samsoving i varmen

Nina Misvær advarer spesielt mot én ting i varmen: Samsoving. 

les også
Forskning: Mobilbruk stresser babyen

– Som barselkvinne er mor ofte ekstra varm, så hvis barnet skal sove med foreldrene skal de ha egen soveplass, ikke under dynen til mor. Å ligge sammenklistret inntil mor i 30 grader er ikke så gunstig, da er det mye bedre for barnets temperatur med en trygg, kjølig, barneseng med sprinkler og bare med et lett teppe over seg.

Les også: Derfor bør du massere babyen din

Nina Misvær
Nina Misvær. Foto: Inger Marie Grini/ Cappelen Damm
Det er i barnets første levemåneder at overoppheting er farligst. 

– Når barnet blir 3-4-5 måneder, vil det lettere signalisere når det er for varmt. Man må være spesielt oppmerksomme på de små. Hvis barnet får magesjau eller feber når det er så varmt må man være på vakt på grunn av økt væskebehov. Ta kontakt med lege hvis du er i tvil, sier Misvær.

les også
Derfor bør du snakke MYE til babyen din

Både barn og voksne kan få varmeutslett hvis det blir for varmt. Det er ikke farlig, forteller Misvær, men det er viktig å være bevisst. Ifølge NHI er den beste behandlingen for varmeutslett å avkjøle huden med luft, og da vil det gå over av seg selv.

– Hvis du ser en barnevogn med teppe foran, hva gjør du da? 
– Da forsøker jeg å si veldig forsiktig at du vil sikkert det beste for barnet ditt, men som helsesøster må jeg si at dette ikke er spesielt lurt, sier Nina Misvær.

I toppåret 1989 døde 145 barn i krybbedød. Nå er det 10-15 tilfeller i året, ifølge Trine Giving Kalstad.

– Det har vært et godt samarbeid mellom helsearbeidere og LUB, vi har spredd informasjonen og turt å snakke om det som er vanskelig å snakke om, sier Kalstad, som oppfordrer alle foreldre til å veilede og støtte hverandre i gode måter å ivareta barn i varmen.

 


 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .