Slik unngår du at pappapermen blir ensom

SKAPER PAPPAFELLESSKAP: Torbjørn Mohn-Haugen døyvet både ensomhet i pappapermen og fikk utløp for følelser da han sammen med Knut Moestue, Ali Fazliu og Emil Mongstad begynte å blogge. Foto: Netta Nyman

– Det typiske bildet av en far i pappaperm, er vandrende alene med barnet, sier Torbjørn Mohn-Haugen. Nå blogger han sammen med andre fedre for å styrke pappafellesskapet.

VAR ENSOM: Torbjørn Mohn-Haugen sammen med sønnen Theodor på 15 måneder. Foto: Netta Nyman
Da Torbjørn Mohn-Haugen (36) fra Oslo hadde vært i pappaperm et par uker med sønnen Theodor, slo det ham at hverdagen i grunnen kunne føles ganske ensom. 

 

Så tok han pennen fatt og skrev en aviskronikk.

Responsen fra fedre i samme situasjon lot ikke vente på seg.

les også
Flere benytter seg av kontantstøtte

– For meg var det viktig å være åpen om at jeg kjente på noen tunge følelser. Det er vel ofte det som skal til, våge å si noe slikt som: «Hei, jeg føler det sånn, er det noen andre som har det på samme måte?».

– Da viser det seg gjerne man ikke er så alene likevel, fortsetter Torbjørn.

Les tipsene for fedre i permisjon lenger ned i saken

Usikker, frustrert og udugelig

Selv følte han seg utrolig usikker, frustrert og til tider rett og slett ganske udugelig. Det tror han er følelser mange fedre, og særlig førstegangsfedre, kan kjenne på.

– Barn nummer to blir kanskje enklere, siden man da har mer erfaring. Likevel tror jeg veldig mange fedre brenner inne med frustrasjoner de kanskje ikke helt tør å prate om.

I Knut Moestue (37), Ali Fazliu (37) og Emil Mongstad (30) fant Torbjørn andre fedre med et sterkt ønske om å være en del av et sosialt fellesskap i permisjonstiden.

Da en av dem foreslo å lansere en egen pappablogg til inspirasjon for fedre, tente de andre umiddelbart på ideen, og bloggen Pappapermen ble til.

– Jeg tror det er mange fedre der ute som føler seg litt «lost». Derfor tenker jeg det er så viktig at det finnes muligheter for å finne frem i jungelen av følelser, opplevelser og frustrasjoner. Ikke minst å få muligheten til å dele disse med andre i samme situasjon, sier Torbjørn.

BLOGGERFEDRE: Gjennom bloggen har fedrene et sterkt ønske om å klare å skape møteplasser for fedre som trenger det. – Ved å snakke om at ting også kan være vanskelig, håper vi å kunne bidra til at flere åpner seg og tør å si noe, sier Torbjørn Mohn-Haugen. Foto: Netta Nyman

– Det typiske bildet av en far i pappaperm, er vandrende alene med barnet. Nå er det sikkert mange mødre som også føler på ensomheten i permisjonstiden, men for kvinner finnes det allerede flere opplegg, legger Knut til. 

Spennende og sårbar tid

Tommy Sotkajærvi. Foto: Geir Syversen

Psykologspesialist Tommy Sotkajærvi jobber med familiebaserte tjenester i Røyken kommune. Han understreker at permisjonstiden er fantastisk, men også en krevende omstilling på mange måter. Å få et barn, enten du er førstegangsforelder eller har barn fra før, vil alltid påvirke deg.

– Søvn, frihet, oppmerksomhet, roller, samliv, sexliv, bekymringer og usikkerhet er faktorer som gjerne vil påvirkes av det nye familiemedlemmet, sier han.

Slik er det for alle, men i ensomhet kan det virke som om problemene er mer unike og uhåndterbare enn de nødvendigvis er.

– En usikker, sliten eller frustrert pappa kan få preget sitt utgangspunkt for den gode, oppmerksomme og trygge samhandlingen med barnet som er så viktig i denne tiden, sier psykologen.

Skaper nettverk

les også
Babyshower-boom i Norge 

Å ha noen å snakke med om problemstillingene som dukker opp som nybakt pappa – altså i tillegg til å snakke med sin egen partner – er en fin måte å få dempet sin egen usikkerhet, normalisert problemstillinger, få gode råd eller bearbeidet vanskelige følelser, ifølge psykologen.

– I tillegg til helsesykepleier, som jo jobber med dette profesjonelt, er andre fedre kanskje spesielt godt å få snakke med. De kan gjenkjenne mange av problemstillingene og relatere seg til dem, men samtidig stå litt på «utsiden» av nærmeste familie, påpeker Sotkajærvi.

Han mener man kan kalle det et forebyggende likemannsarbeid, der mennesker i samme båt møtes for hjelp eller veiledning av hverandre.

les også
Amming beskytter mot overvekt hos barn

– Slike grupper skaper også fellesskap som på sikt kan bygge videre vennskap, både blant de små barna og blant de voksne. Barn er gode måter å skape seg sosiale nettverk på som voksen, sier psykologen.

Når Torbjørn og de andre fedrene møtes blir det både trilleturer, kafébesøk og snakk om alt som rører seg i hverdagen for en småbarnsfar. Gjennom bloggen har de et sterkt ønske om å klare å skape møteplasser for fedre som trenger det.

– Dette vil kunne gi positive ringvirkninger for den psykiske helsen, som jo igjen påvirker den fysiske helsen. Ved å snakke om at ting også kan være vanskelig, håper vi å kunne bidra til at flere åpner seg og tør å si noe, sier Torbjørn.

TRILLEKOMPISER: I Knut Moestue (37), Ali Fazliu (37) og Emil Mongstad (30) fant Torbjørn Mohn-Haugen andre fedre med et sterkt ønske om å være en del av et sosialt fellesskap i permisjonstiden.Foto: Netta Nyman

Fedrenes tips for permisjonstiden:

Foto: Netta Nyman
 • Ikke ha så mange planer.
 • Kom deg ut på steder hvor det er andre voksne. Åpen barnehage er supert både for liten og stor.
 • Snakk om alt du føler, også det som føles kjipt og vanskelig.
 • Pakk stellebagen selv. Mor vet ikke alltid best!
 • Rutiner er viktig, men ikke vær redd for å feile. Senk skuldrene, og nyt permisjonstiden.
 • Det er så lett å sammenligne seg med andre, fremfor å kjenne på sine egne følelser. Vi skal jo ofte være litt tøffere enn vi føler oss, vi gutta. Om du våger å være åpen og vise deg litt sårbar, vil du se at det er mange som kjenner på akkurat det samme som deg.
 • At vi som fedre kan ta del i barnets viktigste år, vil kunne gi en sterk mestringsfølelse og trygghet på oss selv som forelder.
 • Å bygge opp en relasjon til ditt barn vil ikke bare gjøre deg til en bedre far, men også til en bedre partner, venn, leder eller ansatt.
 • Et godt pappafellesskap vil kunne gi deg en ekstra trygghet, og mulighet til å plukke opp gode råd.
 • Det å føle seg ensom og nedfor, og å ikke føle mestring, går gjerne hånd i hånd – og er aldri positivt.

Kilde: Torbjørn Mohn-Haugen, Knut Moestue, Ali Fazliu og Emil Mongstad

Psykologens råd:

 • Tillat deg selv å være en «brysom» pappa overfor helsevesenet. Spør om du lurer på noe. Be om hjelp om du trenger det.
 • Gjør en ekstra innsats for å finne andre fedre som er i pappaperm du kan møte. Kanskje finnes det noen i ditt utvidede nettverk som også er blitt pappa nylig?
 • Planlegg og oppsøk aktiviteter og opplevelser med den lille, samtidig som du følger barnets rytme. Finn en balanse mellom opplevelser og rutiner som primært passer barnet.
 • Husk at barnet er din fulltidsjobb i denne perioden. Det er ikke tiden for større utbygginger på huset eller lignende.
 • Dyrk øyeblikkene der du får kontakt med barnet ditt. Å skifte bleie, bade, kle på, kle av, trøste, leke, bære rundt og så videre. Det er kanskje slitsomt innimellom, men det gir viktige øyeblikk av kontakt der du og barnet bygger grunnmuren for en livslang relasjon. Det du investerer nå, gir avkastning langt inn i fremtiden.
 • Til slutt: Ikke glem mamma! Husk at dette er en overgang for henne også. Å sende et bilde eller en oppdatering i løpet av arbeidsdagen, eller å legge til rette for at mor får dyrke litt samvær med den lille når hun kommer hjem, koster lite. Og det betyr ofte veldig mye for et mammahjerte.

Kilde: Tommy Sotkajærvi, psykologspesialist 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .