Slik reiser du med baby på langtur

NYTTIG MED UV-KLÆR: I tillegg til en god solkrem beregnet for babyhud, er UV-klær lurt å ha med på solferier. UV-teppe er også praktisk. Reisetrille er også hendig, særlig om den er godkjent som håndbagasje. Alle foto: Guri Haram

Å reise langt med et lite barn kan være utfordrende. Men det går helt fint, særlig når du har disse tipsene i bagasjen.

Å reise langt med barn, er som oftest slitsomt. Reiser dere med fly, bør du planlegge en passelig mellomlanding for å unngå stress. For er det noe du behøver med små barn, er det god tid.

Men før dere kommer så langt, er det flere ting dere bør ordne i forkant.

POPULÆR: En baby på langtur får nye venner over alt.

Pass og vaksinering

les også
Sofia (23) visste ikke at hun var gravid - fødte sønnen Theo

Det er mange meninger rundt om man i det hele tatt bør ta med seg et lite barn på langtur. Men forhør deg uansett i god tid med helsestasjonen og smittevernkontoret om vaksinebehovet for den lille ut fra hvor dere vil dra. Merk at noen vaksiner må tas flere ganger.

For å få meslingvaksine må barnet være minst ni måneder, og vaksinen har noen ukers virketid før det er trygt å fly av gårde. 

For å få et passfoto godkjent, følger det visse regler, som hvit bakgrunn og ingen hender foran ansiktet. Det får du ikke i en vanlig fotokiosk, men mange fotobutikker fikser det i løpet av et kvarter. Pass kan ta tid å få ordnet, siden du mange steder må booke time ved passkontoret på forhånd via internett. 

I tillegg må du ha med papirer – som fødselsattest og skriftlig godkjenning fra den andre forelderen dersom dere begge har foreldreansvar.

Et alternativ kan i verste fall være nødpass, men dette utsteder kun noen få passkontor, og nødpasset kan bare brukes på denne ene turen, og må returneres etter hjemreise.

Til flyturen

På flytur kan det være smart å utstyre barnet i fargerike klær, spesielt om det krabber, slik at medpassasjerer lettere får øye på det, selv om du sannsynligvis er hakk i hæl.

Barnemat i poser og på glass blir som regel godtatt i sikkerhetskontrollen etter en skanning.

Les også: Hva gjør du når barnet ditt blir syk på ferie?

Ønsker du ikke å kjøpe en reisetrille, er det flere som leier ut på Finn, eventuelt ved reisedestinasjonen og på flyplassene. 

Det er lurt med et ekstra klessett både til deg og barnet, i tilfelle søl.

ALTERNATIV TRILLEVOGN: Barnevognen kan fint byttes ut i blant, bare man passer på at babyen sitter godt og trygt.
Bleier i utlandet kan være dyrt, vanskelig å få tak i, og kanskje ikke av samme kvalitet som hjemme. Ta med egne bleier til flyturen og ha med noen ekstra i bagasjen. Flyene er utstyrt med stellebord, men som regel ikke på alle toalettene.

I luften er det enklest å amme eller tilby flaske, men til mellomlandinger bør større babyer få ordentlig mat. Det er praktisk med en liten skål, skje og oppmålt grøtpulver i en godt lukket pose.

Det er ikke gitt at babyen vil like nye smaker i fremmede land, så det kan være lurt å ha med nok mat du er sikker på at barnet ditt vil spise. Husk drikkeflaske. 

Engangssmekker kan være kjekt å ha. Disse kan være vanskelig å få tak på, men er tilgjengelig for nettbestilling. 

Desinfeksjonsmiddel som vogn-heng er praktisk og hygienisk på flyplassen. Men husk at babyen ikke skal ha dette på hendene, som de ofte putter i munnen. 

BARNESETE: Det kan være vanskelig å få en taxi med bilstol. Her er det brukt en kortermet skjorte for å beskytte bilstolen fra søl og visa versa. En portabel solskjerm er det også lurt å ha med i bagasjen.

På oppdagelsesferd

Ønsker du å kjøre bil, vit at det kan være vanskelig å finne en taxi med barnesete. Mange velger derfor å ta med bilstol på tur.

Et alternativ kan være å leie bil og bestille bilstol i avtalen. Vær oppmerksom på at enkelte land har venstrekjøring, og krever internasjonalt førerkort som må utstedes på trafikkstasjonen før avreise. Dette bør du ordne i god tid da du vil unngå en situasjon hvor du etter lang kø må demonstrere dine kjøreferdigheter for å få godkjenning i ankomstlandet.

På langreise er det ikke sikkert at du orker å kjøre bilen selv likevel når det kommer til stykket. Vurder derfor å leie privatsjåfør med bil og bilstol gjennom hotellet.

SKJERMPLIKT: Barnevognen må ha god solskjerming uten at babyen mister tilgangen på frisk luft. Du bør aldri tildekke vognen med tepper.
Båtturer er en fin reisemåte for de helt små. En motorisert leke kan holde den nyfødtes oppmerksomhet og med litt kreativitet henges opp i lugaren.

Glem ikke bæresele til gangene reisetrillen parkeres, når familien skal oppleve en attraksjon til beins. Bæresjal er best til nyfødt. Øv deg i god tid før avreise, du kan også melde deg på bæretreff gjennom Bæreglede-grupper på Facebook. 

I varmere strøk kan det være fint med to ulike solhatter til babyen, så slipper du å lete når én måtte forsvinne. Velg to ulike for variasjon – babyen kan ha preferanser. 

les også
Ekspert om kulden: Hold spedbarnet innendørs

UV-klær er bra for sart babyhud, og gir en mer konstant UV-beskyttelse enn solkrem. Husk uansett at solkremen bør være tilpasset spedbarn. Badesko kan også være lurt for barn som går på varm sand.

RÅDYR: Vårposen til vognen er god å ha både på flytur og til litt kjølige dager når dere er på oppdagelsesferd. Ikke er den rådyr heller, uansett hva du måtte tro ut fra dette bildet.

Overnatting

Ekstra seng til barn er ofte tilgjengelig på hotellet mot betaling. 

La deg ikke friste til å kjøpe røykerom selv om disse kan være billigere. Det lukter ofte sterkt i innrøykte hotellrom.

Se gjerne etter rom med badekar. Babyer elsker å bade, også på tur. Velg et hotell dere kan tilbringe litt tid i. 

Resort er også en bostedsform som ofte er godt tilpasset småbarnsfamilier.

SMALL IN JAPAN: Som tidligere nevnt, er man liten på langtur, får man stadig nye venner.

Turplanlegging:

 • En reisetrille kan være praktisk, særlig om den er godkjent som håndbagasje.
 • Øv hjemme på hvordan barnevognens myggnetting og regntrekk festes, for å unngå problemer underveis. 
 • Ha med en god drikkeflaske til babyen.
 • Babyen må ha folkeregistrert navn og adresse for å få utstedt pass. Husk å sette opp babyens navn på postkassen før du regner med å motta passet i posten.
 • Unngå stress og utgifter til nødpass ved å være tidlig ute.
 • Ta med små søppelposer i stellebagen. De finner du i baby-hyllen i butikken. 
 • Ta med norske bleier i koffert og håndbagasje.
 • Ballonger tar ingen bagasjeplass eller vekt og kan være morsomt å ha med.
 • Portabel solskjerm tar ingen plass og er bra til bilferie.

Klær og bæretøy

 • Ta med en varm dress i tilfelle kjølig luft.
 • Husk UV-klær til babyen til solferier. Husk også solkrem og solbriller til babyen. Solbriller med strikk er å foretrekke.
 • Et sjal for å skjule amming kan i mange kulturer fremstå som mer respektfullt.
 • Sekk er ofte mer praktisk å ha med på tur en koffert når du også har med baby.
 • Husk bæresele eller bæresjal.
 • Vårposen til barnevognen passer også til reisetrillen og til flyet dersom det er kjølig i kabinen.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .