Sen avnavling: Vent med å klippe navlestrengen

Sen avnavling
GOD START PÅ LIVET: For firebarnsmor Alexandra Brandal var sen avnavling et viktig punkt i fødebrevet. Foto: Eva Rose

Barnets første blod- og stamcelleoverføring skjer rett etter fødselen. Du bør derfor vente med å klippe navlestrengen til den er hvit og slapp.

– Å avnavle betyr å klippe navlesnoren, eller å stenge blodstrømmen i navlesnoren. Hvis blodstrømmen blir stengt av for tidlig, kan opptil en tredjedel av barnets totale blodmengde bli liggende igjen i morkaken. Sammenligner vi det med en voksen, tilsvarer det mer enn halvannen liters blodtap, sier Elisabeth Sæther, fagjordmor i Helse Møre og Romsdal HF, Ålesund sykehus.

Hun er en av ildsjelene som har jobbet for å endre praksisen i Norge, fra umiddelbar til sen avnavling av nyfødte. I blodet barnet går glipp av ved for tidlig avnavling, er det røde blodceller, stamceller og jern. En «nistepakke» barnet er ment å ta med seg inn sin nyfødtperiode og videre i livet. 

les også
Fallulykker fra stellebord

– De røde blodcellene frakter surstoff rundt i alle kroppens organer. For få av dem, kan medføre for lite surstoff. Hjernen trenger jern for å utvikle seg. Stamceller har evnen til å reparere små skader som kan ha oppstått i fosterlivet og i fødsel, og de kan forebygge sykdom på lengre sikt. Det er viktig at vi som jordmødre, leger og foreldre passer på at barnet får alt blodet sitt i fødsel, sier Sæther.

Les også: – Fødsel er litt tabu

Livlinen til barnet

I navlesnoren er det tre blodårer. En åre som fører blod til barnet og to årer som fører blod fra barnet. I de ni månedene barnet vokser og modnes inni kroppen, er morkaken livlinen til barnet. 

– Morkaken fungerer både som lunger, nyrer og lever inntil barnet er født. Via navlesnoren får fosteret tilført surstoff og næringsstoffer, mens avfallsstoffer blir ført tilbake til morkaken. Prosessen foregår ikke bare gjennom hele fosterlivet, men fortsetter også etter fødsel. På sett og vis er morkaken barnets hjelpelunger inntil barnet begynner å puste.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Fra tidenes morgen har det vært vanlig å vente med å klippe navlesnoren til barnet puster regelmessig og navlesnoren er hvit og slapp. Kun de siste 20-25 årene har det blitt moderne å klippe navlesnoren omtrent i det øyeblikket barnet blir født. 

– Jeg er glad for at praksisen er i ferd med å snu, sier jordmoren. Hun oppfordrer likevel foreldre å passe på navlesnoren i fødsel. – Selv om det står sen avnavling i fødebrevet, er det ikke alltid det blir respektert. 

En god start

For firebarnsmor Alexandra Brandal, var sen avnavling et viktig punkt i fødebrevet. I tre av fødslene har navlesnoren fått lov til å pulsere ferdig. 

– Da jeg fikk mitt første barn, visste jeg ingenting om hva som foregikk i fødsel, men da neste kom, hadde jeg lært mer. Forskning sier at sen avnavling er det beste for barnet, av flere grunner. Hvis muligheten er der, er det jo bare å vente de få minuttene det tar, sier hun og smiler. 

– Jeg ønsket å gi barna mine en god start på livet. 

Les også: Flere føder hjemme

#waitforwhite

les også
Forskning: Mobilbruk stresser babyen

Morkaken blir født eller forløst i etterbyrdsfasen, som er tredje fase av fødselen. Hvor lang tid det tar før barnets egne organer overtar og morkaken er tom for blod, varierer fra barn til barn. Innenfor fagmiljøet brukes det forskjellige definisjoner på avnavling. 

– Ved umiddelbar avnavling, blir navlesnoren klemt av i det øyeblikket barnet kommer ut av magen. Navlesnoren blir da stengt før barnet puster på egen hånd. Tidlig avnavling er avnavling før det har gått 30-60 sekunder. Sen avnavling er når navlesnoren blir klippet etter 2-3 minutter eller når pulsasjonen i navlesnoren har sluttet, sier Elisabeth Sæther.

#waitforwhite defineres som en fysiologisk eller naturlig avnavling. 

les også
Baby Bills hår har gjort ham til kjendis

– Da Verdens helseorganisasjon (WHO) i 2012 kom med anbefaling om å ikke klippe navlesnoren før det har gått ett minutt, hadde de sikre bevis på at det var best å vente i minst ett minutt. Forskere har i ettertid funnet ut av at tiden det tar før barnet har fått blodet det skal ha, er individuell.

Den internasjonale kampanjen #waitforwhite oppfordrer til å bedømme navlesnorens utseende fremfor å ta tiden eller kjenne etter pulsasjon. Barnet har fått blodet det skal ha når navlesnoren har gått fra å være tykk og blåaktig til hvit og slapp. Da har den også sluttet å pulsere.  

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

Det lille bordet

les også
Flere benytter seg av kontantstøtte

Hvis det står om liv og helse, er det vanlig praksis på de fleste fødeavdelinger å avnavle så raskt som mulig for å flytte det nyfødte barnet over til et behandlingsbord. I England er det utviklet et mobilt akuttbord for nyfødte, som Elisabeth Sæther ønsker å få inn som standardutstyr på fødeavdelinger i Norge. 

– Vi kan kjøre bordet helt inn til mor og hjelpe barnet uten å klippe navlesnoren. LifeStart, eller det lille bordet som vi kaller det, er vanlig på mange fødeavdelinger i England.  

Bordet er utstyrt med sug, surstoff, varmemadrass og annet utstyr for akuttbehandling. Et fåtall sykehus i Norge har det, deriblant jordmorens egen arbeidsplass og Helse Førde HF.

les også
Slik utfører du babymassasje

– Jeg har informert om akuttbordet og de positive konsekvensene for avnavling både i Norge og i utlandet. Nå forsker jeg på om innføring av det bedrer avnavlingstiden. Mange jordmødre har fått øynene opp for LifeStart og ønsker det på sin avdeling.
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .