Navnetrend for sommerbarn

KALENDERNAVN: Kjenner du en Mai, Juni, Juli, eller August? Da er sjansen stor for at du vet hvilken måned de er født i. Foto: Shutterstock/Scanpix

Flere kaller opp barna etter måneden de er født i.

Sommeren er tiden på året da det fødes flest barn her i landet. Mai, juni, juli og august var månedene med over 5000 fødsler i 2017, ifølge SSB. Men de fire sommermånedene har også en annen ting til felles.

– Mai, juni, juli og august er de vanligste månedsnavnene å gjøre om til personnavn, sier navneeksperten Jørgen Ouren i en artikkel på SSB. Han forteller at navnevalget i flere tilfeller henger sammen med hvilken måned barnet er født i.

– Det er litt flere August som er født i august enn ellers i året. Det samme gjelder Juni, June og særlig April. Mens Julie og Julia har større spredning utover hele året, sier Ouren.

les også
TV-profil Marianne Jemtegård fikk beskjed om at hun ikke kunne få barn – var gravid uken etter

De siste årene har det vært en utvikling hvor flere av de yngre (født etter 2000) ved navn August og Juni er født i henholdsvis august og juni, med andre ord er det en slags trend, forteller Ina Selmer-Anderssen i SSB. 

Les også: De mest populære babynavnene i 2017

Kalendernavn

I Sverige er det 75 kvinner som heter September til fornavn, ifølge svenske Statistiska centralbyrån SCB, men i Norge er det bare én person som heter det.

I gamle dager var det ifølge forskning.no vanlig å kalle barn som ble født på julaften Julius, Julian, Jul (for gutter) og Julie, Juliane og Julianna for jenter. Også ukedager var vanlig å kalle barna etter i gamle dager. I Norge var Tor ofte født på en torsdag, skriver forskning.no.

I USA var det tidligere populært å kalle barnet Patrick eller Patricia hvis det ble født på St. Patrick’s Day (17. mars), og det er flere ved navn Valerie født på Valentinsdagen (14. februar) enn noen andre datoer, ifølge en artikkel på Slate.

Les også: Babyshower-boom i Norge

Solnavn

Navneekspert Jørgen Ouren foreslår også noen andre navn som passer til barn født på den lyse årstiden, som Sol, Solan og Vår. 

les også
Slik utfører du babymassasje

Ifølge SSB er det 561 jenter og kvinner som heter Sol i Norge, mens 244 heter Vår. Solan deles av 108 menn i Norge, mens Sole er ganske sjeldent til begge kjønn: 19 menn og fem kvinner heter Sole. I tillegg er det 15 menn i Norge som heter Solvar. Det vanligste norske navnet med sol er Solveig, som er det 20. mest brukte navnet til damer i Norge.

Juli er for øvrig den måneden det fødes aller flest barn i Norge, i 2017 var det 1298 flere fødsler i juni enn i desember, som er måneden da det fødes færrest barn.

Les også: Derfor bør du snakke mye til babyen din
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .