Når babyen vrir seg i smerter: Rådene mot kolikk

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Opptil én av fire spedbarn har kolikk. – Det var som få en helt ny baby, sier foreldrene til Oda om da kolikken forsvant. 

Da Marlene Mathisen (23) og Rolf-Martin Hansen (24) fra Tønsberg ble foreldre for første gang for et år siden, opplevde de at våkenettene kom veldig brått på. 

Allerede etter få netter fikk de en mistanke om at det var noe mer enn at den lille babyen skulle ammes og at hun ikke helt hadde kontroll på hva som var natt og dag.

Vred seg i smerter

les også
Fallulykker fra stellebord

Marlene visste at hun selv hadde vært plaget med kolikk som liten, og hadde kjennskap til hva dette er. Da datteren Oda etter få dager begynte å gråte trøstesløst i lange strekk, kom det derfor ikke som noen stor overraskelse på foreldrene.

– Symptomene kom i form av at den såre gråten kom til samme tidspunkt hver eneste dag. Det var flere timer hvor hun gråt og vrengte seg i smerter. Spesielt da hun ble ammet, forteller mammaen.

KOLIKKSMERTER: Her er Oda seks uker. Foreldrene forsøkte ofte å roe henne ved å bruke denne bærestillingen når hun hadde vondt. Foto: Privat

I håp om at det skulle lette plagene forsøkte de å gi morsmelkerstatning i stedet, men opplevde at det ikke ga noen effekt.

– Det hjalp imidlertid litt da jeg etter hvert kuttet ut gjær, diverse grønnsaker og kullsyre.

Tøff påkjenning

GIKK OVER: Etter nesten fire måneder med gråt og smerter forsvant endelig kolikken, og foreldrene Marlene Mathisen og Rolf-Martin Hansen fikk en helt ny hverdag sammen med lille Oda. Foto: Eirik Melsom

Dagene gikk med til bæring, gi trøst, nærhet og kos. Lite søvn og frustrasjon over at den lille babyen deres var helt utrøstelig, gjorde foreldrene totalt utslitte.

– Det endte med at jeg ble sykemeldt de første seks ukene av livet til Oda. Å ha et kolikkbarn gjør deg sliten både fysisk og psykisk. Ikke minst gikk det ut over nattesøvnen, og vi orket ikke ha mye besøk i starten, forteller Rolf-Martin.

Da Oda lå og vred seg i smerter, forsøkte foreldrene det meste for å hjelpe henne: Alt fra ulike bærestillinger til sykling med bena hennes, massasje og lignende.

– Når ingenting så ut til å virke, ble vi naturligvis enda mer frustrerte, utslitte og lei oss. Heldigvis var vi to oppi dette og fant støtte hos hverandre, sier Marlene.

Etter nesten fire måneder med gråt og smerter forsvant endelig kolikken, og den lille familien fikk en helt ny hverdag. 

– Å gå fra gråt i flere timer hver dag på grunn av magesmerter, til ei jente som kun gråt når hun var sulten og ville ha mat, opplevdes som å få en helt ny baby, sier Marlene.

STO I DET: – Det verste vi hørte var når alle sa: «Det går over, bare stå i det». Likevel er det helt sant, uansett hvor irriterende det er å høre når man står midt i det, sier foreldreparet fra Tønsberg. Foto: Eirik Melsom

Vet ikke årsaken

les også
– Antall barn med senskader har økt

– Når det gjelder kolikk, tenker vi iverksettelse av tiltak, og ikke behandling som sådan. Årsaken er at det vil være ulikt fra spedbarn til spedbarn hva som eventuelt kan ha effekt, sier Mary-Line Mikalsen. 

Mary-Line Mikalsen. Foto: Privat

Hun er helsesykepleier og nestleder i Landsgruppen av helsesykepleiere, og kan fortelle at spedbarn gjennomsnittlig gråter til sammen to timer hver dag. Kolikk, derimot, defineres som barnegråt som varer minst i tre timer.

les også
Derfor bør du snakke MYE til babyen din

– Ofte starter gråtingen på omtrent samme tid hver dag, og da gjerne på ettermiddags- eller kveldstid. For å kunne kalle det kolikk, må det oppstå minst tre ganger i uken og vare over en periode på minst tre uker, forklarer hun.

Hos de fleste begynner det når barnet er fra to til fire uker, og kan vare til barnet er 3–4 måneder. Ingen vet sikkert årsaken til dette, men på bakgrunn av barnas uttrykk under skriketoktene, mener mange at tilstanden skyldes forstyrrelser i fordøyelseskanalen, ifølge helsesykepleieren. 

Forskning har imidlertid ikke kunne gi støtte for det.

– Det er indikasjoner på at svekket toleranse for kumelk kan spille en rolle hos noen spedbarn, men heller ikke her har man sikre svar, sier Mikalsen.

Utviklingsfenomen – ikke sykdom?

les også
Slik utfører du babymassasje

I dag tenker man at det egentlig ikke er noe galt med disse barna, men at de er av de spedbarna som i sin natur skriker mest og som er vanskelige å trøste når de først har begynt å skrike, ifølge Mikalsen

– Det at spedbarnskolikken hos de fleste babyer slutter ved 3–4 måneders alder støtter teorien om at dette er et utviklingsfenomen, og ikke en sykdom, sier helsesykepleieren.

Hun påpeker at det for foreldre utvilsomt vil oppleves krevende med et kolikkbarn. Ikke sjelden vil følelser som frustrasjon og fortvilelse dukke opp etter lange tider med ustoppelig babygråt.

– Foreldre gjør alt de makter for at barnet skal ha det så godt som overhodet mulig, men til tross for dette vedvarer gråten. Da er det ikke rart man blir både trøtt og bekymret.

les også
Medmødre og fedre benytter pappapermisjon likt

– I slike øyeblikk er det viktig at du prøver å tenke positivt. Vit at du som mamma eller pappa gjør en god jobb, selv om det ikke i øyeblikket fører til at babyen slutter å gråte, råder Mikalsen.


Tips til deg som har kolikkbarn

 • Når mor ammer, kan hun prøve melkefri kost i noen dager for å se om det bedrer tilstanden hos barnet.
 • Amming i halvt oppreist stilling kan føre til at barnet svelger mindre luft under måltidet. Det anbefales også å la barnet rape underveis i måltidet for å unngå luftsmerter.
 • Dersom barnet drikker morsmelkerstatning, kan man prøve morsmelkerstatning som ikke inneholder kumelk.
 • Dersom barnet drikker av flaske, må hullene i smokken tilpasses slik at ikke melken kommer for raskt, noe som igjen kan føre til at barnet kan svelge for mye luft.
 • Det som er helt sikkert er at kolikk ikke er skadelig for barnet, og det går over ved 3–4 måneders alder.
 • Send positive tanker til deg selv. Som foreldre gjør man en god jobb selv om det ikke i øyeblikket fører til at barnet slutter å gråte.
 • Noen mener at kiropraktorbehandling hjelper, men dette har man ingen forskning på.
 • Det er viktig å sørge for at man som foreldre får dekket grunnleggende behov som mat og søvn. Derfor må man prioritere dette når barnet sover og ikke trenger foreldrenes direkte omsorg på samme måte som når det er våkent.
 • Dersom man kjenner på at man kan miste sinnsroen, må man legge barnet fra seg på et trygt sted og ta en liten pause til man har samlet seg igjen.
 • Risting av babyer er svært skadelig, og i verste fall dødelig, for små barn. Dersom man kjenner på frustrasjon og sinne, er det viktig å søke hjelp.
 • Er bekymringen stor eller man er i tvil om det er kolikk det dreier seg om, ta kontakt med helsestasjonen eller fastlegen slik at man får sjekket ut at dette ikke er et uttrykk for noe annet. 
 • I en slitsom livsfase er det viktig å ha støttepersoner omkring seg og noen man kan snakke med. Dette kan være helsesykepleier eller fastlegen, men det kan også være familie og venner.
 • Det er en fordel om noen man er trygge på kan komme hjem og ivareta barnet noen timer slik at foreldrene får hvile, dersom det finnes muligheter for det.

Kilde: Mary-Line Mikalsen, helsesykepleier og nestleder i Landsgruppen av helsesykepleiere

«GLEMMER» FORT: – Etter at kolikken forsvant, er datteren vår bare blid og fornøyd. Man «glemmer» utrolig nok kolikkperioden ganske raskt når den er over, sier foreldrene til Oda. Under finner du deres råd til foreldre med kolikkbarn. Foto: Eirik Melsom

Foreldrenes råd

 • Prøv dere frem i samråd med lege og eventuelt kiropraktor.
 • Ta imot hjelp av familie og venner.
 • Gi masse kjærlighet, nærhet og trygghet til babyen.
 • Vi prøvde Minifom, noen dråper hun fikk før hvert eneste måltid. Det satte litt fart på magen. Etter en stund gikk vi over til Semper-dråper, som hun fikk hver morgen – for datteren vår hadde det best effekt. 
 • Det verste vi hørte var når alle sa: «Det går over, bare stå i det». Likevel er det helt sant, uansett hvor irriterende det er å høre når man står midt i det.
 • Etter at kolikken forsvant, er datteren vår bare blid og fornøyd. Man «glemmer» utrolig nok kolikkperioden ganske raskt når den er over.

Kilde: Marlene Mathisen og Rolf-Martin Hansen

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .