Kjendismammaer vil fjerne tabuer om brystpumping

AMMER OG PUMPER: Kjendismammaene Marianne Jemtegård, Julianne Nygård og Mariann Thomassen både pumper og ammer, gjerne i full offentlighet. Foto: Privat

– Du føler deg som en ku, sier kjendismamma Marianne Jemtegård. Likevel er både hun, «Bloggerne»-profil Julianne Nygård og artist Mariann Thomassen opptatt av at man både skal kunne amme, og pumpe, i offentlighet.

 Julianne Nygård, eller «Pilotfrue» som hun er mer kjent som, ble i fjor mamma til lille Severin (7 måneder). 

Kryssamming

Nygård er en engasjert mamma, og ønsker å fjerne alle tabuer knyttet til amming. Tidligere denne måneden delte bloggeren et bilde der hun ammet både sin egen sønn Severin og venninnens datter. Det å amme både egne og andres barn kalles «kryssamming», og er i dag relativt lite vanlig. 

Les saken her: «Pilotfrue» hylles for kryssamming 

les også
Kommentar: Jeg kommer aldri til å bli flau over at jeg ammer toåringen min

Bildet ble gjenstand for stor oppmerksomhet, og nå har Nygaard delt nok et bilde med VG Familieklubben, denne gangen av at hun pumper brystmelk. Mens det begynner å bli mer og mer vanlig å amme i offentlighet, er det å pumpe fortsatt tabubelagt, forteller Nygård til VG. 

– Jeg føler dessverre at det er mer stigmatisert. De gangene jeg har tatt det opp har det blitt en del fnising og reaksjoner. Jeg har egentlig aldri følt det ubekvemt selv, man andre har reagert litt, sier Nygård. 

Les også: Jeg kommer aldri til å bli flau over å amme toåringen min

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Hun tror en av grunnene til at man får en del blikk når man pumper, er fordi maskinen lager mye lyd. 

Fnising og latter

– Man sitter bokstavelig talt å melker seg selv, og det er kanskje litt komisk, men også veldig naturlig. Det er viktig at mødre blir mer komfortable med å pumpe, og det at folk ler og fniser rundt deg, det hjelper ikke. 

Les også: Dette vil barna huske deg for

Hovedårsaken til at nybakte mødre oppfordres til å pumpe egen brystmelk, er fordi amming og morsmelk er anbefalt i barnets første leveår, noen hevder også at man bør amme enda lenger. Mange kvinner har problemer med ammingen, og må derfor pumpe. Et annen grunn til å pumpe er fordi det gjør det mulig for mor å forlate barnet for kortere og lengre perioder.

Praktisk

les også
Chrissy Teigen i ammebråk

– Jeg pumper fordi det gjør hverdagen mer praktisk. Da kan andre enn jeg kan passe Severin. Han kan for eksempel være alene med Ulrik, mens jeg gjør ærender på egen hånd eller får en frikveld, og fortsatt få brystmelk. 

Les også: Chrissy Teigen i ammebråk

Bloggeren syns det er uproblematisk å amme i offentlighet, hun tror heller ikke hun ville hatt problemer med å pumpe ute blant folk: 

les også
– Får ikke fulgt ammerådene med ny permisjonsordning 

– Jeg har pumpet foran andre flere ganger, både venninner og ukjente. Men jeg har aldri tatt opp pumpen på en kafé, men det er mer fordi jeg ikke har hatt behovet for det. Hadde jeg hatt det hadde jeg gjort det.

Ikke seksuelt

Hun tror heller ikke folk flest syns det er så greit å amme i offentlighet som det de gir uttrykk for i sosiale medier. 

– Vi er heldige som bor i Norge hvor det er lov å amme offentlig, men jeg føler fortsatt at det ikke at er akseptert overalt. Du får kanskje en tommel opp på Facebook, eller en like på Instagram, men når du først sitter på kafeen og drar frem brystet er det litt annerledes. 

Hun forteller at hun tidligere stresset med å dekke seg til når hun skal amme: 

– Det har jeg sluttet med, blir helt tullete. 

– Amming er kult, det er bra, det er naturlig. Det bør heies frem. 

Kommentar: Når mammapolitiet jager

Bloggeren understreker at hun ikke deler brystbildene for å få klikk eller fordi hun ønsker å være sexy: 

les også
Kommentar: Det er på høy tid at husmorvikar blir et tilbud igjen

– Jeg deler disse bildene fordi jeg ønsker å amme, og for å vise at det er greit. Det er ikke noe seksuelt over amming. Om man tar frem brystene på en kafé er ikke det for å være sexy. Det er for å spre budskapet om at amming er bra, morsmelk er bra. 

Praktisk 

Også blogger og DJ Marianne Jemtegård ammer sin datter Julia (7 måneder). 

– Jeg fullammet Julia til hun var fem måneder. Det er viktig for meg å fortsette med det. Kosen, nærheten og det praktiske er jo også veldig bra. Du har alltid med deg maten. 

Marianne, som blant annet jobber som DJ, er mye på farten, og pumper brystmelk flere ganger i uken: 

– Det at jeg pumper har gitt meg en mye større frihet, jeg er jo en aktiv mamma. Selv om jeg liker best å amme, bare den duringen gjør meg litt stressa. Du føler deg litt som en ku.

Fritt frem

Hun er opptatt av det er opp til hver enkelt mor om man ønsker å pumpe i full offentlighet eller ei. 

les også
Sofia (23) visste ikke at hun var gravid - fødte sønnen Theo

– Selv har jeg pumpet på bakrommet på kontoret til sentersjefen ved Byporten. Det viktigste her er at dette er mat. Det er ikke noe seksuelt, vulgært eller unaturlig over det. Det er ikke ekkelt! Dette er noe av det flotteste du kan gjøre, sier Jemtegård.

Selv har hun aldri vært i en situasjon der hun har vært nødt til å pumpe på kafé eller restaurant, men hadde ikke hatt noe problem med å gjøre det. 

Legg til rette

Mariann Thomassen, som har datteren Maja Rose (7 måneder), har delt en rekke bilder av at hun ammer i sosiale medier. Thomassen både ammer og pumper, men opplever at hun får blikk fra andre om hun tar frem brystet ute blant folk. 

– Det er mange «haters» der ute, og jeg føler meg liksom litt i veien hele tiden, sier Mariann til VG. 

– Jeg får masse rare blikk, men jeg driter i det, jeg gir blikk tilbake. Jeg gjør det jeg må gjøre, og amming er det beste, og mest naturlige, du kan gjøre for barnet ditt. 

Hun syns det er helt greit å både amme og pumpe i full offentlighet, men tror pumping er mindre sosialt akseptert. 

– Jeg kunne pumpet overalt. Jeg gjør det jeg må! Puppen min henger ut hele tiden. Jeg kan sitte på en fancy restaurant med puppen ute. Og det må være greit, avslutter Thomassen. 

Kryssamming ser hun heller ikke noe problem med. 

les også
Påvirkning av spedbarnets tarmflora kan forebygge fremtidig overvekt

– I gamle dager var det jo sånn at hadde man ikke nok melk tok man med ungen sin ned til nabokjerringen og lot henne amme den. Det har blitt gjort i mange hundre år, men nå er det plutselig ikke vanlig lenger. 

– Jeg låner gjerne bort puppene mine, det hadde ikke hatt noe problem i det hele tatt.

Generelle råd om pumping

    • Ta deg god tid, og sitt komfortabelt når du skal pumpe deg

    • Du kan varme brystet med et varmt omslag før pumping

    • Sett i gang utdrivningsrefleksen før du begynner

    • Har du problemer med å få utdrivningsrefleksen i gang, kan det være lurt å ta en nesespray som inneholder oxytocin, Syntocinon. Snakk med personalet på sykehuset om barnet ditt er innlagt der, eller med fastlegen din.

    • Brystglasset til pumpen kommer i flere størrelser. Pass størrelsen er riktig. Det er ikke brystet størrelse som er det avgjørende, men hvor stor brystknoppen er. Gjør det vondt å pumpe kan det hende at brystglasset er for lite. Da kan du få sår og sprekker. Suges mye av brystet inn i pumpen kan årsaken være at brystglasset er for stort.

    • Prøv å slappe av mens du pumper; se på TV eller lytt til musikk som får deg til å slappe av

    • Det skal ikke gjøre vondt å pumpe seg!

    • Hvis pumpingen går litt tregt, bytt fra bryst til bryst flere ganger, og massér brystene forsiktig mot brystknoppen mens melken renner.

    • Flere, hyppige pumpinger er bedre enn færre lengre pumpinger

Hentet fra ammehjelpen.no
    

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .