Forskning: Mobilbruk stresser babyen

Mobil og baby
Foto: Shutterstock/Scanpix

Legg vekk mobilen når du er sammen med spedbarnet ditt, er ekspertenes klare råd.

Er du er en av de som stadig må sjekke telefonen foran barnet ditt? Det kan både skape stress hos babyen og forstyrre relasjonen mellom foreldre og barn, ifølge forskning.no

Nina Misvær, forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus, forteller til forskning.no at det tidlige samspillet mellom barn og foreldre er viktig for barnets utvikling og tilknytning. Dersom barnet stadig må dele oppmerksomheten med mobilen, så kan det skape utfordringer. 

Les også: Derfor bør du snakke mye med babyen din

les også
Medmødre og fedre benytter pappapermisjon likt

Hun får støtte av Anne Lene Johnsen, som er innehaver av hjernefabrikken.no og som har skrevet flere bøker om læring og hvordan hjernen fungerer mest optimalt. 

- Babyer er avhengige helt fra de er født av å ha omsorgsfulle voksne som er tilstede for dem emosjonelt og fysisk. Det påvirker både deres emosjonelle, sosiale og kognitive utvikling. Et godt samspill mellom mor og barn er viktig for blant annet barnets tilknytning til mor og opplevelsen av samhørighet, utvikling av god kommunikasjon og regulering av følelser, sier Johnsen til Familieklubben.

Hun forklarer at babyen trenger bekreftelse, speiling, og at den voksne oppfatter og klarer å tolke barnet. Barn oppfatter voksnes bevegelser, sinnsstemning og annen atferd helt fra de er bare noen få timer gamle, og samspillet mellom babyen og de nære omsorgspersonene påvirker babyens videre utvikling på mange felt.  

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Anne Lene Johnsen
Anne Lene Johnsen. Foto: privat

Må man gi babyen oppmerksomhet hele tiden? 

- Det er viktig å være tilstede når barnet søker og trenger oppmerksomhet, og at barnet ikke opplever at kontakten blir avbrutt eller den voksne er utilgjengelig. Hvis barnet opplever å bli avvist, at kontakten avbrytes, eller det ikke får kontakt overhodet - altså at den voksne er utilgjengelig, skaper det stress hos barnet, og det kan gi uheldige konsekvenser for både følelsesmessig og kognitiv utvikling, sier Anne Lene Johnsen.

Forsker Nina Misvær sier til forskning.no at barn tåler enkelte brudd i samspill uten at det gir varige skader. Det er de hyppige og omfattende bruddene som skaper stress hos barnet. 

- Barns evne til å regulere stress er ikke ferdig utviklet, og barns stressreaksjon aktiveres lettere enn hos voksne, sier Misvær.

Stress smitter

les også
Slik utfører du babymassasje

Anne Lene Johnsen nevner mating og stell som viktige arenaer for å skape god kontakt, hvor man absolutt bør sørge for å være uforstyrret. 

- I tillegg skal vi tenke litt på den voksnes stress: Vi blir også påvirket av mobilbruken, og vi kan bli både distraherte og stresset av å stadig være «på» informasjonsflommen.
Barn merker også de voksnes stress, påpeker Johnsen.

Hvis vi er opptatt av telefonen vår, klarer vi heller ikke like lett å følge med på om barnet er i fare, for eksempel putter ting i munnen. Noen foreldre går også rett ut i veien med vognen uten å se seg for, fordi de ser på telefonen. Johnsen minner også om at det blå lyset fra digitale skjermer kan gi både barn og voksne søvnproblemer. 

Les også: Slik lærer du barna å elske bøker

Baby mobilbruk
Foto: Shutterstock/Scanpix

Nina Misvær trekker frem fem tips som småbarnsforeldre kan ha nytte av:

1. Ha alltid mobilen på lydløs når du er engasjert i babyen som for eksempel ved måltider.

2. Unngå bruk av øreplugger når du er sammen med babyen og snakker i mobil. Det gjør det vanskelig for babyen å forstå at du ikke snakker til ham/henne.

3. Legg fra deg mobilen i et annet rom og lag dine egne regler for hvor ofte det er «lov» å sjekke den.

4. Diskuter temaet med partneren din slik at dere har en mest mulig felles holdning til mobilbruk i samvær med barnet.

5. Er du bevisst på hvor mye tid du bruker på mobilen? Det finnes apper som kartlegger hvor mye tid du bruker på mobilen, og det kan virke som en bevisstgjøring.

Les også: Mobilbruk forsinker språk hos barn

 


 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .