Ekspert om sprengkulda: Hold spedbarnet innendørs

ISKALD: Det er viktig å være forsiktig med å eksponere de minste barna for kulden

Den bitende kulden som brer seg over Norge er ikke bare ubehagelig, den er direkte farlig. Det gjelder særlig for de minste barna. Her er ekspertens kulderåd.

Første mars er offisielt årets første vårdag, det er imidlertid ikke inntrykket man sitter igjen med etter en tur utendørs. Overalt i landet bikker gradestokken blå, og enkelte steder har det vært så kaldt som minus førti grader.

Når det er så kaldt er det viktig å ta godt vare på de aller minste. Dersom det ikke er helt nødvendig å gå ut, så bør du nok unngå nettopp det.

Les også: Klestipsene du bør kunne i kulda

Dårlig regulering av temperatur

– Generelt så har barn litt vanskeligere for å regulere kroppstemperaturen enn voksne. Mye av temperaturreguleringen foregår gjennom hodet, forklarer Arne Stray-Pedersen. 

Stray-Pedersen er rettsmedisiner og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslos avdeling for rettsmedisinske fag. Han forteller at lave temperaturer kan forårsake store skader på en barnekropp, og at det i verste fall kan være dødelig.

– I tillegg til dødelighet kan kulden føre til forfrysninger, som innebærer lokale skader. Dette skjer på utsatte plasser, som i ansiktet, på fingre, og på tær.  

Det er riktignok sjelden man hører om alvorlige skader hos småbarn i forbindelse med kulde.

– Barn blir passet på mye bedre enn de ble før, forteller Stray-Pedersen.

Les også: Slik velger du riktig ulltøy til barna

Ekstra varsomhet

Selv om forfrysninger tilhører sjeldenhetene kan det være lurt å ta noen ekstra forholdsregler i den ekstreme kulden. Det er blant annet viktig å se an temperaturen før man går tur med barn i vogn eller pulk.

– Det er vanskelig å sette en absolutt grense, fordi opplevd temperatur kan variere. Om det er minus én grad og masse vind, kan det føles mye kaldere. Men når det blir kaldere enn minus fem grader er det viktig å se til barna ofte, forklarer Stray-Pedersen, og legger til:

– Det gjelder særlig når barna er så små at de ikke er taleføre, og ikke selv kan gi uttrykk for at de er kalde.

Det kan også bli så kaldt at man rett og slett bør holde seg inne.

– Er det kaldere enn minus ti til femten bør spedbarnet holdes inne. Med mindre man absolutt må, er det ufornuftig å dra ut.

Les også: Test av vintervotter for barn
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale