– Du er ikke en dårlig mamma om du ikke ammer

Morsmelkerstatning
Foto: Shutterstock/Scanpix

– Amming er ikke synonymt med å være en god mor, sier ekspert.

De aller fleste gravide ønsker å amme det lille barnet de venter. Det ser så koselig og enkelt ut. I tillegg har man har jo med seg maten hele tiden. Men i realiteten viser det seg å være vanskeligere å amme enn det mange tror. Og ikke alle får det til.

Så hvorfor føler gravide og nybakte mødre dette enorme presset på at de MÅ amme?

Les også: Live Nelvik om ammepresset

les også
Sen avnavling: Vent med å klippe navlestrengen

– Alle mødre vil det beste for barna sine. Mange opplever et forventningspress knyttet til amming, ikke minst en forventning til egen prestasjon som ammende mor, og derfor også et nederlag hvis det oppstår problemer knyttet til ammingen. God veiledning og støtte er viktig for å lykkes med ammingen, forteller avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen.

Amming er bra for både mor og barn
Carlsen legger til at helsepersonell i Norge skal gi råd til nybakte foreldre i samsvar med Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring.

– Retningslinjen slår fast at morsmelk er den beste maten for spedbarn og at mødre bør oppfordres til å amme. De fleste kvinner opplever utfordringer med ammingen. Hvis mor tross god ammeveiledning likevel ikke ønsker å amme, skal helsepersonell møte henne med forståelse og respekt for det.

Les også: Jeg gråt og følte meg mislykka

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Helsedirektoratet viser blant annet til det anerkjente tidsskriftet The Lancet som i 2016 oppsummerte helsefordelene ved amming: «Morsmelk er ikke bare den beste maten for spedbarn, men også gunstig for utviklingen av barnets immunforsvar og hjerne, og reduserer risikoen for infeksjoner, overvekt og diabetes. Amming minsker mors risiko for brystkreft og trolig risikoen for eggstokkreft, samt hjerte- og karsykdommer og diabetes».

– Det er Helsedirektoratets oppgave å gi korrekt informasjon om riktig ernæring for spedbarn, enten barn får morsmelk eller ikke. All morsmelk barnet kan få, er bra, selv om det bare er noen dager eller uker, sier Carlsen.

Amming
Foto: Shutterstock/Scanpix

Dårlig mamma?
At amming og morsmelk er bra for barnet er altså ingen hemmelighet. Men av ulike årsaker er det omkring ti prosent av alle spedbarn som blir ernært via flaske med morsmelkerstatning.

Leder i Den norske jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen understreker at man på ingen måte er en dårlig mamma dersom man ikke ammer sitt barn.

les også
Slik unngår du overoppheting av spedbarn

 – Jeg vil si at alle kvinner vil det beste for sitt barn, og amming er ikke synonymt med å være en god mor. Omsorg og nærhet kan også gis med flaske. Kvinner trenger å støttes som gode mødre uansett.

Les også: Du sitter ikke på fasiten om barneoppdragelse

Ekstra oppfølging
For barn som ikke kan få morsmelk, er morsmelkerstatning et tilfredsstillende alternativ, og Carlsen i Helsedirektoratet forteller at det i noen tilfeller er riktig å gi morsmelkerstatning.

les også
20 morsomme ting du ikke visste om babyer

– Dette gjelder for eksempel ved enkelte sykdomstilstander. Det er en liten andel kvinner som ikke kan eller bør amme, anslagsvis én til to prosent, og så er det også noen som ikke ønsker å amme. Kvinner som har depressive symptomer eller opplever en stressende og vanskelig ammesituasjon bør få ekstra oppfølging og ammeveiledning. I enkelte tilfeller kan kvinnen også trenge hjelp til å avslutte ammingen uten å oppleve dette som et nederlag.

Dette er lederen i Jordmorforeningen helt enig i.

– For noen kan amming henlede til vonde opplevelser tidligere i livet, og på denne måten vil mor føle en aversjon mot barnet. Ammeproblemer kan også gå utover mor både fysisk og psykisk, og på et tidspunkt kan det bli nødvendig å råde kvinnen til å slutte med amming. Amming er viktig, men ikke for enhver pris når en har prøvd alt, forteller Jørgensen.

les også
– Antall barn med senskader har økt

«Ammepolitiet»
For mange kan presset rundt amming til slutt bli en fysisk og psykisk påkjenning for mor. Det er derfor viktig å ikke la amming bli en stressituasjon. Kvinner føler ofte et press fra andre kvinner og helsepersonell om at de må amme, og Jørgensen i Den norske jordmorforening kan forstå hvorfor noen velger å omtale disse som «Ammepolitiet».

Les også: Jeg kommer aldri til å bli flau over at jeg ammer toåringen min

– Det er et stort engasjement fra helsepersonell for å hjelpe kvinnene, og dette kan for noen føles som press. Noen har derfor tatt til orde for «ammepoliti», og de føler at de ikke kan velge selv. Det er en vanskelig balanse mellom å gi informerte råd, uten at dette skal oppleves som press, innrømmer hun.

les også
TV-profil Marianne Jemtegård fikk beskjed om at hun ikke kunne få barn – var gravid uken etter

Tilknytning viktigst
Morsmelkerstatning er et bra alternativ for barn som ikke kan få morsmelk, og det er ingenting som tilsier at barn som får morsmelkerstatning er oftere syke enn barn som ammes. Det viktigste er å være mamma, mener eksperten.

– Amming må ikke bli en situasjon man gruer seg til, og på den måten skaper avstand til barnet sitt. Tilknytning er viktig, enten man ammer eller gir flaske, avslutter Kirsten Jørgensen i Den norske jordmorforeningen.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .