Derfor bør du massere babyen din

NYTTIG KOSESTUND: Babymassasje har mange gode sider utover å være en koselig aktivitet for foreldre og barn. Foto: Ellen Starberg Larsen

Babymassasje knytter bånd mellom foreldre og barn, men det finnes også andre grunner til at du bør begynne med dette, ifølge ekspertene.

– I andre kulturer har babymassasje lenge vært en naturlig del av spedbarnsomsorgen, men i de senere årene er dette noe stadig flere har fått øynene opp for her hjemme også, sier babymassasjeinstruktør Caïla Hoff.

Babyens ulike kroppsdeler masseres systematisk med olje, og dette har en stimulerende, avslappende og lindrende effekt. Å massere babyen gir en intens direkte kontakt mellom foreldre og barn, mener massasjeinstruktøren. 

Les også: Flere gravide bruker doula ved fødselen

Caïla Hoff. Foto: Privat

 – Det gjelder ikke bare selve berøringen. Den viktige øyekontakten, småprating og sang er andre viktige elementer. Massasjen fremmer nærhet, tillit og kommunikasjon, og er som regel en fin kosestund for både liten og stor, sier Hoff.

les også
«Pilotfrue» hylles for kryssamming: – Det er et tabubelagt tema

– Det handler om tillit. Gjennom massasjen får den lille en økt kroppsbevissthet og et styrket selvbilde. Og mor eller far vil ofte kjenne på en økt trygghet i foreldrerollen når de lærer seg å lese og tyde babyens signaler og kroppsspråk.

Les også: Slik utfører du babymassasje

Lindrer magevondt

Selv om massasjen først og fremst handler om nærhet og trygghet, kan den også ha en positiv fysisk effekt.

– Den vil kunne lindre magevondt, som luft- og kolikksmerter, hos barnet og hjelpe på fordøyelsen. Ved at den lille får hjelp til å slappe ordentlig av, frigjøres eventuelle spenninger i kroppen. Dette fremmer igjen et bedre søvnmønster. Bevegelsene vil videre stimulere hud, berøringssans og motorikk, sier Hoff.

FLERE FORDELER: – Ved at den lille får hjelp til å slappe ordentlig av, frigjøres eventuelle spenninger i kroppen. Dette fremmer igjen et bedre søvnmønster. Bevegelsene vil også stimulere hud, berøringssans og motorikk, sier babymassasjeinstruktør Caïla Hoff. Foto: Ellen Starberg Larsen

Unngå mineraloljer

Mineraloljer er ikke å anbefale siden disse ofte inneholder parabener og parfyme. Slike oljer trekker heller ikke godt nok inn, og kan derfor forstyrre hudens naturlige funksjoner.

les også
Medmødre og fedre benytter pappapermisjon likt

– Oljer brukt ved babymassasje bør være vegetabilsk, kaldpresset, økologisk og uparfymert. Dette er for å gjøre huden myk og god, forebygge allergi, men også fordi kroppsduften vår spiller en viktig rolle når det gjelder å fremme tilknytning. Siden små hender og føtter ofte finner veien til munnen, er det en god grunnregel at oljen bør kunne spises, råder Hoff.

Les også: Klestipsene du bør kunne i kulda

Fin kommunikasjonsform

Lene Kotte er tobarnsmamma og arbeider som jordmor i Bjugn kommune.

Lene Kotte. Foto: Privat

– Som mamma minnes jeg selv de gode stundene vi hadde ved kveldsstellet; litt dempet belysning, babyolje og massasje på stellebordet gjorde barna så fornøyde, rolige og trøtte. For oss var dette et koselig rituale før sengetid, og for meg føltes det godt å være fullstendig til stede for den lille der og da. 

Les også: Slik lærer du barna å elske bøker

les også
Når babyen vrir seg i smerter: Rådene mot kolikk

Jordmoren er opptatt av sansingen babyen kjenner gjennom hudkontakten babymassasjen gir. Denne formen for kommunikasjon er viktig, mener hun, særlig siden små barn ennå ikke har utviklet verbalt språk. 

Les også: Derfor bør du snakke MYE til babyen din

Styrker tilknytningen

Når mor eller far stryker på barnet sitt eller gir lett massasje, formidles det følelser som kjærlighet, og at man har tid til barnet.

les også
Baby Bills hår har gjort ham til kjendis

– I en verden der mange foreldre er travle og kanskje bruker mye tid foran en skjerm, tror jeg det er viktig å vise barnet allerede fra rett etter fødsel at jeg har tid til deg og min oppmerksomhet er rettet mot deg nå, sier Kotte.

Les også: Derfor er trassalderen et positivt tegn 

– Vi må heller aldri glemme at vi kan oppnå gjensidig kjærlighet gjennom nærhet. Den følelsesmessige tilknytningen mellom babyen og foreldrene styrkes gjennom massasje og berøring, og det kan skape bånd som varer resten av livet.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .