Barselgrupper: - Foreldrene selv er viktigste ressurs

Barselgruppe
BARSELTREFF: Marianne Færø med sønnen Sverre, Kamilla Wilhelmsen med sønnen Emil og Kariann Norheim med datteren Mia utveksler erfaringer og småprat. Foto: Jeanette Bækkevold

Barselgrupper er både sosiale og nyttige. Det er fint å ha noen å dele erfaringer med, mener barselgruppevenninnene Marianne, Kamilla og Kariann.

Kamilla Wilhelmsen (34) ønsker oss velkommen inn i rekkehuset på Skjetten i Skedsmo til barseltreff. Ikke alle kunne komme, men Marianne Færø (33) og Kariann Norheim (40) er her med sine små.

Det dufter av pizzasnurrene som står i ovnen. To små gutter, Sverre og Emil, ligger i babygymmen og leker, lille Mia sover i vognen utenfor. Kamilla forteller at de ikke har rukket å treffe hverandre så mange ganger ennå, det har vært en del sykdom blant barna. 

les også
Slik utfører du babymassasje

Skravla går om permisjonsuker og barnehageplass, det er fint å dele erfaringer. Både Kamilla og Kariann har barn fra før, mens for Marianne er det første babyen. Det var helsestasjonen som satte sammen barselgrupper, og de hadde det første møtet der. Mia våkner og får leke litt med Sverre og Emil før det er tid for lunsj.

Les også: Samlet 46 utrolige fødehistorier

– Denne gangen ønsket jeg å være med i en barselgruppe fordi jeg hadde så gode erfaringer fra sist, sier Kamilla.

Familien har ikke bodd så lenge på stedet, så for henne har barselgruppe vært en fin måte å bli kjent med nye mennesker på, og samtidig bli kjent med området gjennom trilleturer.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

– Ikke minst er det fint å kunne lufte tanker og opplevelser man måtte ha som nybakt mamma, og det er godt å få bekreftelse på at man ikke er alene om nattevåk, urolig baby og andre ting som ofte dukker opp, sier hun. 

Barselgruppe
VIKTIG RESSURS: Permisjonspraten går på barseltreff i Skjetten. Foto: Jeanette Bækkevold

Spark bak for å komme seg ut

Marianne hadde egentlig ingen planer om å være med i noen barselgruppe, men lot seg overtale av søsteren.

– Hun skrøt det sånn opp i skyene, og mente at jeg absolutt burde gi det en sjanse. Jeg er veldig glad for at jeg gjorde det! Det er et spark bak for å komme seg ut, og det er fint å kunne snakke med noen som er i samme situasjon, forteller hun.

Les også: Derfor bør du snakke mye til babyen

Etter å ha vært i barselgruppe med førstemann, var Kariann aldri i tvil om at dette var noe hun ønsket også denne gangen.

les også
Sen avnavling: Vent med å klippe navlestrengen

– Jeg opplevde det som en utrolig fin tid med massevis av turer og cafebesøk, så det var noe som fristet til gjentakelse. Det er så hyggelig å få møte nye mennesker som man sannsynligvis ikke ville ha blitt kjent med ellers. Det er også godt å kunne dele tanker og spørsmål med andre som forstår hva du snakker om. Det er jo ofte slik at det man står oppe i selv, har en annen nettopp vært gjennom.

Mange ønsker seg barselgruppe

Merethe Bragstad
Merethe Bragstad. Foto: privat
Merethe Bragstad, helsesøster og styremedlem i Landsforeningen av helsesøstre, sier at barselgrupper er noe de fleste helsestasjonene i Norge tilbyr, så fremt de har ressurser til det. 

– De ønsker å prioritere denne gruppen, siden dette er noe mange foreldre ønsker seg. En barselgruppe er både nettverksskapende og nyttig, og man ser at oppslutningen som regel er stor.

Det legges vekt på at foreldre skal støtte hverandre og lære av hverandres erfaringer. Helsesøster kan veilede gruppen, og komme med faglige råd der det trengs.

les også
Flere benytter seg av kontantstøtte

– Noen kommuner tilbyr også at andre faggrupper som fysioterapeut og jordmor kan bidra på disse møtene. Som regel ser vi at barselgruppene etter hvert fungerer uavhengig av helsestasjonen, og at det avtales sosiale treff som besøk hjemme hos hverandre, turer, cafebesøk og lignende, sier helsesøsteren, og legger til:

– Ofte vil fedrene også kunne knytte kontakt med hverandre gjennom mødrenes barselgruppe, og på den måten har de andre pappaer å være sammen med når deres permisjonstid kommer.

Les også: 10 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg tok keisersnitt

Utveksler kunnskap

Vigdis Fossum Olsen
Vigdis Fossum Olsen. Foto: privat
Hun får støtte av helsesøster Vigdis Fossum Olsen, som forteller at man ved sammensetningen prøver å lage en gruppe med de i geografisk nærhet og på omtrent samme alder.

– Vi ser at det for førstegangsfødende er et godt tilbud, men det er også fint at flergangsfødende er i samme gruppe, da de kan gi gode råd og fin støtte ut fra sine erfaringer. I disse gruppene er foreldrene selv viktigste ressurs. De utveksler kunnskap, støtter og lærer av hverandre, øker forståelse og gir hjelp i foreldrerollen.

Helsesøster bidrar i gruppen med diverse tema og informasjon, men tilpasser også innhold ut fra foreldrenes behov; hva som er viktig for dem der og da. 

– Noen temaer kan være vanskelig å ta opp i gruppe, og da er det selvsagt fullt mulig å be om en individuell samtale i stedet, sier Fossum.

Barselgruppe
GLAD TRIO: Emil, Sverre og Mia på barseltreff. Foto: Jeanette Bækkevold

Tilbake til den glade gjengen av små og store på Skjetten: Vi spør om de ser for seg at de kommer til å holde kontakten også etter at permisjonstiden er over.

– Ja, det håper jeg! sier Kariann og får et bekreftende nikk av de to andre.

les også
Fallulykker fra stellebord

– Vi har opprettet en facebook-gruppe der vi kan avtale trilleturer eller andre treff, så jeg tror nok vi kommer til å se mer til hverandre. Kanskje møtes vi ikke like ofte, og kanskje snakker man ikke like mye med alle alltid, men jeg tror ikke vi kutter kontakten bare fordi permisjonen er over, smiler Kamilla.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .