Babyshower-boom i Norge 

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Gavedrysset over gravide er i ferd med bli en tradisjon, også her hjemme. Her får du forklaringen – og noen gode tips for å arrangere en vellykket «babydusj». 

Tidligere var de store markeringene i livet dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse, i tillegg til fødselsdager, selvsagt. 

Men de siste årene har en ny tradisjon kommet til Norge – nemlig fenomenetet babyshower.

Les også: Derfor bør du snakke mye med babyen din

les også
TV-profil Marianne Jemtegård fikk beskjed om at hun ikke kunne få barn – var gravid uken etter

Gavedryss
Feiring av den gravide har eksistert i flere århundrer, men babyshoweren i sin moderne form oppsto på 1900-tallet, og etter andre verdenskrig ble det mer og mer vanlig med et slikt gavedryss.

På denne tiden var det mye fattigdom, og å bli overøst med gaver, var svært kjærkomment for mange gravide

ØKENDE TREND: Fenomenet babyshower blir stadig mer vanlig, også i Norge. Foto: Fredrik Solstad / VG

– Den røde tråden gjennom tidene er at venner og familie samles og gir gaver til barnet som skal komme. «Babyshower» er et begrep som betegner at det regner gaver til babyen. En startpakke, på en måte, slik at de blivende foreldrene får mye av det de trenger til barnet kommer, sier Caroline Barca, som har drevet nettsiden dinbabyshower.no siden 2014.

Har du lest denne saken? Forskning: Mobilbruk stresser babyen

Økende popularitet
Denne opprinnelig amerikanske tradisjonen har sakte, men sikkert etablert seg i Norge. Nøyaktig hvor mange som arrangerer babyshower i Norge årlig er usikkert, da dette ikke er forsket på, men Caroline Barca forteller at det å arrangere babyshower for gravide venninner eller familiemedlemmer er langt mer populært nå enn for noen år siden år siden. 

– Jeg har sett en enorm vekst bare siden jeg startet babyshower-nettsiden i 2014, og vi ser at det øker for hvert år, sier hun.

– Hvorfor har dette blitt så populært tror du? 

– Det er koselig å komme sammen og feire venninnen, og samtidig den voksende magen. Det å kunne overraske og gjøre det lille ekstra for noen man er glad i, er jo alltid stas.

Overtro
Før i tiden opplevde man at det oftere var risiko knyttet til fødsler, og eldre generasjoner er ofte skeptiske til å feire babyen før den er kommet til verden.

Les også: Flere gravide bruker doula ved fødselen

Jordmor Kristina Jacobsen mener likevel at man ikke skal frykte at man gjør noe galt ved å feire i forkant av en fødsel. 

les også
Navnetrend for sommerbarn

– Jeg tenker at dette i hovedsak er en feiring av mor og den jobben hun gjør som gravid. Og det å feire barnet som skal bli født, synes jeg også er naturlig og fint – selv om det absolutt ikke trenger å være gaver involvert i denne feiringen, forteller hun, og fortsetter: 

Les også: Dette må du vite om barnets første ord

– I gamle dager var det en del overtro forbundet med dette, og man ble anbefalt å ikke fortelle noen om graviditeten før det hadde gått tre måneder, og man skulle ikke kjøpe inn ting til barnet før «alt var trygt». Men når noen er så uheldige å oppleve å miste et barn før det blir født, bør det etter min mening ikke være en hemmelighet. Da trenger mor all den støtte og omsorg hun kan få fra de rundt seg, sier Jacobsen.

FESTSTEMT GAVEDRYSS: God mat, venninner og gavedryss til den gravide og barnet i magen, er ingrediensene i de fleste babyshower-arrangementer. Her et bilde fra babyshower-festen til Siri Elisabeth Carlsen fra en tidligere VG-reportasje om fenomenet. Foto: Fredrik Solstad / VG

Pass på timingen
Et godt tips for en vellykket babyshower er å planlegge i god tid og delegere de ulike oppgavene. 

les også
Slik unngår du overoppheting av spedbarn

– Det skal være en glede å planlegge en slik fest. Det er også viktig å ha den gravide i tankene. Hvem ønsker hun å ha med på festen? Hadde hun satt pris på en overdådig feiring, eller en helt enkel babyshower? Det er også viktig å ikke glemme at det er en liten baby som selv bestemmer når den skal komme ut, så beregn å ha festen i god tid før termin. Rundt åtte uker før termin kan være fint, sier Caroline Barca.

Les også: Slik kan små barn lære to språk

 – Den virkelige gaven er at alle er samlet og koser seg sammen. En babyshower er en av de flotteste festene vi kan ha – vi feirer et nytt liv.

les også
«Pilotfrue» hylles for kryssamming: – Det er et tabubelagt tema

Slik arrangerer du en vellykket babyshower:
* Hvem, hva og hvor: En babyshower kan bli holdt av et nært familiemedlem, nær venn eller kollega. Det er også viktig å avgjøre hva slags babyshower det skal være, er det kun jenter eller er det en fest for den kommende far også? Det er veldig vanlig å ha festen hjemme hos en av vennene til den gravide.

* De små detaljene: Før man setter en dato er det lurt å høre med den vordende moren. Eller om det er en overraskelse; med noen som står henne nær om hvordan kalenderen hennes ser ut. Det er også viktig å høre med de nærmeste gjestene om hvilken dato som passer, slik at de kan komme. Å ha et budsjett er også viktig – det er vanlig å spleise på mat, drikke, premier, godterier etc.

Les også: Barn på vei? Slik unngår du søskensjalusi

* Ha et tema: Et tema for festen kan gi det lille ekstra. Det kan for eksempel være alt fra fargen på kjønnet til babyen, spa, dyr osv. 

les også
Påvirkning av spedbarnets tarmflora kan forebygge fremtidig overvekt

* Ha en gjesteliste: Det kan være til god hjelp, da har man kontroll over de som er bedt. Husk også at det er viktig å snakke med de nærmeste, slik at man forsikrer seg om at alle mor vil ha på festen, faktisk blir invitert.

* Shopping: Når alt det praktiske er i boks, starter det morsomme. Da kan handlingen starte. Et godt tips er å kjøpe inn all pynt på én gang, slik at du ikke risikerer at noe blir utsolgt før neste shoppingrunde.

Foto: Fredrik Solstad / VG

* Lag den perfekte menyen: Mat skaper stemning! Ha også i bakhodet at maten som serveres er noe den gravide både liker og kan spise. Sjekk også med gjestene om det er noen allergier blant gjengen. Budsjettet avgjør om dere lager litt mat selv, eller om dere ønsker å bestille mat.

* Gaver: Opprett gjerne en ønskeliste enten via e-post eller Facebook-arrangement, slik at det ikke kjøpes like gaver til den gravide. 

les også
Lille Lo fikk hjertestans – var død i 23 minutter

* Deleger oppgaver: Det er ikke meningen at den som arrangerer en babyshower skal stå med alt ansvaret. Det kan være lurt å sette opp en liste over punkter du trenger hjelp med, slik at gjestene kan melde seg frivillig til det de ønsker å hjelpe med.  

(Kilde: Dinbabyshower.no)

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .