Sukkerfri barnehage: Søt feiring uten sukker

Sukkerfri barnehage
FRUKT: Synne Haukås Vevang (5, t.h.) og Hilde Skotheimsvik (5) er førskolebarn på Svanviken barnehage. – Det er bra for kroppen å spise sunt, mener de. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen/VG

– Vi møtte motstand i foreldregruppa da vi foreslo sukkerfri bursdag, sier barnehagestyrer Torill Eide.

EIDE: – Det er bra for kroppen å spise sunt, fastslår Synne Haukås Vevang (5) og Hilde Skotheimsvik (5), som er «rosaruss» og førskolebarn ved Svanviken barnehage i Eide kommune på Nordmøre.

Les også: Hvor tidlig kan du gi barna søtsaker?

les også
Fruktsalat for barn

Siden 2006 har Svanviken barnehage hatt «sukkerfrie» bursdager. I stedet for pølse, gelé, is og kake kan barna velge mellom en rekke sunnere supper, middags- eller fruktretter. Fruktsalat, kjøttkaker, blomkålsuppe, fiskeboller, stekt torsk og grønnsakssuppe er bare noe av det som står på menyen. Kermit-eple, banan-snømenn, fiskekaker og den sunne buffeten er spesielt populære blant barna.

– Jeg liker banan-snømenn, fordi det er skikkelig godt, sier Hilde.

Synne forteller at buffeten er hennes favoritt. Der man kan plukke og velge mellom forskjellige oppskårede retter.

Les også: Sunn snacks til barna

Møtte motstand
Et godt kosthold står sentralt året rundt, ikke bare på bursdagene, konstaterer Torill Eide, styrer i Svanviken barnehage.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

– I dag er de fleste barnehager opptatt av et sunt kosthold. Men da vi foreslo sukkerfrie bursdager i 2005 møtte vi motstand i foreldregruppa. Året etter bestemte vi oss for at vi skulle gjennomføre det likevel. Vi forankret Helsedirektoratets anbefalinger i årsplanen, og sa at «sånn er det her», og så fikk folk heller velge oss bort, sier Eide.

Sukkerfri barnehage
FRUKT OG GRØNT: Styrer Torill Eide (f.v.), pedagogisk leder Sigrid Folland Hagen og pedagogisk leder Christina Lyngstad forteller at sunt kosthold står sentralt i Svanviken barnehage. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen/VG

Helse og utvikling

– Hvorfor er dette så viktig?

– Et riktig kosthold er viktig for helse og utvikling. Vi opplevde at det var kaker, vafler, pølser «hele tida». Med opptil 20 barn på avdelinga ble det mye kake og godsaker gjennom året i forbindelse med bursdager, sier Eide.

– Hva synes barna?

–Det er aldri spørsmål om å få sjokoladekake. Det er ingen som krever søtsaker. Jeg tenker at det er viktig at vi ikke legger de voksnes «kosebehov» over på ungene. Hvis vi gjør unntak, for eksempel ved å kjøpe is når det er varmt, blir det ekstra glede hos barna. Vi har ikke pølse på tur, men velger fiskeburger i stedet, sier Eide, som heller ikke opplever at foreldrene har vært negative.

Les også: Fruktsalat for barn

– Vi har hatt foreldremøter med ernæringsfysiolog om kosthold, og jeg må si jeg er imponert over foreldrene, som har tatt kunnskapen til seg. De smører flotte matpakker til barna. Det respekteres også at det ikke er lov å ta med pepperkake og kjeks før jul, for eksempel, sier Torill Eide.

les også
10 tips til snacks du kan gi barna

Bursdagsstas
Femåringene Hilde og Synne forteller at det er skikkelig stas å ha bursdag i barnehagen. Fordi bursdagsbarnet får gå fremst i et tog som marsjerer gjennom hele barnehagen. Dessuten får man bestemme hva man skal spise, og velge utkledningsklær fra et bursdagsskap.

Svanviken barnehage
BURSDAGSSTAS: Hvis man fyller år i Svanviken barnehage får man velge fra et bursdagsskap med utkledningsklær og pynt. Synne Haukås Vevang (5, t.v.) og Hilde Skotheimsvik (5) liker godt å kle seg ut. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen/VG

Åpner dører til sunne vaner
Svanviken barnehage er også med i et forskningsprosjekt om kosthold i regi av Universitetet i Agder, fakultet for helse- og idrettsvitenskap.

les også
Cashewkuler med dadler

– Vi har fått oppskrifter på retter som blant annet inneholder spinat, sellerirot, fennikel, linser og bønner, altså ingredienser som ikke blir så mye brukt i vanlige husholdninger. Så registrerer vi hva barna liker og spiser. Dette åpner dører til nye, sunne matvaner, sier pedagogisk leder, Sigrid Folland Hagen.

– Et viktig prinsipp i barnehagen er at de ansatte spiser sammen med barna. Det gir mer ro under måltidene, sier Eide.

Kresenhet fra to til seks år
Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Agder, og en av fire som står bak forskningsprosjektet som Svanviken barnehage er en del av.

les også
Verdens enkleste jordbær-is

– Bakgrunnen for studien er at vi vil sikre barn og unge en sunn utvikling og bidra til en bedre folkehelse. Vi vet at barn spiser for lite grønnsaker, og at de drar med seg matvanene til voksenlivet, sier Blomkvist.

Bilde av Eli Anne Myrvoll Blomkvist
Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Matneofobi, frykten for å smake på ny mat, oppstår hos de flest barn i toårsalder, og er sterkest i alderen to til seks år. Derfor har forskningsprosjektet rettet seg inn mot ettåringer.

les også
Jessica Biel og Justin Timberlake har startet samlivslære med toåringen

– Hvis barn får varierte matopplevelser fra de er små håper vi at de vil overvinne skepsisen for ny mat. Skepsisen er et naturlig instinkt som stammer fra tida vi bodde i huler. Da var det hensiktsmessig at barn ikke åt alt de kom over når de begynte å bevege seg ut fra de trygge områdene, sier Blomkvist.

Drømmen: kokk i alle barnehager
Sunne måltider i barnehagen er viktig av flere grunner, ifølge Blomkvist.

– Hvis barn får sunne vaner med gode rutiner på eksempelvis frukt og grønt, vil de trekke dette med seg videre i livet. Overvektsproblematikken i verden er et annet aspekt. For å gi barn en sunn start på livet er maten svært viktig, også for den kognitive utviklingen. Vi vet at kostholdet påvirker konsentrasjon og innlæring, sier Blomkvist.

– Hva bør matpakka i barnehagen inneholde?

les også
Ekspert: – Dette er den vanligste feilen foreldre gjør i bilen

– Helst skulle jeg sett at alle barnehager hadde kokk. Så lenge det er foreldrene som bestemmer matpakka vil det bli en sosial skjevhet som avhenger av foreldrenes kunnskap, økonomi og ressurser, sier Blomkvist.

Les også: Mango-is uten sukker

Fantasi under matpakkelokket
Hun oppfordrer til kreative matpakker:

les også
Dette kommer ikke barnet til å huske

– Send gjerne med middagsrester, som fullkornpasta, fiskekaker eller omelett, og putt oppi litt grønnsaker. Det er bare fantasien som setter grenser, og det finnes et hav av gode oppskrifter på nett. Også i brosjyren «Bra mat i barnehagen» er det mange tips.

Les også: Slik får du barna til å spise grønnsaker

– Brødskivematpakken kan bli helt topp, hvis man bruker grovt brød og pålegg med lite sukker. Makrell i tomat, hvitost, cherrytomat, paprika, eple, knaskegulrøtter. Farger gjør susen. Oppfordre barna til å smake alt de får servert, og prøv igjen selv om de ikke liker det den første gangen de smaker. Barn må gjerne smake gjentatte ganger før de godtar en ny smak. Ikke tving barnet til å spise opp, men oppfordre til å smake litt hver gang, sier Blomkvist.

Banan-snømenn
BURSDAGSMAT: Banan-snømenn med eplehatt, druedusk, gulrotnese og rosinknapper.

Unntak, ikke regel
Blomkvist sier at de fleste barnehager i dag har høy bevissthet rundt bursdagsfeiringer.

les også
Derfor er trassalderen et positivt tegn

– Det er fortsatt noen som henger igjen, og mener det skal være kake og is til barna på bursdager, men stadig flere går vekk fra dette. Barnehagene trenger ikke være helt sukkerfrie, vi dør jo ikke av sukker, men det er greit å holde seg til at dette skal være bare en sjelden gang, sier Blomkvist.

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .