Slik takler du barnets natteskrekk

Natteskrekk
FORSTYRRER SØVN: Natteskrekk skyldes en forstyrrelse i oppvåkningsmekanismen, forteller søvnterapeut Karin Naphaug. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/Scanpix

Fremstår barnet redd, rabiat og i ørska av natteskrekk, rådes du til verken å vekke eller ta det over i egen seng. – Natteskrekk er oftest verst for foreldre. Barnet husker ikke episoden neste dag, og de får ikke varige mén, sier søvnterapeuten.

– Natteskrekk rammer vanligvis ikke babyer, men starter typisk når barnet er et sted mellom ett og fire år gammel, sier spesialsykepleier og helsesøster Karin Naphaug. 

Hun er også kjent som Sovekarin, og jobber som søvnterapeut for barn som sliter med å finne ro.  

les også
Hvor lett er det for barn å lære to språk?

– I søvnsyklusen veksler barnet mellom å gå fra dyp til lett søvn. Natteskrekken skyldes en forstyrrelse i oppvåkningsmekanismen, og kommer typisk fra en til tre timer etter at barnet har sovnet, sier Naphaug til Familieklubben.

Les også: Så mye søvn trenger barna

Skummelt og slitsomt

Fembarnsmor Nina Maaø-Ruden (33) fra Bjoneroa på Hadeland driver bloggen småbarnsforeldre.no og har vært gjennom natteskrekk med de to eldste barna, Amalie (11) og Markus (8).

– Amalie hadde natteskrekk fra hun var tre til fire år. Markus hadde det mer alvorlig, han ble rabiat om natten jevnlig, fra han var ett år til han var fire og et halvt. Det var til tider skummelt, men mest slitsomt, sier hun til Familieklubben.

Nina og mannen Jan-Anders (37) kontaktet ikke søvnterapeut for å få hjelp med barna sine, men de tok natteskrekken opp med sin lokale helsestasjon. 

– Helsestasjonen ga oss aldri noen benevnelse på hva dette var, så vi brukte «Dr. Google», og fant ut av dette måtte være «nattskrekk». Det typiske svaret man får hos helsepersonell om søvnproblemer, er at «dette går over». Det var jo for så vidt riktig, men det er slitsomt når det pågår over flere år, sier hun. 

Les også: En uthvilt familie er en glad familie

Husket ingenting

Nattskrekken rammet før foreldrene hadde lagt seg, etter tre til fire timer med søvn for barna, akkurat slik søvnterapeut Karin Naphaug skisserer. Etter hvert lærte Nina og mannen seg noen teknikker for å hjelpe barna gjennom episodene.

– Det som hjalp for oss, var å ta dem under armen og bære dem ut av soverommet. De er ganske sprelske, så det var ikke så lett. Men når de kom til et nytt rom, med nye lukter og inntrykk, roet de seg, forteller Nina.

SLET MED NATTESKREKK: Matilde, Amalie, mamma Nina med Jonatan og Markus og far Jan-Anders Maaø-Ruden avbildet i 2016 for en reportasje i VG Helg. Foto: Line Møller/VG

Med tiden avtok skrekken. 

– Vi har jo hatt barn som har våknet og grått, men natteskrekk var noe helt annet. Vi spurte ofte Markus, som hadde det verst, om han husket noe av det etterpå, men det gjorde han aldri. 

Likevel vil hun si at Markus bar preg av søvnproblemene neste dag. Amalie gjorde det ikke. 

les også
Chrissy Teigen i ammebråk

– Hun sov bare videre etterpå. Men Markus ble sliten utover dagen neste dag, og sov lenger enn andre barn på dagtid. Det er ikke så rart for de verste tilfellene av natteskrekk varte en times tid, så det krever mye energi, forklarer hun.

Les også: Dette kan gi barna søvnvansker

Sammenfallende trekk

Maaø-Ruden kunne ønsket seg konkrete råd fra autorisert helsepersonell, da hun og mannen sto i det som verst. 

– Vi følte oss som prøvekaniner. Det finnes jo ikke noen fasit når det kommer til søvn, men det hadde vært fint å vite hva andre i samme situasjon har prøvd, sier hun.

Karin Naphaug
Karin Naphaug. Foto: Inger Marie Grini
Ifølge Karin Naphaug, er det vanligvis flere sammenfallende trekk blant barna som opplever natteskrekk: Utslagsgivende er ofte at barnet har for sen leggetid og er blitt overtrøtt, eller at det har dårlig innarbeidet søvnrytme fra babyfasen. 

 

les også
Barnehagestart: Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldre visste

– Overtrøtte unger går igjen som en rød tråd. Vi er ofte raske til å løfte opp babyer og trøste dem ved den minste, lille tegn til uro. Men hvis barnet aldri får sjansen til å finne ut at det kan klare å roe seg ned og finne tilbake til søvnen på egenhånd, kan søvnproblemene forplante seg videre, forteller Naphaug.

Hun har også opplevd at barn får natteskrekk når det kommer søsken inn i bildet. 

– Natteskrekk kan kanskje trigges av sjalusi, uten at det kan dokumenteres. Ofte kan det også være ubearbeidede konflikter fra barnehagen som gjør at barna blir veldig sinte under natteskrekken, de kan rope ut: «Nei, nei, ikke ta den». Feber kan være en tredje utløser, utdyper Naphaug.

Lag trygge rammer

Søvnterapeuten anbefaler å ikke vekke barnet, og å la det bli værende i sin egen seng på eget rom under natteskrekken. 

les også
– Rosaruss styrker fellesskapsfølelsen

– Jeg vet det kan oppleves fryktelig for foreldre å følge dette rådet, for man vil så gjerne hjelpe barnet sitt. Men det barnet trenger hjelp til, er å finne ro på egen hånd, innenfor trygge rammer, sier hun.

Vær til stede og pass på at poden ikke slår seg, og svar rolig på tiltale: «Mamma er her og passer på deg,» er tiltak som hjelper noen barn tilbake til god søvn.

– Hvis barnet våkner til samme tid hver natt, kan man stille klokka og gå inn noen minutter før natteskrekken kommer. Da er det lov å vekke barnet, for så å få det til å sove igjen. Noen unngår natteskrekk på den måten, sier hun. 

Ifølge Naphaug har ingen barn natteskrekk hver eneste natt i flere år, det går i perioder. 

– Det viktigste å ta med seg for en forelder er at natteskrekk ikke er farlig, barna får ikke noe mén av det. De aller fleste er kvitt natteskrekk før puberteten, sier Karin Naphaug.
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .