Slik gjør du tannpussen til en lek

Tannpuss
PUSS PUSS: Anne Mette Fosshaug med barna Mina og Benjamin. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Rutine, lek og sang kan gjøre tannpussen enklere.

De fleste barn får sin første tann når de er rundt 7-8 måneder, men det er store individuelle forskjeller. Hos noen bryter den første tannen gjennom allerede ved 3 måneders alder, mens andre ikke ser snurten av den før de nærmer seg 1 år.

Det som er felles for alle, uansett når tennene kommer, er at tennene må pusses godt fra dag én.

les også
Leker seg til læring

– Alle mennesker har bakterier i munnen, og flere av disse bakteriene kan lage hull i tennene. Bakteriene må ha sukker for å lage hull. Mange småbarn ammes fortsatt når de første tennene kommer. Det er sukker også i morsmelk. Rene tenner er derfor det beste fra første stund, forteller tannpleier og folkehelsekoordinator i Akershus Fylkeskommune, Rigmor Moe.    

Ekspertene tipser: Sukkerfri snacks du kan gi barna

Undersøkelser viser at stadig flere barn og unge har ingen eller få hull i tennene. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omkring 80 % av barn under 5 år aldri har hatt hull i tennene, mens mellom 60-70% av landets 12-åringer aldri har hatt hull.

Tannpleier Moe forteller at gode tannpussrutiner fra dag én er helt avgjørende for at vi unngår hull i tennene. Men ifølge tannpleieren er det ingen fasit på hvor lang hver tannpuss bør være.

– Det kommer an på hvor mange tenner barnet har, og hvor samarbeidsvillig barnet er under tannpuss. Det viktige er at alle tenner og alle tannflater blir pusset. Når barnet nærmer seg 3 år og har fått alle melketennene, tar tannpussen fort rundt 2 minutter, sier hun.

Tannpuss for barn
RUTINE OG LEK: Mina og Benjamin vet at tannpuss er en del av rutinen. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Faste rutiner er viktig

les også
Barnehagestart: Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldre visste

Hjemme hos familien Fosshaug Rørhus på Frogner i Akershus nærmer det seg leggetid. Benjamin (9 ½) og Mina (2 ½) skal pusse tennene, mens lillebror Theo (4 mnd) koser seg på armen til mamma og småbabler litt for seg selv.

Les også: Søvntipsene for småbarnsfamilier

Mamma Anne Mette Fosshaug (30) og pappa Brede Rørhus (33) forteller at de hele veien har jobbet hardt for at barna skal forstå at det å pusse tennene er noe man bare må gjøre. Brede har selv slitt med tannlegeskrekk, og den vil han ikke videreføre til barna sine.

– Jeg tror det er viktig at man er litt streng når det gjelder tannpussen. De skjønner ikke sitt eget beste så tidlig. Jeg syns tannlegebesøk er veldig ubehagelig, og jeg vil ikke at det skal videreføres til mine barn. Derfor vil jeg passe på at de har sunne og friske tenner, sier han.

Den beste metoden er å være bastante og kjøre samme tannpussrutine hver dag.

- Helt likt og ingen endring. Når vi er ferdige, så får de fluor. Fluor liker de veldig godt, men de får selvfølgelig bare én, sier Brede.

Da Mina var litt yngre kunne tannpussen være utfordrende.

– Jeg tror ikke hun skjønte hva som skulle skje, og det var flere ganger vi måtte holde henne fast for å få pusset tennene, men nå skjønner hun det bedre, og da er det lettere.

 

Tannpuss betyr leggetid

Mamma Anne Mette legger til at det likevel fortsatt er dager hvor Mina ikke vil pusse tennene sine, spesielt om kvelden.

les også
Er barnet under 2 år? Da bør du droppe skjermtid

– Nå er hun så stor at hun skjønner at når vi snakker om tannpuss, så nærmer det seg leggetid. Og det vil hun jo ikke. Det handler like mye om at hun ikke vil legge seg, som at hun ikke vil pusse tennene, sier hun.

Storebror Benjamin og mamma Anne Mette har aldri hatt hull i tennene, og Benjamin forteller at han syns det er helt greit å pusse tennene – for da slipper han jo å få hull.

 – Det er morsommere å pusse tennene enn at vi må tette igjen og sånn hos tannlegen. Så jeg prøver å tenke på det, sier han.

les også
Nytt fenomen blant småbarnsforeldre: Avslører barnets kjønn med fest

Barnehagebarn: Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldre visste

Tannpuss for barn
Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Pussing og læring på en gang

Mamma Anne Mette forteller at de har en god rutine på tannpussen, og at hun har et lite triks for at barna, og spesielt Mina skal pusse ordentlig.

les også
Forfattere bak omstridt bok: - Du kan drikke så mye alkohol du vil når du ammer

– De får først lov til å pusse selv. Etterpå pusser vi sammen mens vi synger alfabetsangen to ganger. Da vet også Mina når vi er ferdig med tannpussen. Det samme gjorde vi da Benjamin var liten, og han kunne faktisk alfabetet når han var 3 år, sier hun.

 

Her er familiens beste tips til en vellykket tannpuss:

 

•             Synge en sang mens man pusser – da vet også barna når de er ferdig

•             La barna pusse tennene selv først, før du som forelder pusser

•             Faste rutiner

•             Tenkte at det er bedre å pusse godt enn at man får hull

•             Ta kampen og bruk tid på å forstå at det bare må gjøres

•             Klistremerke-premie for hver tannpuss

Tannpuss for barn
Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Den første tannpussen

Lille Theo på 4 måneder har allerede fått sin første tannbørste, for det måtte han bare ha, ifølge Mina. Men familien venter fortsatt spent på når den første tannen titter frem.

– Hvor lenge må man pusse på bare én tann egentlig, spør Benjamin – uten at vi voksne egentlig har noe godt svar.

les også
Dette kan du si i stedet for «ikke slå»

Ekspertene tipser: Dette må du huske når barnet begynner med fast føde

Mina forteller at hun har mange gode råd til lillebror Theo når han etterhvert skal begynne å pusse tennene sine, men det aller første hun skal si til ham er «gratulerer».

Tannpleier Rigmor Moe forteller at foreldrene gjør lurt i å la barna leke litt med tannbørsten, også før de første tennene kommer.

les også
Er gåstol farlig for barnet ditt?

– Ved å la barnet ha den første tannbørsten i munnen under stell morgen og kveld, blir barnet vant til den. Denne første tannbørsten har et lite hode med veldig myk bust, slik at barnet trygt kan bite på den uten at det gjør vondt. Selv om barnet ikke har fått noen tenner, kan foreldrene «late som» de pusser tenner. Slik blir barnet kjent med pussebevegelsene i munnen og blir vant til at dette gjøres, sier hun.

 

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .