Slik fremmer du barnas språk

Foto: Shutterstock/Scanpix

Barn er avhengig av å høre språk for å utvikle seg. Dette kan du som forelder gjøre for å hjelpe dem med språkutviklingen.

  • Det aller viktigste man kan gjøre er å snakke med barnet om ting det er interessert i. Dersom barnet vil snakke om noe og tar initiativ til en samtale, er dette det beste utgangspunktet for gode samtaler som barnet lærer av – både språk og om verden.
  • Foreldre med barn som har hørselsproblemer, eller hvis barnet av andre grunner har vansker med talespråket, bør bruke tegn i kommunikasjonen med dem.
  • La barnet oppleve trygghet når det tester ut språket, slik at du ikke retter på barnet når det sier feil, men heller gjentar det barnet sier riktig. Slik får barnet også bekreftet at det har blitt forstått.

Les også: Dette betyr barnets første ord

  • Barn kommuniserer på mange måter: Viser deg ting og aktiviteter, trekker deg inn i sin lek, ler, gråter, vinker, er overrasket og så videre. Det viktigste du gjør er å respondere, være tilstedeværende og ha øyekontakt.
  • Lek med barnet og følg barnets interesser.
  • Det er også veldig fint å lese for barn. Lesing er i seg selv en språklig aktivitet, og det er lurt å snakke med barnet om det man leser om og ser på bildene mens man leser.
  • En lesestund er ofte en rolig og fin stund hvor barn og foreldre kan bli bedre kjent med hverandre og hvor man har tid til å snakke sammen. Bøkene åpner også opp for samtaler om andre fenomener og andre verdener enn man ellers ville kunne komme til å snakke om.
  • Det er fint hvis barn blir glade i å lese bøker og blir nysgjerrige på ny kunnskap, for da vet de at bøkene som de får på skolen, kan være interessante og meningsfulle for dem.
  • Er du bekymret, så del din bekymring. Oftest blir du beroliget med at barnet ditt har en fin utvikling, og skulle dere trenge hjelp, så kan barnehagen eller helsestasjonen hjelpe med videre henvisning til andre instanser.

 
(Kilder: Nina Gram Garmann, professor, Institutt for barnehagelærerutdanning, OsloMet og Ellen Roberg-Askim, allmennlærer og montessoripedagog.)
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .