Slik finner du riktig barnehage 

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Trenger du barnehageplass? Nå nærmer søknadsfristen seg med stormskritt for mange av landets barnehager.

1. mars går fristen ut for å søke plass i mange barnehager rundt omkring i landet. 

Norske småbarn tilbringer flerfoldige timer hver uke i barnehagen – og mange av dem er fortsatt baby når når de begynner. 

Da sier det seg selv at det er viktig å velge rett, hvis man da overhodet har valgmuligheter. 

Men hvordan finner man frem til den rette barnehagen?

Kommunen har ansvaret

les også
Slik gjør du tannpussen til en lek

Doris Amland, seniorkommunikasjonsrådgiver i Utdanningsdirektoratet, forteller at det er hver enkelt kommune som har ansvaret for barnehageopptaket, og at kommunene skal ha en samordnet opptaksprosess for barnehager, både kommunale og private.

Blogg: Fem foreldretyper du møter i barnehagen

Doris Almland, seniorrådgiver i Utdanningsdirektoratet. Foto: Udir.no

Kommunene bestemmer tidspunkt for opptaket, og hvorvidt de ønsker flere opptak eller løpende opptak gjennom året.

– Hvem har rett på plass?

– Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har rett til plass i barnehage fra august. Barn som fyller ett år i september, oktober eller november det året det søkes, har etter søknad rett til å få plass i barnehagen innen utgangen av den måneden barnet fyller ett år. Barnet har rett til barnehageplass i den kommunen den er bosatt i, sier Amland. 

Skaff deg oversikt

Utdanningsdirektoratet opprettet i fjor barnehagefakta.no, hvor informasjon om hver enkelt barnehage står oppført. Der finner man opplysninger om areal, pedagogtetthet, barn per ansatt, ansattes utdanning, foreldretilfredshet, eierform, antall barn, leke-/oppholdsplass per barn, med mer.

Skolenært

Marie Skinstad-Jansen er leder i Foreldreutvalget for barnehager (FUB), og anbefaler foreldre å ta seg god tid til å undersøke hvilke barnehager som tilbyr det som er best for sitt barn. Det er et mylder av barnehager med ulike verdigrunnlag og satsingsområder: kommunale og private alternativ og barnehager som satser på ernæring, idrett, fiske og friluftsliv.

Les også: Sunn snacks til barna

– Man må spørre seg hva som er viktig for sitt barn og sin familie. Mange vil foretrekke barnehager som ligger i nærheten av skolen barnet skal begynne på, sånn at barnet kjenner flere når det begynner i førsteklasse. Åpningstidene er stort sett ganske greie, men det finnes barnehager som bare har åpent fra åtte til fire, sier Skinstad-Jansen.

Møt de ansatte

Skinstad-Jansen råder foreldre til å ta kontakt med de aktuelle barnehagene for å se på ute- og inneområdet – og møte de ansatte. 

Les også: Barnehagen som har yoga på timeplanen

les også
Dette kan du si i stedet for «ikke slå»

– Spør om å få komme på besøk. Da vil du kunne se hvordan de møter deg, hvordan de snakker til barna og hva de står for. Et godt barnehage-foreldresamarbeid er viktig både for deg som forelder og for barnet. Utrygge foreldre gir utrygge barn. Derfor er det vesentlig at foreldrene føler at kommunikasjonen er god, sier Skinstad-Jansen. 

Tilvenningstid? 

Tilvenningsrutiner kan man finne enten på barnehagens hjemmeside eller ved å kontakte barnehagen. 

Les også: Hvilke kosttilskudd trenger barn?

les også
Baby Boston har en hårmanke som får folk til å måpe!

– Det finnes fortsatt barnehager som står steilt på at det skal være tre dager tilvenningstid, men det er en gammeldags metode som stammer fra en tid hvor det var eldre barn som begynte i barnehage. Når de minste barna begynner i barnehage, trenger de gjerne flere dager, mener Skinstad-Jansen, som oppfordrer foreldre til å starte tilvenningen allerede når de får svar på søknaden på forsommeren.

Marie Skinstad-Jansen. Foto: Privat

– Bruk barnehagens uteområde på ettermiddager og i helgene sånn at omgivelsene er kjent for barnet og barnet blir trygt. Noen barnehager har også en besøksordning hvor barnet kan komme på besøk med foreldrene, sier Skinstad-Jansen.

Kostpengene varierer

Maksprisen for barnehageplass i 2018 er 2.910 kroner per måned. Men matpengene varierer.

– De fleste ligger på rundt 300 kroner i kostpenger, men noen har opp mot 1.000 kroner fordi de bruker for eksempel kortreist eller økologisk mat, sier Skinstad-Jansen.

Les også: Derfor bør du snakke mye til babyen din

Ifølge Utdanningsdirektoratet skal måltider og matlaging i barnehagen gi barna et grunnlag for å utvikle matglede og sunne helsevaner. 

Blogg: Den skumle barnehagestarten

– Næringsrik og sunn mat skal stå sentralt i barnehagen, og dette er viktig for mange foreldre, sier Skinstad-Jansen.

Nok pedagoger?

les også
Klestipsene du må kunne i kulda

Mange barnehager sliter med å fylle pedagognormen, og må søke dispensasjon fra kravet. Fra 1. august i fjor ble det vedtatt at det skal være minst én barnehagelærer per syv barn under tre år, og minst én barnehagelærer per 14 barn over tre år.

Les også: Slik kan små barn lære to språk

– Det viktigste kvalitetsfaktoren i en barnehage er de ansatte. Barnehagen må ha mange og gode nok ansatte. De må være kompetente. Sitter for eksempel pedagogene på et kontor, eller er de ute i avdelingene? spør Skinstad-Jansen.

Kveldsåpne barnehager

For foreldre som jobber turnus finnes barnehager som er kveldsåpne, men dette er ikke vanlig utenom de største byene. Det er opp til barnehagen å bestemme åpningstiden.

Les også: Dette må du vite om barnets første ord

les også
Leker seg til læring

– Barnehagelovens paragraf 10 gir kommunen rett til å sette vilkår for oppholdstid når barnehagen søker om godkjenning. Avgjørelsen om å begrense oppholdstiden i barnehagen må holde seg innenfor rammene av alminnelig forvaltningsrett og regelverket for øvrig, sier Amland i Utdanningsdirektorate.

Har du lest denne artikkelen? Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldrene visste

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .