Så tidlig kan du begynne med barnevakt

IKKE BARE LETT: Det er vanlig å være nervøs den første gangen man overlater barnet til noen andre. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

Når er det egentlig greit å overlate barnet til andre voksne? Et barn kan bli varig utrygt om det introduseres for barnevakt for tidlig, mener barnepsykolog.

– Dette er avhengig av hvem som passer, hvor barnet passes, og ikke minst hvor lenge, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

– Den fellen de fleste foreldre gjør, er at de strekker antallet timer de er borte for langt, eller at de er mest opptatt av at de selv skal føle seg trygge på barnevakten. De glemmer at den lille også må rekke å bli godt kjent med barnepasser, fortsetter barnepsykologen.

For selv om du selv kjenner svigermor eller venninnen din ut og inn, så kan hun være temmelig fremmed for babyen din. Det blir som å bli overlatt til en helt ny dagmamma, uten tilvenning. 

Vær tilgjengelig

En god tommelfingerregel er ifølge Gerhardsen at det daglige fraværet fra hovedtilknytningspersonen ikke bør være flere timer enn babyen er måneder gammel det første halvåret.

Elisabeth Gerhardsen. Foto Inger Marie Grini Cappelen Damm

– Det handler dels om at små babyer så lett føler seg utrygge, og dels om at måltidene ofte er svært uregelmessige de første månedene. Likevel kan man iblant øke tiden, men jeg ville ikke anbefalt å være borte mer enn dobbelt så mange timer som babyen er måneder frem til den er nærmere året, sier Gerhardsen, og legger til:

les også
Slik får du selvstendige og trygge barn

– Men det betyr ikke at man ikke kan gå ut. Selv en baby på tre måneder kan ha barnevakt noen timer en kveld, om det er en person barnet kjenner godt og det er i trygge omgivelser. Foreldrene bør likevel være tilgjengelige, i tilfelle den lille blir utrøstelig. 

Kan få reaksjoner 

Barn som blir forlatt av foreldrene uten å føle seg tilstrekkelig trygge på den som overtar, vil oppleve det som ubehagelig der og da, og lett kunne føle seg engstelige.

Og når du kommer tilbake, vil barnet antagelig reagere med en blanding av lettelse og irritasjon, omtrent som du ville reagert om kjæresten din forsvant uten et ord, og ikke dukket opp før langt utpå neste dag.

Ifølge Gerhardsen er det vanlig at barn blir klengete og usikre i flere uker hvis man har strukket tiden man er borte for langt, eller om barnet ikke kjenner barnevakten godt nok. Du kan risikere et barn som sutrer bare du går på do, som sover mer urolig eller er vanskeligere å levere i barnehagen. 

– Noen barn trenger flere måneder før reaksjonene avtar. Omtrent som du ville blitt skeptisk og fulgt kjæresten din med argusøyne i flere uker etter forsvinningsepisoden, selv om han tilsynelatende ikke skal noen steder. Med andre ord, det er ikke verdt den ekstra pustepausen du fikk de timene du var borte, mener Gerhardsen.

Forbered barnet

At foreldrene forteller barnet hvem som skal komme, og at dere foreldre skal bort, er ifølge Gerhardsen en viktig del av forberedelsene når det gjelder litt større barn. Fortell hva dere skal, men pass på at dere ikke snakker om at dere trenger fri eller pause fra barna.

les også
Ny studie: Rundt halvparten av norske barnehageavdelinger passer ikke godt nok på de minste når de sover

– Det er sårende å være en som andre trenger en pause fra, selv om man bare er tre-fire år gammel. Om dere skal være borte i flere døgn, så snakk om antall netter dere er borte. Barn forholder seg lettere til antall netter enn antall dager, og bruk gjerne Skype eller lignende tjenester om dere er borte over flere dager, råder psykologen.

Et døgn borte?

Gerhardsen ville imidlertid ha ventet med å være borte over et døgn frem til barnet er fylt et år. En hel helg bør man vente med til barnet er over halvannet år, og en langhelg bør man ikke ta før barnet er godt over to.

– Vi foreldre følger gjerne alle slags råd om hvordan man best kan ta vare på barn, men om man oppfordrer enkelte småbarnsforeldre til å vente to måneder ekstra med en langhelg til Praha, reagerer enkelte som om de blir fratatt grunnleggende menneskerettigheter, påpeker Gerhardsen med et smil.

– Min tommelfingerregel her er ikke alltid mulig å gjennomføre i praksis, men prøv om du kan. Mitt råd oppleves kanskje strengt, og det kan gå bra også om du ikke følger det, men det er et råd for du skal kunne være sikker på at barnet ikke blir varig utrygt.

Tips til foreldre

* Vær trygg på at du selv forstår barnet ditt.

* Skap gode og stabile rutiner for omsorg, mat, stell og søvn.

Ellen C. Mentzoni Nilsen. Foto: Marthe Mølstre

* Start forsiktig med å inkludere andre, og tenk at det er lurt både for deg selv og barnet å ha flere gode voksne i barnets liv.

* La barnet på forhånd få bli godt kjent med barnevakten i kjente omgivelser med foreldrene til stede de første gangene. Start rolig, og øk gradvis tiden du er borte fra barnet.

* Det viktigste er at barnevakten er omsorgsfull, kjærlig og forstår barnets behov, og at det kjenner barnets reaksjoner og rutiner. Da bør det være noen barnet kjenner.

* Avhengig av alder på barnet, så kan det forberedes ved at vi forteller om det som skal skje, hvor vi er, hvem som skal passe og når vi er tilbake.

* Ha en god dialog med barnevakten, og fortell om barnets signaler, rutiner og behov. Vær tilgjengelige også mens dere er borte, i tilfelle barnevakten trenger råd eller hjelp.

* Avtal gjerne at barnepasseren oppdaterer dere underveis, da dette kan kjennes som en god trygghet for begge parter.

* Dersom barnet skal overnatte borte, er det lurt at det har med seg noe kjent. Det kan være en bamse, mammas T-skjorte, en koseklut eller noe annet med en kjent lukt.

les også
Advarer mot å kjøpe brukt barnesete

* Jo tryggere tilknytning/sterkere bånd barnet har til en voksen i løpet av det første leveåret, desto lettere vil også barnet knytte seg til andre gode voksne. Da har det god erfaring med at voksne er til å stole på, og at voksne forstår dets behov.

* Husk at å få tid til å pleie kjæresteforholdet også er viktig. Glade, uthvilte og lykkelige foreldre kommer også barnet til gode.

Kilde: Ellen C. Mentzoni Nilsen, barnevernspedagog og foreldreterapeut 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .