Nytt fenomen blant småbarnsforeldre: Avslører barnets kjønn med fest

LYKKELIG UVITENDE: Nina Copeland fra USA og ektemannen Victor fra Bergen fikk selv avslørt kjønnet på barnet under sitt eget Gender Reveal Party for en tid siden. Nå er den amerikanske trenden i ferd med å bli populær også i Norge. Foto: Privat

Hørt om «Gender Reveal Party»? Nå er trenden på full vei inn i norske hjem. Men den kan oppleves som bakstreversk og ufin, mener trendforsker.

Da Nina Copeland (24) og ektemannen Victor (26) fra Bergen ventet sitt første barn for halvannet år siden, var de ikke i tvil om at de ønsket å holde et såkalt «Gender Reveal Party», altså en markering for å avsløre kjønnet på den lille i magen for venner og familie.

– Jeg er født og oppvokst i USA, og der holder alle i min generasjon en slik fest. For meg ville det derfor rett og slett føles veldig merkelig ikke å markere det på denne måten, sier Nina Copeland. 

Visste ikke kjønnet selv

les også
Derfor bør du synge med barnet ditt

Selv var hun 20 uker på vei da hun og mannen samlet både venner og familie til en stor feiring. Svangerskapet opplevdes som fint og ukomplisert, og de kommende foreldrene var ikke engstelige for at det skulle skje noe uforutsett.

– Vi ønsket at babyens kjønn skulle være en overraskelse også for oss, og fikk derfor ultralydjordmoren til å skrive det ned på en lapp. Ei god venninne fikk i oppgave å ta godt vare på lappen frem til den store festen, forteller Nina.

IT'S A GIRL: Nina Copeland, med det som på markeringsdagen viste seg å være en datter. Her er Nora to dager gammel. Foto: Privat

Da den store dagen kom, fikk alle gjestene gjette babyens kjønn ved å feste en rosa eller blå pin på brystet sitt. På et bord var det lagt frem lapper hvor de kunne skrive forslag til babynavn og gi gode råd til de kommende foreldrene.

– Jeg hadde fått mine to bestevenninner til å fylle en stor boks med ballonger og konfetti i fargen som ville gjenspeile babyens kjønn. Å stå slik for å få svar på om vi ventet en liten gutt eller jente – omgitt av så mange mennesker som betyr så mye for oss – var en fantastisk flott opplevelse, sier Nina.

– Naturlig med nye markeringer 

– Å vente barn er jo for de fleste foreldre som å vente et stykke magi, så det å kunne skape anledninger hvor begivenheten kan markeres, vil for mange føles kjærkomment, sier trendforsker Michelle Orme.

Michelle Orme. Foto: Maiken Woll Eide

– Tidligere hadde vi i større grad markeringer fundert på vår religiøse tilhørighet. I dag hvor flere velger å være trosuavhengig, er det derfor naturlig at det oppstår nye former for sosiale markeringer, forklarer hun.

les også
Barn med språkvansker: – De har et skjult handikap

I Norge har vi en tendens til å adoptere amerikanske trender snarlig, og i USA er «Gender Reveal Party» allerede stort. Nå lurer trendforskeren på i hvilken grad nordmenn vil ta til seg også dette fenomenet.

Orme peker på at yngre tar til seg nye trender raskere og hyppigere enn eldre, siden de ikke i like stor grad har etablert tradisjoner enda. 

– Samtidig synes jeg det er viktig å merke seg at i en tid hvor kjønnsfleksibilitet begynner å få aksept blant befolkningen, er denne markeringen av begrensende karakter siden den er basert på kjønnsdefinerende symbolikk – som rosa og blått, sier Orme.

les også
Ekspert: – Dette er den vanligste feilen foreldre gjør i bilen

– Mange som opplever seg selv som fordomsfrie, kan nok finne denne defineringen bakstreversk og ufin. Da heier jeg på at alle kan omfavne en feiring og heller velge blant alle regnbuens farger, om ønskelig, legger hun til.

GAVEDRYSS: Den nye babyfesten byr på nok en anledning til å overøse hverandre med gaver. Det bekymrer trendforsker Michelle Orme. Det gjør også den kjønnsdefinerende fargesymbolikken som omgir feiringen. Foto: Privat

Økende trend

En som ikke lurer på om den amerikanske trenden er på full fart inn i Norge, er Caroline C. Barca. Hun er eier og daglig leder av Din Baby Shower AS, og har i løpet av det siste halvåret merket en markant økning når det gjelder slike kjønnsavslørings-markeringer her til lands.

Caroline C. Barca. Foto: Privat

– Det er vanskelig å si hva som kan være årsaken. Babyshower har allerede fått et sterkt fotfeste, og trenden med kjønnsavsløringsfest er enda en måte å feire den nye verdensborgeren på med familie og venner til stede, sier Barca.

Bare fantasien setter grenser for hvordan babyens kjønn kan avsløres, og Caroline har et tips når det gjelder kaken:

les også
Dette bør du vite om småbarn og hodeputer

– Hva med å fylle den med blå eller rosa kakepynt? Da vil fargen komme til syne og babyens kjønn avsløres idet dere skjærer det første stykket. Eller kanskje kan dere ved hjelp av konditorfarge lage selve kakebunnen i fargen på kjønnet som er ventet?

Hun påpeker viktigheten av at dette først og fremst skal være en feiring av et helt nytt liv. Alle barn er like ønsket. Dette er mest en anledning til å samle mennesker man setter pris på – selv om påskuddet er å avsløre om det blir en liten gutt eller jente. 

– Lag gjerne en film fra festen. Det er så koselig å se tilbake på, og tenk når barnet selv blir stort og kan se tilbake på det øyeblikket da de nærmeste fikk den store nyheten, foreslår Barca.

Kostbart

BEAU OR BOW? Her er en av kakene fra selskapet til Nina Copeland og ektemannen Victor, før det middels store mysteriet ble avslørt. Foto: Privat

Trendforsker Orme påpeker at flere vil anse en slik markering som en kostbar affære. Det blir da viktig ikke å la de kommersielle kreftene bli driverne for hvordan man velger å feire, men heller finne sin egen form som kan være både miljøvennlig og konsumreduserende.

les også
Chrissy Teigen i ammebråk

– I en digital tid hvor vi sjelden møtes, er fysiske sammenkomster viktigere enn noen gang. Jeg vil oppfordre til å få fokuset bort fra det materielle, la forbrukskulturen få hvile, og heller la markeringen baseres på samvær og glede. Det vil gjøre oss godt.

– Former for feiring kan komme og gå, men sannsynligheten er stor for at den allerede etablerte trenden med «babyshower» vil bestå, samtidig som «Gender Reveal Party» vil få fotfeste her i landet, konkluderer Orme.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .