– Netthets er det siste en bekymret mamma trenger!

TØFFE TYPER: Tvillingene Aron (1) til venstre og Trym (1) til høyre. Av medisinske årsaker måtte de norske guttene bruke hjelm, akkurat som Chrissy Teigens sønn, Miles, gjør nå.

Supermodellen Chrissy Teigen hetses på nett for at sønnen på seks måneder bruker hjelm, men det er medisinsk begrunnet. Norske Mari kjenner igjen kritikken fra da tvillingene hennes måtte bruke hjelm i ett år.

Familieklubben har tidligere skrevet om at Chrissy Teigens fikk kritikk for å gi sønnen tåteflaske. Nå er den frittalende supermodellen (33) i hardt vær igjen.

Nylig forsvarte hun seg på Twitter mot nettroll som la ut negative kommentarer under et bilde Teigen selv postet på Instagram. Bildet er av sønnen Miles på seks måneder og han har hjelm på hodet. Flere kommentarer under bildet stemplet Chrissy som "overbeskyttende".

– God morgen, nettroll! Bare en vennlig påminnelse om at dere virkelig ikke kjenner hele historien, tvitret Teigen.

les også
Barnehager nekter plass til uvaksinerte barn

Sønnen bruker hjelm for å behandle det "skjønne, litt misformede hodet sitt", et resultat av diagnosen plagiocephaly, avslører en åpenhjertig Chrissy på Twitter, ifølge nettstedet People.

DETTE ER BILDET: Chrissy Teigenpostet bildet av sønnen Miles på Instagram med teksten: Sønnen min fikk hjelmen som skal forme hodet hans i dag. Vær så snill og ikke synes synd på ham, han er glad og fornøyd og vi bare fikser det flate bakhodet hans. Foto: Sipa USA / Scanpix

– Jeg ville bare ikke at dere skulle se bilder og undre dere. Jeg promoterer ingenting. Jeg bare deler vår historie. Takk og dra tilbake til broen deres nå, tvitret hun senere.

Les også: Kommentar: Jaget av mammapolitiet

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Sårt med kritikk

Norske Mari Lillehagen (36), som bor på Skedsmokorset med samboer Geir (39) og tvillingene Aron og Trym (2), har erfaring både med bruk av hjelm på babyer og med kritiske foreldre. Hun skulle ønske folk var flinkere til å holde dømmende kommentarer for seg selv.

– Hjelmen er jo ikke et valg. Babyer som bruker hjelm er høyst sannsynlig i ferd med å gjennomgå en medisinsk behandling, sier Mari til Familieklubben.

Guttene hennes er født med kraniosynostose, som er en annen diagnose enn det Chrissy Teigens sønn har, men som også behandles med bruk av hjelm. Og selv om guttene til Mari nå er ferdigbehandlet, førte diagnosen i en periode til mange ekstra bekymringer for familien.

Les også: Når barnet er pårørende

Fikk sjokk

les også
Derfor bør du synge med barnet ditt

Både foreldre og legene stusset over guttenes hodefasong allerede fra fødselen av. Og på første legeundersøkelse på den lokale helsestasjonen, klarte ikke legen å kjenne guttenes fremre fontaneller.

Tvillingene ble henvist til sykehus og fikk tatt CT av hodene. Bildene bekreftet at fontanellene på toppen av guttenes hoder hadde grodd igjen for tidlig. Seks måneder gamle fikk de diagnosen kraniosynostose. De måtte opereres for tilstanden.

– Vi fikk sjokk. Da jeg fikk telefonen med beskjeden, måtte jeg bare gi røret til samboeren min. Jeg slet veldig den første måneden med å ta det innover meg. Dette var noe jeg aldri hadde hørt om før og vi hadde ingen som hadde vært i samme situasjon som vi kunne spørre, sier Mari.

Les også: Pappasjokket

FERDIG MED HJELM: Trym, til venstre og Aron til høyre, nå to år gamle. Guttene er som småbarn flest og elsker å leke i skogen. Knall og fall blir det fortsatt. Men de bruker ikke lenger hjelm. Foto: Privat

Aron og Trym ble operert for tilstanden da de var åtte måneder gamle. Ukene frem mot operasjonen var nok alle tøffest for foreldrene. Guttene oppførte seg som småbarn flest, lekte og turet på.

Tøff periode

les også
Slik takler du barnets natteskrekk

– Å levere guttene til operasjonen det desidert vanskeligste jeg har gjort noen gang. Det strider imot alle instinkter å sitte med spedbarnet ditt i armene til det blir bevisstløs, for så å gi det til noen andre, snu ryggen til og gå derifra med vissheten om at de skal begynne å skjære i hodene deres, sier hun.

Operasjonen var vellykket. Men etterpå måtte tvillingene bruke formstøpte hjelmer som hindret kraniet fra å gro sammen igjen i toppen. Hjelmene var på 23 timer i døgnet i et helt år.

– Første gang jeg tok med guttene ut etter operasjonen, var en ukes tid etter at vi kom hjem fra operasjone. Vi gikk på babysang. Da jeg kom og satte meg ned i ringen av mødre, sa en mamma med spydig tone «Seriøst, er du redd for at de skal falle nå som de er begynt å reise seg og sånn eller?».

Mari ble satt ut av kommentaren og husker ikke lenger hva hun svarte.

les også
Slik gjør du tannpussen til en lek

Les også: Jesper var halvannet år første gang jeg hørte stemmen hans

Tenke før tale

– Når du sammen med barna dine går igjennom en helt nødvendig behandling, og så får himling med øynene i det du går forbi, og kommentarer som «Se på dem, er det mulig!», så kjenner man det på kroppen, mener Mari Lillehagen.

– Jeg har et håp om at neste gang noen ser en baby med hjelm, så ser de det lille perfekte barnet og ikke bare hjelmen. For under hjelmen er det en helt vanlig gutt eller jente som bare må være litt ekstra tøff på veien mot en fin fremtid.

les også
Advarer mot å kjøpe brukt barnesete

I Norge er behandlingen av kraniosynostose lagt til Rikshospitalet, som utfører nødvendige undersøkelser og behandling (Nasjonal behandlingstjeneste). Årlig behandler sykehuset mellom 30 til 50 barn for tilstanden.

Les også: Chrissy Teigens beste mammaøyeblikk i sosiale medier

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .