Når bør barnet slutte med smokk?

Smokkeslutt
Foto: Shutterstock/Scanpix

Er det på tide for poden å kvitte seg med smokken? Noen barn takler en brå slutt, mens andre trenger en mindre dramatisk overgang. Få ekspertens beste tips her.

Det er anbefalt at barn slutter med smokk før de er tre år gamle, men ofte er dette lettere sagt enn gjort.
 
– Det er vanligst med smokkeslutt i 2-3-årsalderen, men sugebehovet til barn reduseres allerede ved 12-15 måneders alder. Likevel opplever vi at svært få barn slutter med smokken allerede da, forteller helsesøster ved Folkets Hus i Nes kommune, Beate Kommisrud.

Les også: Slik får dere til bleieslutt
 
Hun legger til at alle barn reagerer forskjellig på smokkeslutt, og at det ikke finnes en fasit på hvordan det vil gå.
 
– Ofte gruer foreldre seg like mye som barna til den dagen det er slutt på smokken, men ofte går det å slutte med smokk overraskende lett. Noen foreldre ønsker at barna skal slutte brått og uten noe forvarsel. De forteller for eksempel på morgenen at «i kveld skal du legge deg uten smokk – nå skal du slutte». Og noen barn takler en så brå slutt, mens for andre vil dette bli mer dramatisk, sier hun.

Ga smokkene til fuglene

Det er ett år siden Tilia (4) fra Trondheim sluttet med smokk. 
 
– Vi hadde snakket om at vi kanskje skulle slutte med smokken en god stund, og snakket litt om hva hun kunne gjøre med dem, og hvem som hadde blitt glad for å få smokkene hennes, forteller mamma Line Marie Benberg.
 
Datteren bestemte seg for at hun ville henge smokkene i treet hjemme hos morfar.
 
– En dag kom hun og sa at hun ville at fuglebabyene skulle få dem. Dette kom hun på helt selv, og hun var fast bestemt på dette. Nå kaller hun det for «smokketreet mitt», sier Benberg.

Smokkeslutt
TIL FUGLENE: Tilia og pappa Tom henger smokkene i treet. Foto: privat
 

Mamma Line Marie forteller at Tilia sluttet med smokk én måned før hun ble 3 år.
 
– Tilia syns det var stor stas, og hun hang smokkene opp i treet med et stort smil. Vi ble enige om å dra tilbake dagen etterpå for å se om noen hadde hentet smokkene, og da vi kom dit var det ingen smokker der, men en liten gave og et kort som takk for at hun ga bort smokkene.

les også
Slik fremmer du barnas språk

Les også: Slik takler du best trassalderen
 
Hun forteller at det å slutte med smokken gikk mye bedre enn forventet.
 
– Hun spurte kun etter smokken én gang den første kvelden, og brukte kanskje noe lengre tid på å sovne den kvelden. Men da hun dagen etter så gaven i treet, som var en pose seigmenn og et kort, var alt glemt. Hun har ikke spurt etter dem siden, så dette gikk overraskende bra for vår del, sier hun.
 

Helsesøsters beste tips til en vellykket smokkeslutt:

·         Snakk med barnet om smokkeslutt – Snakk med barnet i god tid, hør litt hva han/hun tenker, gjør barnet mer bevisst.
·         Ha et fast sted smokken ligger når den ikke er i bruk – Hvis barnet vet at det er et fast sted smokken skal ligge når den ikke er i bruk er dette med på å øke bevisstgjøringen rundt smokken, og at den skal brukes til kos, trøst og søvn. På denne måten lærer også barnet å legge fra seg smokken når den ikke er i bruk.

Les også: Slik får du barna til å legge seg

·         Finn et passende tidspunkt for helt slutt, da gjerne opp mot en høytid, ferie eller lignende. – Mange velger å slutte med smokk i julen for da kan nissen ta med smokken til nisseungene sine.
·         De voksne må være enige og motiverte. Den ene forelderen kan ikke være bestemt, mens den andre gir etter dersom savnet blir for stort.
·         Ha en erstatning til smokken FØR man slutter. – Det kan være fint å ha en bamse eller annen kos som barnet tidligere har brukt, også sammen med smokken. Gi denne kosen mer plass når det er kose- og sovestund.
·         Noen lar barnet selv klippe hull i smokken, slik at de føler at de selv bestemmer at nå vil de slutte med smokk.
·         Les gjerne en bok om smokkeslutt, slik at barnet ser at andre barn også slutter med smokk.
 
– Det beste og viktigste tipset er at foreldrene er bestemte i sin sak, at de ikke viker på avgjørelsen og lar barnets ønske og press slippe gjennom. De voksne må være trygge på at det er riktig valg før man starter, forteller Kommisrud.

Smokkeslutt
Foto: Shutterstock/Scanpix

Smokken kan hindre språkutvikling

Språkutvikling er en av grunnene til at det er anbefalt med smokkeslutt før barnet fyller tre år. 
 
– Det er ønskelig og anbefalt at man blir mer bevisste rundt bruken av smokk når barnet er fylt 1 år, for eksempel ved at man kun bruker smokken ved trøst, kos eller når barnet skal sove. Språket vil etterhvert komme, og bruk av smokk kan for eksempel hindre rett uttale. Man kan se at barn som bruker mye smokk lett får feil uttale på ord fordi de lærer å snakke med smokken i munnen, forteller helsesøster Beate Kommisrud.

Les også: Dette må du vite om barnets første ord
 
Men er smokken et problem for tennene generelt?
 
– Mange barn syns det er godt å ha en smokk å suge på, og som regel er dette uproblematisk for tennene. Smokkbruk kan likevel være ugunstig fordi det påvirker tannstillingen, forteller President i Den Norske Tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum.
 
Hun legger til at dette veldig sjelden blir et problem, så lenge barnet slutter med smokk i god tid før de «ordentlige» tennene kommer.

Les også: Slik gjør du tannpussen til en lek

Ros er viktig

les også
Slik får dere til bleieslutt

Dersom savnet etter smokken blir for stort, og kveldene blir tårefulle og søvnløse, må man tenke at det går over.
 
– Jeg oppfordrer mor og far til å stå ved sin avgjørelse. Er smokken borte, bør den ikke finnes frem igjen. Men foreldrene skal ta seg tid til å høre på barnets følelser og vise at de forstår deres savn, men også minner dem på at nå var tiden inne for å slutte med smokken, og at det da vil bli sånn fremover, sier helsesøsteren.
 
Hun oppfordrer til å rose barnet for å ha gitt bort smokkene sine.  

Det er Line Marie og Tilia helt enig i. 
 
– Prat med barnet på forhånd og forbered barnet i god tid. Gjør det til en positiv hendelse, og oppmuntre barnet så godt du kan og gi masse masse skryt etter at smokkene er borte, sier Line Marie.
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .