Når barn blir forelska

Forelska barn
MINIPAR: Markus og Celine er kjærester. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Små barn får også store følelser.

Barn blir definitivt forelsket, med de gleder og sorger det fører med seg. Opplevelsen av å være forelsket er faktisk ganske lik den vi som voksne opplever. Barnet vil oppleve at det plutselig fatter en spesiell interesse eller fascinasjon – ja, kanskje til og med besettelse – for et annet menneske. Dette forteller Tommy Sotkajærvi, psykolog for barn, unge og familier i Lørenskog kommune.

- I tillegg vil det være et intenst ønske om at dette andre mennesket har samme interesse tilbake. En forelskelse er dypt forankret i hjernens belønnings- og nytelsessystem, og er knyttet til et molekyl som heter dopamin. Dette er kjemiske prosesser som er til stede allerede fra fødselen av, slik at det bare er naturlig at barn i veldig ung alder kan oppleve forelskelser, sier han.

Forelska barn
SMÅ HJERTER: Det føles veldig gøy å være forelsket, sier Celine. Markus er enig. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Definisjonen endres med tiden

les også
Fristen for å søke barnehageplass nærmer seg – dette bør du tenke på

Hva et barn legger i begrepet forelskelse kan variere veldig, og det er et konsept de videreutvikler med tiden. Sotkajærvi mener det vil være naturlig at barna blir påvirket av hvordan forelskelser blir portrettert i filmer, bøker og lignende som de utsettes for, eller hva vi voksne rundt dem legger i det å være forelsket.

- Samtidig vil følelsene i det vi voksne definerer som en forelskelse være i sving i mange situasjoner der barna fatter interesse for noen andre. Et barn kan for eksempel fortelle at et nytt og spennende vennskap er en forelskelse. Eller at de er forelsket i noen der det handler mest om en egenskap eller et trekk som de finner fascinerende, og ikke nødvendigvis personen, sier Sotkajærvi.

Vis anerkjennelse

Kanskje husker du selv dine barndoms forelskelser, også langt inn i voksenlivet? Det sier noe om hvor betydningsfulle disse er for oss.

- Når barna våre er forelsket, er det ofte noe søtt og litt morsomt over det hele. Dersom vi voksne lar oss rive med i å bagatellisere eller definere barneforelskelsen som noe «ugyldig» fordi den ikke er den «voksne» kjærligheten, risikerer vi også å ugyldiggjøre svært viktige aspekter av følelseslivet til barna våre, påpeker Sotkajærvi.

Å innta en undrende og anerkjennende holdning til barneforelskelsen vil ifølge psykologen være godt både for barna og for forholdet vårt til dem. Vi bør akte oss for å presse eller skape forventninger til hva det vil si å være forelsket.

- Istedenfor kan vi undre oss over hva barnet selv mener når det sier at det er forelsket, og slå oss til ro med at definisjonen er i utvikling. Det viktige er hva barnet opplever av sin forelskelse i dag. Videre kan vi anerkjenne følelsene barnet har til forelskelsen sin, enten den er lykkelig eller ulykkelig.

Giftebil uten tak

På Ekeberg i Oslo møter vi søsknene Emma (8) og Markus (4) sammen med venninnen Celine (4).

- Å være forelsket betyr at man er glad i noen, sier Emma.

På spørsmål om hvordan det føles, må hun tenke seg litt om.

- Jeg har aldri vært forelsket før, så det aner jeg ikke. Men jeg tror kanskje at det føles litt rart på en sånn fin måte. Man kjenner det liksom inni seg, i hjertet, sier hun.

- Det betyr å være kjærester og det kjennes fint, skyter lillebror Markus inn. Han utdyper:

- Da gir man en ring og kjøper giftebil, sånn uten tak ... men det får man ikke lov til når man er liten, da må man bygge en selv.

I SVEVET: Markus, Emma og Celine. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

- Man går på date, på kino, på restaurant og spiller Fifa. Man kysser og kjøper bamser til hverandre, og voksne kjøper også blomster og gaver som sjokolade og giftering, sier Emma og røper at Markus er kjempeforelsket i Celine.

- Ja, jeg er bare kjæreste med Celine, og vi har fortalt det til alle de andre i barnehagen! Vi er forelsket hver dag, og sier at «du er den fineste i hele verden».

- Jeg er kjæreste med både Markus og Vetle, forklarer Celine. Hun legger til:

- Det føles veldig gøy å være forelsket. Vi nusser og leker og har det gøy sammen! Jeg kjenner ikke noen andre som er forelsket, bare mamma og pappa.

Alle tre svarer unisont når de får spørsmål om hvem vi kan bli forelsket i:

- Man kan være forelsket i mange gutter og noen jenter. Gutter og jenter kan være kjærester. Og så kan gutter være forelsket i gutter og jenter være forelsket i jenter.

Tips til de voksne

- Snakk med barnet om hva det tenker og føler på en undrende og anerkjennende måte.

- Unngå å legge føringer for hva en forelskelse er – og ikke er.

- Forsøk ikke å bekymre deg. Gled deg over at barnet ditt er forelsket! Forelskelse kan gi masse glede i barnets liv, og glede som deles føles enda bedre.

- Hvis forelskelsen er ulykkelig: Trøst barnet først. Trøst deretter deg selv med at kjærlighet er en læringsprosess. Også for små barn.

les også
Mer uheldig å suge på tommelen enn smokken

- En barneforelskelse kan komme til uttrykk på mange måter. Alt fra merkbar økt interesse, til uttrykk for kjærlighet og ønske om gjensidig kjærlighet fra den utvalgte. Tegnene kan være vage og forsiktige eller store og dramatiske. Små barn er også individer.

(Kilde: Tommy Sotkajærvi, psykolog for barn, unge og familier i Lørenskog kommune.)

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .