Mer uheldig å suge på tommelen enn smokken

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Er du bekymret for smokkbruken til den lille? Ifølge tannleger er det ikke smokken som er det store problemet, men tommelen.

For kort tid siden hadde Familieklubben en sak med ekspertenes beste tips for hvordan foreldre best mulig lykkes med å få barnet til å slutte med smokken.

Langvarig smokkbruk kan nemlig være ugunstig fordi den kan hindre språkutviklingen og i verste fall føre til feil tannstilling. 

Men det er altså en vane som er enda mer uheldig for tennene til de små, og det er suging på tommeltotten.

Vant til å suge

Forskning viser at barnas sugebehov reduseres allerede ved 12-15 måneders alder, likevel er det sjelden at barna er klare for å slutte med smokk i den alderen.

Mange barn tyr derfor til tommelen når smokken blir borte, rett og slett fordi de er vant til å suge på noe når de skal kose seg eller sove. 

Les også: Dette må du vite om barnets første ord

LUR OVERGANG? Mange barn gyver løs på tommelen når smokken blir tatt fra dem. I så fall kan det være lurt å gi dem smokken tilbake, og heller prøve å slutte med smokk senere, når barnet er modent for det. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Når barna suger på tommelen i stedet for smokken, vil noen foreldre tenke at dette er en bedre løsning, mens andre syns tommelen er verre enn smokk. Men slik er det altså ikke, ifølge ekspertene.

Påvirker tannstillingen

Undersøkelser viser at barn som suger lenge på tommelen har større risiko for å trenge regulering senere, fordi tannstillingen endres og tennenes posisjon kan forskyves. 

Camilla Hansen Steinum. Foto: Privat

– Det er gjort undersøkelser som konkluderer med at barn som bruker smokk frem til treårsalderen, sjelden får problemer med tennene sine. Men dersom det suges på tommel eller brukes smokk etter fylte tre år, kan det føre til problemer, sier president i Den norske tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum.

Les også: Slik får dere til bleieslutt

Konsekvensene av langvarig suging på tommelen kan for eksempel være overbitt. 

les også
Snakk med barnet ditt om følelser

– Smokk eller tommel kan gi kan gi et avvik i beinstrukturen i overkjeven. Bruker barnet smokk etter fylte tre år er det en større risiko for at bittet ikke blir som det skal. Tommelsuging kan føre til overbitt, sier hun.

Steinum forteller at det som regel ikke er noen fare for tannstillingen dersom man slutter med smokk- og tommelsuging tidsnok. 

Les også: Slik gjør du tannpussen til en lek

– Heldigvis retter tennene seg ofte selv når man slutter med smokken. Derfor kan tommelsuging være et større problem enn smokkbruk fordi man gjerne suger på tommelen i flere år. Noen holder faktisk på helt til skolestart. Og fordi man har tommelen med seg hele tiden, kan det være vanskeligere å slutte med tommelsuging enn med smokken, sier hun.

Vanskelig å ta bort

Beate Kommisrud. Foto: Privat

Helsesøster ved Familiens Hus i Nes Kommune, Beate Kommisrud forteller at hun støtter oppfatningen om at det er bedre å bruke smokk enn å suge på tommelen. Hun påpeker at mye har skjedd i utviklingen av smokker de siste årene. 

– Nå finnes det mange typer smokker som er utbedret for ikke å skade tenner eller gi feilstilling, som de en gang kunne gjøre, sier hun.

Les også: Slik takler du best trassalderen

les også
Slik takler du barnets natteskrekk

Kommisrud understreker også at i motsetning til smokken, er ikke tommelen noe man bare kan legge fra seg, eller gi bort.
 
– Tommelen er vanskelig å ta bort, og er ikke bra med tanke på feilstilling av tennene. Dersom barnet tyr til tommelen når smokken tas bort, ville jeg råde å gi smokken tilbake, og heller forsøke å slutte på et senere tidspunkt, sier Kommisrud.

Smøresjokk

Et tips helsesøsteren gjerne gir for å slutte med tommelsuging, er å smøre noe som smaker vondt på tommelen. 

Les også: Slik får du barna til å legge seg

Det finnes midler på apoteket, men man kan også bruke sitron, chili eller lignende på tommelen, slik at barnet får et lite «sjokk» når de putter tommelen i munnen.

– Dette gjelder spesielt dersom barnet er såpass «voksent» at man føler at smokktiden er forbi, og man ikke ønsker å tilby denne igjen.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .