Lykkelig over å droppe barnehagen

HJEMMEVÆRENDE: Mamma Lise leker heller med sine tre barn Indianna, Elvine og Henry selv, fremfor å sende dem i barnehage. Foto: Ingun Alette Mæhlum

Denne trebarnsfamilien har valgt å holde barna hjemme helt til skolestart, men møter reaksjoner fra omgivelsene. – Et slikt valg bør man tenke nøye gjennom, sier ekspert.

I Tromsø møter vi familien Gundersen, bestående av mamma Lise (30), pappa Øyvind (34) og barna Indianna (5), Elvine (3) og Henry (1). Ved å ha alle barna hjemme helt frem til skolestart, har de tatt et litt annerledes valg enn de fleste.

Blogg: Den skumle barnehagestarten

les også
Baby Boston har en hårmanke som får folk til å måpe!

– For oss ble dette valget helt naturlig, siden både Øyvind og jeg begge har vokst opp med hjemmeværende mødre og selv aldri gikk i barnehage. Faktisk var dette noe vi hadde snakket mye om allerede før vi giftet oss, så planen var klar helt fra start, forteller Lise.

UNNGÅR STRESS: Pappa Øyvind Falch Gundersen og fem år gamle Indianna setter pris på å ha ekstra god tid ved frokostbordet siden de aldri må stresse med å rekke barnehagen. Foto: Ingun Alette Mæhlum

Mener de har valgt rett
– Det krever naturligvis en del planlegging med tanke på det økonomiske, og vi har valgt et bosted som gjør det mulig for oss å leve på bare én inntekt disse årene mens barna er små.

De har vurdert å ha barna i barnehage det siste året før skolestart, men slo det fra seg da de landet på at barna fikk alt de trengte hjemme.

– De rolige morgenene har stor verdi. Det er deilig for både store og små å slippe stresset med å måtte haste av gårde til både barnehage og skole, og vi har med årene bare blitt mer og mer sikre på at vi har tatt det riktige valget for vår familie.

Har du lest denne artikkelen? Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldrene visste

Møter reaksjoner
Selv om de fleste er positive, møter Lise som hjemmeværende mamma også på både mødre og fedre som ikke kan forstå at hun i det hele tatt orker å være hjemme med barna på fulltid, eller hvordan de får det til å gå rundt økonomisk.

les også
Slik fremmer du barnas språk

– Flere spør direkte om vi ikke tror barna våre går glipp av noe viktig sosialt ved å være hjemme. Jeg har nok blitt litt «tykkhudet» av å bli stilt så mange spørsmål, og opplever at jeg ikke lenger lar det gå inn på meg. Heldigvis har våre venner og familiene på begge sider støttet oss hele veien.

TRIVES HJEMME: Mamma Lise og tre år gamle Elvine har god til hverandre. Foto: Ingun Alette Mæhlum

Hun tror at mange flere innerst inne har et ønske om å gjøre det samme som henne.

– Jeg pleier å si at mye dreier seg om prioriteringer, og at det for mange er mulig dersom man virkelig har et ønske om det.

Blogg: Fem foreldretyper du møter i barnehagen

I barnas tempo
I høst startet Indianna i første klasse, og trives godt på skolen. Å lese og skrive hadde hun allerede lært seg.

les også
2 x 2: – En drøm som ble oppfylt

– I starten merket vi at hun var litt ekstra sliten de første ukene, men etter å ha snakket med andre foreldre, fant jeg raskt ut at dette heller ikke var uvanlig blant barna som hadde gått i barnehagen. Av læreren har vi bare fått positive meldinger, så skolestarten har gått veldig bra både sosialt og faglig.

Les også: Slik får du en god samtale med barna

Mens pappa er på jobb og storesøster på skolen, fyller mamma og de to minste barna dagene med varierende innhold.

les også
Dette kan du si i stedet for «ikke slå»

– Alle dagene er ulike, og jeg tar ting i barnas tempo. Vi liker å være sosiale, og treffer regelmessig andre i samme situasjon som oss. Biblioteket blir flittig brukt og barna elsker å bake. De er flinke til å leke med hverandre både ute og inne, og det gjør at det også blir tid til litt husarbeid i løpet av dagen. På den måten har vi hele ettermiddagen og kvelden sammen når de andre to kommer hjem.

AKEDAG: Mamma Lise Gundersen lager sin egen variant av barnehagens turdag med sine tre barn. Foto: Ingun Alette Mæhlum

Ni prosent utenfor barnehage
I 2016 var det ni prosent av alle barn i barnehagealder som ikke gikk i barnehage, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

les også
Skravleforeldre får smartere barn

Anne Myhre, overlege i barne- og ungdomspsykiatri ved Oslo Universitetssykehus, vektlegger at det er opp til den enkelte familie hvorvidt barnet skal gå i barnehagen eller være hjemme, enten deler av småbarnsperioden eller helt frem til skolestart.

– Barn er veldig forskjellige, og det må tas hensyn til deres individualitet, sier Myhre.

Har du lest denne artikkelen? Psykolog om lekser: Som å kaste en død rotte inn i familien

les også
Chrissy Teigen i ammebråk

– Bør tenkes nøye gjennom
Anne Myhre råder foreldre som bestemmer seg for å ha barnet hjemme til å tenke nøye gjennom hvorfor de tar denne avgjørelsen, og hva som gjør at de mener dette er til det beste for barnet.

– Å være hjemme vil gi stor ro, og barna knytter seg spesifikt til de nærmeste omsorgspersonene. I dag er det jo slik at de aller fleste barn er i barnehagen. Lek er uten tvil barns viktigste utviklingsaktivitet, og hjemme er det ofte få lekearenaer. I barnehagen lære de å samhandle med andre barn, og voksne er på ingen måte «et annet barn». Om barnet er hjemme, er det derfor veldig viktig at dere omgås andre barn, sier Myhre, og legger til:

– Sørg for aktivisering og sosialisering. Gi dem erfaringer som forbereder dem til skolestart og la dem bli kjent med skolen når det nærmer seg start i førsteklasse.

Les også: Mobilbruk stresser babyen

Tips til foreldre som vil være hjemme med barna:

* Les masse bøker og vær sammen med andre barn.

* Lær barna å bli trygge utenfor hjemmet, og lær dem at dere som foreldre ikke hele tiden kan være sammen med dem.

* Ha et bevisst og gjennomtenkt forhold til hvorfor dere velger å ha barnet hjemme og eventuelt takker nei til barnehageplass.

* Som foreldre har dere et ansvar for at barna blir sosialisert.

* Følg opp kontrollene på helsestasjonen, og vær oppmerksom på eventuelle skjevutviklinger.

Kilde: Anne Myhre, overlege i barne- og ungdomspsykiatri ved Oslo Universitetssykehus

les også
Farlig barnestol tilbakekalles

Har du lest denne artikkelen? Lek eller alvor – ser du forskjellen?

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .