Klestipsene du må kunne i kulda

Foto: Shutterstock /NTB Scanpix
Barn som leker i snøen. Foto: Shutterstock /NTB Scanpix

Å kle et småbarn riktig er ikke rakettforskning, men det er ikke kjempelett heller. Vi har snakket med eksperter om hvordan man best gjør barnet sitt klart for vinterkulda.

En barnekropp er ikke like god til å regulere sin egen varme som en voksen kropp er. Derfor er det spesielt viktig å kle småbarn riktig i vinterkulda. Familieklubben har snakket med eksperter for å finne de beste tipsene til hvordan man best kler småbarn som skal ut i det kalde været.

Blogg: Et forsvar for tomme trusler 

les også
Skravleforeldre får smartere barn

Ull er gull
På spørsmål om hva som er viktigst når man kler småbarn for vintertemperaturer, er ekspertene samstemte. Et tynt lag med ull innerst er essensielt, uansett om barnet skal ut og leke i snøen, eller om det skal trilles i barnevogn.

– Ull kan ta opp fuktighet uten å selv bli fuktig, og det hindrer barnet i å bli vått og kaldt. Ull «puster» og regulerer kroppstemperaturen på en naturlig måte etter barnets bevegelsesnivå, forteller Line Andersen, markedssjef for klesbutikkjeden Barnas hus.

Les også: Slik velger du riktig ulltøy til barna

Butikkmedarbeider i Baby Shop, Camilla Fosstveit, er på lang vei enig.

– Utendørs anbefaler vi å kle barnet i et lag ull innerst, og et mellomlag av fleece. Det gjelder uansett om barnet er ute og leker, eller blir trillet i vogn.

Les også: Derfor forandrer kjæledyr barna dine

Lue og votter
Det er ikke bare kroppen som må holdes varm, hode og hender er også viktige å ta vare på når gradestokken bikker blå. Dette kan virke åpenbart, men i valget av lue og votter finnes det også forholdsregler man må følge. Her har Line Elisabeth Dalseng, som er daglig leder for Birkebeineren friluftsbarnehage, noen gode råd.

– Dersom votter og sko arves, bør man sjekke at de fortsatt isolerer godt, og at fôret ikke er utslitt. Det er også viktig å ha votter som er lange nok til å unngå glippe rundt håndleddet, understreker hun.

Foto: Privat
Line Dalseng er daglig leder i Birkebeineren friluftsbarnehage

Les også: Hvilke kosttilskudd trenger barn?

Til hodet anbefales en såkalt balaclava, eller hjelmlue, som dekker både hode, hals og deler av ansiktet. Det er viktig at man kjøper en lue som passer til barnets hode.

– Lue med god passform som sitter godt rundt ansiktet, her er det stor forskjell på hva som passer til ulike barn, så det kan være lurt å prøve lua før den kjøpes, sier Dalseng.

Les også: Slik velger du riktige vintersko til barna

les også
Slik gjør du tannpussen til en lek

Ute i snøen
Vintersnøen kan by på mye lek og moro, men gjør også at man må kle barna ekstra godt. Her er det fôrede vinterdresser som gjelder. Andersen fra barnas hus forklarer hvilke krav en dress må oppfylle.

– Vinterdresser til bruk i barnehagen bør være vanntett og vindtett og selvsagt bør den puste godt. Det hjelper ikke med ull under dressen hvis ikke vinterdressen «puster», og slipper fukt ut. Husk også å velge en dress med avtakbar hette til små barn. Dette gjelder også på andre klær.

Dalseng fra Birkebeineren friluftsbarnehage understreker også viktigheten av å ha en utedress som passer.

– Utedressen må ha romslig passform og være lett å bevege seg i. Unngå de stiveste dressene til de minste.

Les vår test: Test av vinterdresser for barn

I barnevogna
Også når du skal på turn med barn i trillevogn er det viktig å notere seg et par ting. Ull innerst er viktig også når barnet ligger i vogna. 

les også
Når barn blir forelska

– Det som er viktig for spedbarn i vogn er å ha ull innerst som regulerer temperaturen. Tynn lue og votter, samt gode varme sokker, er også bra. Det er viktig at det brukes klær av materialer som puster da spedbarn ikke regulerer temperaturen så bra som oss, sier Line Elisabeth Dalseng.

Les også: Test av vognposer

Hun forteller også at det er viktig å kle barnet på en måte som gjør at man kan endre bekledningen fortløpende.

– Flere tynne lag er kjekt dersom du skal bevege deg ut og inn av for eksempel butikker, dette letter temperaturreguleringen.

Denne saken ble først publisert i januar 2018, og oppdatert januar 2019. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .