Har barnet ditt en fantasivenn? Så bra!

INNBILT, MEN NYTTIG: Mye tyder på at barn med fantasivenner har stor nytte av sine oppdiktede kumpaner på mange av livets områder. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

At småbarn leker med oppdiktede venner trenger slett ikke være negativt. Snarere tvert imot, mener eksperter.

Hadde du selv en eller flere fantasivenner da du var liten? Eller har kanskje barnet ditt en eller annen variant av Skybert i livet sitt nå? 

I så fall er du kanskje bekymret for barnet ditt. Men det trenger du ikke være.

– Helt vanlig

Hedvig Montgomery. Foto: Janne Rugland

Så mange som 65 prosent av alle barn har på et eller annet tidspunkt en oppdiktet fantasivenn, indikerer forskning som er gjort på fenomenet

les også
Dette kommer ikke barnet til å huske

– Hele barnehage-alderen er fantasiens tid. Barnas verden blir større og mer lærerik gjennom alt de leker. Å lage seg karakterer og leke med dem i ulike former, er helt vanlig, forteller psykolog Hedvig Montgomery. 
 
– Mange foreldre blir bekymret når de merker at barnet har en fantasivenn, er det grunn til bekymring? 

– Nei, det er det ikke. Men fantasivenner bør ikke være barnas eneste venner, i hvert fall ikke fra treårsalderen. Og vi voksne er ansvarlige for å holde barna i lek og i kontakt med oss selv og med andre barn.

Småbarn opererer med fantasivenner i alle kulturer, viser forskning. Og det er kanskje ikke så rart at oppdiktede kompiser er et universelt fenomen: 

Hvis et barn har en fantasivenn, har det alltid noen å leke med, selv når det er alene. Dette er en av årsakene til at både enebarn og det eldste barnet i en søskenflokk mer sannsynlig vil utvikle en fantasivenn enn sine yngre søsken, når de eventuelt måtte komme.

«Ekte» vennskap kommer senere

Men betyr en fantasivenn nødvendigvis at barnet ikke har så mange «ekte» venner? 

– Det betyr bare at barnet leker, noe som er bra – lek er i alle former verdifullt for barna.
De fleste barn leker både med andre barn og med karakterene de finner opp som fantasivenner, sier Hedvig Montgomery. 

Hun understreker at barn i barnehagealderen velger seg venner ut fra hva som er mulig i øyeblikket og hva de selv har lyst til å gjøre. 

– Vennskap i den forstand vi voksne tenker på det, i form av gjensidig lojalitet, kommer først i 8-10-årsalderen, påpeker Montgomery, og legger til: 

– Men barn trenger å være i sosial kontakt med både voksne og andre barn, og vi må hjelpe dem til det. Fantasivennene kommer jo i tillegg.

Bra for barnas utvikling

les også
Slik takler du best trassalderen

Mye tyder på at fantasivenner faktisk kan være bra for barnets utvikling. Forskning viser blant annet at barn med fantasivenner er mer sosialt årvåkne og mer i stand til å vise empati enn barn som ikke har slike oppdiktede venner. 

VENN I NØDEN: Selv i et allerede oppdiktet univers, er en imaginær kompis god å ha. Foto: Espen Braata / VG

Det ser ut til fantasivennene har hjulpet disse barna med å forestille seg hvordan andre kan oppleve ting annerledes, og at dette er til hjelp for dem i sosial samhandling.

les også
En bønn fra barnehagen: Snakk til oss om barnet ditt

En annen studie fastslår at barn som har eller hadde fantasivenner fokuserer mer på indre egenskaper enn på utseende når de skal beskrive mennesker de kjenner i det virkelige livet, og at de viser tegn til bedre selvforståelse.

Det finnes også forskning som indikerer at barn med imaginære relasjoner er mer kreative enn andre.

Her kan det naturligvis være vanskelig å slå fast hva som kom først: Er det slik at disse barna blir mer kreative av å leke med sine innbilte venner, eller er det snarere det at de er mer kreative som har ført til at disse vennene har oppstått hos dem?

Skyld på Skybert!

SUPERT MED EN SKYBERT: En av de mest kjente fantasivennene i vår del av verden er Albert Åbergs hemmelige venn Skybert, som etter hvert har blitt et symbol på oppdiktede venner. Faksimile: Gunilla Bergstrøms bok Albert og den hemmelige Skybert

Om det nå er slik at det å ha en oppdiktet venn i tidlig barndom har positive effekter på alle disse områdene, slik forskningen tyder på, bør vi heller ikke glemme at en slik venn også kan være en venn i nøden når barnet har gjort ugagn og trenger noen å skylde på – og at nettopp dette kan være en medvirkende faktor til at slike venner oppstår og forblir i livene til mange av våre små.

Men hva når alle disse barna med fantasivenner er blitt voksne – og skal forklare hvordan han eller hun er blitt en slik suksess på alle vis?

Vel, da er det kanskje også bare å sende en vennlig tanke til fantasivennen ...

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .