Forfattere bak omstridt bok: - Du kan drikke så mye alkohol du vil når du ammer

VIN ER GREIT: Ifølge den nye boken «Snart foreldre» er det helt greit å drikke alkohol selv om man ammer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Forfatterne bak boken «Snart foreldre» vil avlive myter og fake news om hva som er lov – og ikke lov – når man er gravid eller har småbarn.

«Hva, drikker du alkohol når du ammer?» 

«Du passer vel på at barnet ikke får i seg noe salt?» 

«Husk at du må koke alle tåtesmokker og flasker!»

Hørt det før? De fleste gravide og småbarnsforeldre er vant til å få en hel rekke formaninger og regler tredd over hodet, men er det hold i alle «reglene» vi blir lært til å tro på?

Ifølge barnelege Cecilia Chrapkowska og professor i bakteriologi, Agnes Wold, er det ikke det. Boken deres, «Snart foreldre», vakte derfor stor oppstandelse i Sverige da den kom ut. 

les også
Nytt fenomen blant småbarnsforeldre: Avslører barnets kjønn med fest

Ikke bare hevder Chrapkowska og Wold at det er helt uproblematisk å drikke alkohol når du ammer - som er stikk i strid med norske anbefalinger - de ønsker å avlive alle myter forbundet med graviditet og småbarnsstadiet. 

Ber småbarnsforeldre om å senke skuldrene

Wold, som er en anerkjent professor og kjent er kjent fra både «Skavlan» og det i Sverige velkjente radioprogrammet «Sommar i P1», ber småbarnsforeldre om å slappe av litt, og å slutte å lytte til alle andres formaninger:

KRITISKE: Barnelege Cecilia Chrapkowska og forsker Agnes Wold står bak boken «Snart foreldre». Foto: Cappelen Damm.
– Det dukker opp så mange «Krøsemaja-er» når man er gravid eller småbarnsforeldre, sier Wold, og viser til den kjente skikkelsen fra «Emil i Lønneberget»-bøkene. 

«Krøsemaja» løp rundt i bygda med skremselshistorier og sladder, og lignende typer finner man ekstra mange av når det er gravide og småbarnsforeldre, mener de to forfatterne. 

– Alle mennesker får noe ut av å skremme gravide og småbarnsforeldre, sier Wold. 

– Man er aldri like lettskremt som da heller, skyter Chrapkowska inn. 

– Og i tillegg til alle idioter som springer omkring, så har du myndigheter som fullstendig glemmer sitt oppdrag, som er å komme med vitenskapelig baserte råd. De finner på en hel masse tull, som myter om amming for eksempel, fortsetter Wold. 

– Nå er det også skjermtid, sier Chrapkowska. 

– Deres nye regler om hvor mye skjermtid et barn kan ha i løpet av en dag, er ikke basert på vitenskapelige bevis. Det skriver de selv i rapporten, helt til slutt. Der står det at ingen studier viser at det er skadelig for småbarn å se på skjerm, men for sikkerhets skyld fraråder vi barn under ett år å ha skjermtid i det hele tatt, og barn over ett år maks én til to timer om dagen, fortsetter barnelegen. 

– Hvorfor kunne de ikke spurt noen foreldre om dette, da? Det eneste de gjør er å gi alle foreldre dårlig samvittighet, sier Chrapkowska. 

Sjokkerte over hatet

les også
Stokke tilbakekaller babystol

Selv om det alltid har vært mange meninger om hvordan man bør være som foreldre, bidrar sosiale medier i dag både til å spre myter, og de gjør det lettere å angripe alle «feilene» folk mener foreldre begår. 

– Jeg blir sjokkert over hvor hatefulle mange er i kommentarene sine til småbarnsforeldre, sier Wold. 

– Ser de en mamma som går og titter på mobilen mens hun triller vogn, er det ikke måte på hvor grusomt dette er. Samtidig kan en gjeng fotballhooligans rasere Göteborg, uten at det vekker like sterke reaksjoner. Det forstår jeg ikke, sier professoren og rister på hodet. 

Forfatterne mener regler, regler som ifølge dem ofte ikke har hold i forskning, gir foreldre unødvendig mye skyldfølelse når barna har blitt store.

les også
Barnehager nekter plass til uvaksinerte barn

– 98 prosent av alle foreldre kommer til å ha brutt mange av disse «reglene» i løpet av de første leveårene til barnet. Så blir 30 prosent av alle barn allergiske, 10 prosent får konsentrasjonsvansker og noen blir ulykkelige eller får andre problemer. Så sitter foreldrene der igjen og tenker «var det ikke litt dumt at de fikk se så mye på den iPaden?». De legger årsaken barnas eventuelle problemer på seg selv, sier Wold. 

– Det hjelper ikke med utdannelse og intelligens. Jo smartere du er, jo større fantasi og jo mer fleksibel du er i hodet, jo mer følger du idiotiske råd, legger hun til. 

– Svenske kvinner er verdens mest utdannede. Hele seksti prosent har høyere utdanning, likevel følger vi de mest sinnssyke råd fra 1800-tallet. 

Alkohol og amming

Wold viser til amming og inntak av alkohol som en av mytene uten hold. 

– Du kan drikke så mye alkohol du vil når du ammer hvis du ser på hva brystmelken faktisk inneholder.

les også
Er gåstol farlig for barnet ditt?

– Det blir samme konsentrasjon i brystmelken som i blodet. Så selv om du drikker til du dør, som man gjør ved omkring fem promille, kommer brystmelken din til å inneholde omkring like mye alkohol som surmelk, sier professoren, før hun legger til:

– En annen sak er at man selvfølgelig ikke skal være beruset når man tar vare på et spedbarn, men det gjelder både menn og kvinner, og uansett om man ammer eller ei. 

Arv, ikke foreldrestil

Foreldre kan også senke skuldrene når det kommer til barnets atferd. Ifølge Wold og Chrapkowska er det ikke foreldrene som skaper barnets personlighet. 

les også
Dette kan du si i stedet for «ikke slå»

– I femti år har man gjennomført vitenskapelig baserte studier på hva som avgjør menneskets personlighet. Det er 50 prosent arv, en liten del familiemiljø – så lite at det nærmest er umulig å måle, også er det individuelt miljø – det er det miljøet barnet skaper selv, og det er litt usikkert akkurat hva det er, men det går mer på omgangskrets, venner og så videre. Det er altså nesten ingen grunn til å bekymre seg for at foreldrenes påvirkning danner barnets personlighet, understreker Wold, før hun legger til at det er klart at det er hyggeligere å vokse opp med foreldre som er snille, men at det er en annen sak. 

– Men diskursen i vårt samfunn går på at du «blir» noe. Mange personportretter begynner jo med «hvorfor ble du som du er?», og så kommer svaret «jo, fordi min mor var sånn og sånn ...», sier Wold, som nettopp av denne grunn selv aldri stiller opp i portrettintervjuer. 

– Jeg er som jeg er på grunn av arv og andre tilfeldigheter. Det er klart det ikke er ålreit å ha foreldre som drikker eller oppfører seg dårlig på andre måter, men du blir ikke et dårlig menneske av det. Men i og med at mye er genetisk, er det ofte slik at barn med voldelige foreldre blir voldelige selv – men det handler ikke om hvordan foreldrene dine har behandlet deg.

- Gir svært få helsefordeler 

Det er ikke bare myter om skjermtid, alkohol og barneoppdragelse de to forfatterne sabler ned. 

les også
Ny studie: Rundt halvparten av norske barnehageavdelinger passer ikke godt nok på de minste når de sover

– Amming generelt gir svært få helsefordeler i rike land. I et land som Norge, såfremt man ikke har et bakterieutbrudd i vannet, som på Askøy, er det ingenting i veien for å gi barnet morsmelkerstatning. I et høyinntektsland med god vannkvalitet der man har råd til å kjøpe nok morsmelkerstatning, finnes det ingen relevante helsefordeler ved amming, hevder Chrapkowska. 

Duoen sier det er barn i land med dårlig drikkevann som bør ammes. De kan ikke drikke morsmelkerstatning med urent venn. 

– Barn som blir ammet lenger er heller ikke mindre utsatt for overvekt. Grunnen til at barn som ammes i ett år eller mer, sjeldnere rammes av overvekt, kommer av sosioøkonomiske årsaker, eller er arvelig. Det har ingenting med selve ammingen å gjøre, sier Chrapkowska. 

– Kvinnene som ammer har lavere BMI, de har høyere IQ og færre av dem røyker, legger Wold til. 

Kostholdet til småbarn har de også et avslappet forhold til. 

– Det at små barn ikke tåler salt, rødbeter og en hel del andre matvarer, er bare tull. Begrensede mengden, ja, men honning er det eneste de skal holde seg helt unna. 

Mener informasjonen er utdatert 

Ifølge Wold er det verdens enkleste sak å komme opp med et nytt råd. Å bli kvitt rådet, når det først har satt seg i befolkningen, er derimot ikke like lett. 

– Å fjerne et råd, det er praktisk talt umulig. Det tar jo minst femten år, sier Wold og rister på hodet.

les også
Lykkelig over å droppe barnehagen

– Som at amming beskytter mot allergi, det stemmer jo ikke. Etter en lang kamp for å få det vekk fra pamflettene som gis ut til nybakte mødre, har vi endelig fått gjennomslag for å fjerne det i Sverige. Jeg holder jo på med allergiforskning, så dette vet jeg, bedyrer hun.

Boken «Snart foreldre» er allerede solgt til 15 land og har blitt en stor snakkis i Sverige, der den først kom ut.

Chrapkowska og Wold håper boken vil bidra til at gravide og småbarnsforeldre vil senke skuldrene, og slutte å lytte til utallige myter og «fake news», som de kaller det. 

– Den vanligste årsaken til at små barn dør er medfødte sykdommer eller skader. Det er ingen grunn til at foreldre skal uroe seg unødig, avslutter Agnes Wold. 

Helsedirektoratet maner til forsiktighet

les også
Hvor lett er det for barn å lære to språk?

I Norge er det Helsedirektoratets råd om kosthold, legemidler, tobakk og alkohol som danner grunnlag for de offentlige anbefalingene. Avdelingsdirektør for barne- og ungdomshelse hos Helsedirektoratet, Arild Johan Myrberg, viser til at ammende kvinner bør være forsiktige med å drikke alkohol.

– Nyfødte barn er umodne, med minimal evne til å bryte ned selv små mengder alkohol. Derfor bør du unngå alkohol i de første seks ukene etter fødselen, og begrense alkoholinntaket i månedene etterpå. Alkohol i morsmelken kan gjøre barnet mer søvnig, men kan også gjøre at det sover og spiser dårligere. Dette kan påvirke barnets vekst negativt, forklarer Myrberg.

Ammehjelpens hjemmeside vises det til at nyfødte barn har umoden lever, med liten evne til å bryte ned selv små mengder alkohol. 

les også
Baby Boston har en hårmanke som får folk til å måpe!

I en tidligere utgave av denne saken fremgikk det ikke tydelig at norske myndigheter fortsatt har i sine retningslinjer at man skal være forsiktig med alkohol når man ammer. Dette er nå lagt inn i saken. Vi har også endret tittelen slik sitt det er tydelig at dette er forfatternes formening og ikke Familieklubbens. 

Endringene ble gjort 3. juli 2019 kl. 13.30. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .