– Både ja og nei, sier Kirstin Snøan, leder i faggruppe for barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk Fysioterapiforbund. Dette bør du vite om gåhjelpemidler til friske barn.
Det er ikke nytt at fysioterapeuter er skeptiske til gåhjelpemidler for barn uten funksjonsnedsettelser. VG skev om saken allerede i 2003.
Men fortsatt er gåstolen et populært produkt for småbarnsfamilier. Spørsmålet er om det er et hjelpemiddel for foreldrene, heller enn for barnet.
- Kast den!

– Den hemmer barnets utvikling, da barnet ennå ikke har utviklet naturlig gangkapasitet. Barn behøver å lære seg å balansere sin kropp gjennom å åle seg og krype, og dette gjør de ikke i det hele tatt i gåstolen, sier svenske Mats Niklasson, som driver Vestibularis, senter for senmotorisk forskning til Aftonbladet.
Niklasson fraråder foreldre å anvende gåstol, og heller tilbringe tid sammen med barnet på gulvet.
– Den har absolutt ikke noen verdi, så jeg skulle si kast den, sier den svenske eksperten.
Men er den farlig for barn? Derom strides de lærde.
– Både ja og nei, sier Kristin Snøan, leder i faggruppe for barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk Fysioterapiforbund.
Alt med måte

– Gåstol er utviklet for barn med funksjonsnedsettelser og overført til å ha en markedsverdi også for friske barn. Den er unødvendig, ingen friske barn trenger den. Men vi har heller ikke noe faglig belegg for å si at gåstolen skader barns utvikling, sier Kristin Snøan til VG Familieklubben.
Faren ved å bruke gåstol relateres til at barnet bruker hjelpemiddelet uten tilsyn. Barnet kan vippe over kanter eller ned trapper og skade seg. Dessuten rekker det høyere opp enn det ville gjort uten gåstol, og kan plutselig få tilgang til varme plater på komfyren, hevder australske Health and Kidsafe, som for øyeblikket kjører kampanje mot bruk av gåstol.
Se også denne skumle videoen av et barn det heldigvis gikk bra med:
– Eldre gåstoler hadde høyere tyngdepunkt. Produsentene har senket tyngdepunktet for å minske faren for velt. Men når det er sagt, gåstol er i størst grad et hjelpemiddel for foreldre, der ungen kan underholde seg selv mens foreldre gjør noe annet, sier Snøan.
– Bevegelsesmønsteret i gåstol er dessuten ikke det samme som når barnet går. Barnet lærer ikke å gå ved hjelp av gåstol.
I likhet med sin svenske kollega, mener Kristin Snøan at barn utvikler seg best på gulvet.
Gulv er best

– Det er viktig å være bevisst ved bruk av alle typer barnestoler; gåstoler, vippestoler og også vogner. Når barnet sitter i ulike typer barneutstyr, er det mer passivt. Dette tar tid bort fra det å leke og utfolde seg fritt på gulvet, som er det beste for barnets motoriske utvikling, sier hun.

Samtidig mener Snøan at barnet har godt av å være med rundt og oppleve ting sammen med foreldrene sine. Å spenne barnet fast i en vogn eller stol, behøver ikke å være skadelig så lenge det gjøres i moderate mengder og under tilsyn.

– Kjepphesten min er variasjon. Barnet skal jo ikke bare være på gulvet, det skal sitte på fanget, koses med, være med rundt. Det finnes ingen klare retningslinjer for hvor lenge det er forsvarlig at barnet sitter i slikt barneutstyr. Tyve minutter er et tall som dukker opp, men jeg vet ikke hvor det kommer fra, sier Snøan.
- Gåstol tilfører ingenting
Hun mener forsvarlig tid i stol, gåstol eller vogn kommer an på hvert enkelt barn, alder og fysisk styrke. Brukt i moderate mengder og under oppsyn, mener hun at gåstol ikke er farlig for barnet.
– Foreldre kjenner barnet sitt best og må regulere dette selv. Men vit at gåstol tilfører ingenting for barnets motoriske utvikling, avslutter Snøan.
Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no
Følg også Familieklubben på Facebook
Vil du lese mer? Bli medlem i dag! Helt gratis.