En bønn fra barnehagen: Snakk til oss om barnet ditt

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Å ha en åpen dialog betyr alt for et godt samarbeid mellom hjem og barnehage, ifølge barnehagelærere Familieklubben har snakket med. Her forklarer de hvorfor.

– At foreldrene føler seg trygge på de ansatte og har full tillit til at barnet blir sett, møtt og hørt, er helt avgjørende for at de små skal få en god hverdag i barnehagen, sier Lillian Berget, barnehagelærer og seksjonsleder i Oslo kommune.

Blogg: Spill er den nye narkotikaen

Barn fanger opp stemningen 

Hun fremhever viktigheten av at de små samtalene som finner sted mellom foreldre og personale i garderoben ved levering og henting må bære preg av å ha en hyggelig og god tone.

les også
Lykkelig over å droppe barnehagen

– Barnet ditt vil i løpet av uken få med seg mange samtaler som de ansatte har med andre mammaer og pappaer. De vil føle det vondt dersom de opplever at egne foreldre har en anspent tone i møte med de voksne, mens andre snakker vennlig sammen. Slikt oppfatter små barn veldig raskt, både på kroppsspråk, holdning, stemmeleie og stemning.

​​​​​​​Kathrine Mathilde Fagereng. Foto: Privat
Kathrine Mathilde Fagereng, barnehagelærer med master i barnehagepedagogikk og forfatter av boken «Velkommen til barnehagelivet! Oppstart og tilvenning for barn og voksne», sier seg enig. Men hun påpeker at det er de ansattes ansvar å skape rom for en god hverdagskommunikasjon.

– Det handler om hvordan vi tar imot både barn og voksne i garderoben og den tiden vi setter av til å snakke med dem om hverdagen hjemme, opplevelser de har hatt og rutiner rundt barnet som måltider, toalettbesøk og søvn. Vi skal være opptatt av alt som skjer i barnets verden. og for å lykkes med dette, er det også viktig å få innblikk i foreldrenes hverdag, sier hun, og legger til:

– Nøkkelordet er å bli kjent med hverandre. Det forutsetter et gjensidig ansvar hvor foreldrene også er delaktige og bidrar til å bevare et godt forhold. Informasjon som deles begge veier vil være til god hjelp når det gjelder barnets utvikling.

Les også: Slik finner du riktig barnehage

Ekspert på eget barn

Å spørre om alt fra årsplan, månedsplan, dagsopplegg, måltider, dobesøk, lek og sosiale ferdigheter, viser at du er interessert, og det gir deg et godt innblikk i barnets hverdag.

Lillian Berget. Foto: Privat
– Som forelder er du ekspert på ditt barn, men husk at de ansatte i barnehagen er eksperter på barn i en større gruppe. Gjennom hele dagen ser de hvordan barnet fungerer i samspill med andre. Sosiale ferdigheter vil være viktige videre i livet både når det gjelder skole, jobb og fritidsaktiviteter, så bruk de ansattes kompetanse på dette feltet, råder Berget.

Les også: – Voksne bidrar til mobbing av barnehagebarn

Som fagperson liker hun foreldre som er nysgjerrige på sitt eget barn og barnehagehverdagen, og sier dette utfordrer henne til å tenke over hvorfor de ansatte gjør som de gjør.

– Å måtte begrunne noe faglig gjør meg enda mer bevisst. Samtidig opplever jeg at det er lett å få god kontakt med foreldre som ikke er redde for å spørre. Vi passer på det mest dyrebare de har mange timer hver dag, og gjennom å vise at vi har god innsikt i barnets liv, gjør vi oss tilliten verdig, sier Berget.

Spør og grav

Du skal overhodet ikke være redd for at spørsmålene du ønsker å stille vil oppfattes som dumme, mener hun. 

les også
Stokke tilbakekaller babystol

– Jeg kan jo forstå at enkelte føler det ubekvemt å snakke om temaer som avføring og diaré, men for oss som jobber i barnehagen er dette helt dagligdags. Vi skal jobbe sammen om barnet, og ingen spørsmål er unødvendige, sier Fagereng.

Les også: Fem foreldretyper du møter i barnehagen

Ikke sjelden opplever hun at fedre kan være vanskelige å prate med, og kommer med kommentarer som: «Dette kan mammaen svare på, så hør heller med henne».

– Da spøker jeg gjerne litt, utfordrer dem og krever litt mer av dem, smiler Fagereng.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Viktig å orientere 

De ansatte i barnehagen er sammen med barnet flere timer daglig, og for dem er det viktig å kunne støtte barnet ekstra på de områdene det trengs.

Les også: Alt du trenger å vite om barnehageplass

les også
Derfor er trassalderen et positivt tegn

– Om barnet opplever noe vanskelig eller nytt på hjemmebane, som for eksempel skilsmisse, flytting, nytt søsken eller alvorlig sykdom hos et nært familiemedlem, er det helt nødvendig at vi informeres om dette. På den måten kan vi forstå hvorfor barnet reagerer som det gjør og samtidig kanskje har et større behov for kos og et fang å sitte på i en periode, forklarer Berget, og utdyper:

– Barn reagerer så ulikt i tøffe situasjoner. Mens noen blir triste, lei seg og trekker seg unna, vil andre kunne bli mer utfordrende fysisk. For oss er det viktig å møte det enkelte barn på akkurat det det trenger.

Les også: Den skumle barnehagestarten

Ikke vent!

les også
Har barnet ditt en fantasivenn? Så bra!

Alle barn er forskjellige og har ulikt utgangspunkt, men i barnehagen øves det på de aldersadekvate ferdighetene. Om barnet har hatt utfordringer tidligere, bør dette informeres om ved oppstart.

– Noen barn trenger mer støtte i øvelsene og nærhet av en voksen. Vi er opptatt av å fange opp eventuelle utfordringer tidlig for å unngå at barnet får en dårlig selvfølelse og får høre kommentarer fra andre barn som «Du kan ikke dette, du». Informasjon fra foreldre gjør at vi kan være i forkant og holde et ekstra øye i ulike situasjoner, forteller Berget.

Les også: Bør man hjelpe barna å få venner?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Ikke alle samtaler egner seg i garderoben, så om dere ønsker en lengre og dypere samtale, vil det være lurt å sende en mail til pedagogen på avdelingen med info om hva du ønsker å ta opp. Vent heller ikke til foreldresamtalen om du er bekymret for noe eller det er noe barnehagen bør vite om.

– Noen ganger kommer foreldre med episoder som er flere måneder gamle, og da kan det ofte være vanskelig å gjøre noe med disse. Ta det derfor opp mens det enda er aktuelt, råder Fagereng.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .