Dette kommer ikke barnet til å huske

HUSKER DU?: Svaret er trolig nei. Ifølge en forskningsrapport har nærmere 40 prosent en feilaktig oppfatning av hva deres første minne er. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Husker du noe fra dine første tre år? Da tar du feil, mener forskere. En ny rapport viser at 40 prosent av folk har et falskt første minne.

Dersom dine første minner er fra før du fylte tre år, har det trolig ikke noe å si hvor tydelige minnene er. Forskningen peker nemlig mot at man ikke har mulighet til å huske ting fra så ung alder. 

Mener du likevel bestemt å huske noe fra tiden før treårsalderen er du ikke alene. En rapport, utformet av britiske forskere som intervjuet 6641 personer, viser at nesten 40 prosent av folk har et konstruert minne som sitt første. Det skriver nettstedet Science Daily.

Har du lest denne? Dette vil barna dine huske deg for

– Ikke overraskende

Postdoktor i psykologi ved Universitetet i Oslo, Ylva Østby, har hukommelse som et av sine interessefelter. Hun ble ikke overrasket over at flere har falske minner som sine første.

– Man møter veldig mange som forteller at de husker ting fra de var ett eller to, og er helt sikre på det er ekte minner. Samtidig så sier den kunnskapen vi har om hvordan hjernen fungerer at det ikke er mulig, sier Østby.

HUKOMMELSE: Ylva Østby er postdoktor ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo. FOTO: Katinka Hustad

Likevel mener hun at det finnes en trøst for dem som er overbevist om at de husker ting som skjedde før de ble tre år.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

– Det denne rapporten også påpeker er at tidlige minner kan være basert på fragmenter av minner som senere har blitt rekonstruert. Det er ikke noe galt eller rart med det, det gjelder til en viss grad minnene våre i voksen alder også.

les også
Valg 2017: Hva vet barna om politikk?

Les også: Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldre visste

Hukommelsen modnes

Men hvordan kan man egentlig vite at minner fra tidlig barndom er falske eller konstruerte? Østby forklarer at forskere blant annet har kartlagt barns minner, og fulgt dem over tid.

– Forskeren Patricia Bauer gjorde dette, og fant ut at minnene til veldig små barn har varighet på noen måneder til ett år. Denne varigheten øker til den når en moden holdbarhet. Når vi blir 3–4 danner vi minner som vi potensielt kan ta vare på til vi dør, sier hun.

Østby forklarer også at det er lett for foreldre å påvirke barns tidligste minner. 

– De bildene vi har i fotoalbum har en tendens til å snike seg inn i personlige opplevelser av tidlige minner. Når foreldre snakker med barn om hva man har opplevd så styrker det minnet, selv om det ikke blir det personlige minnet som sitter igjen. At noe har blitt snakket om, er jo heller ikke alltid noe man husker, verken forelderen som snakket til barnet, eller barnet selv. Sånn sett er det vanskelig å spore opprinnelsen til et minne

Les også: 13 ritualer som knytter deg nærmere barna

Opplevelser blir med livet ut

Samtidig som man ikke har ekte minner fra ting som skjedde da man var liten, skal man ikke undervurdere effekten positive opplevelser har på de minste, forklarer Østby.

– For det første: Små barn har minnene sine der og da. En ettåring husker ting som skjedde for flere uker siden også, sier hun, og fortsetter:

– I tillegg sitter ting litt i kroppen. Måten man gjør ting, og måten man blir vant til å reagere følelsesmessig på ting, er noe man har med seg resten av livet.

Hun sier at alle opplevelser man har som liten vil inngå i følelsene man har til de rundt seg, noe som er viktig for den sosiale og emosjonelle utviklingen.

– Samtidig så er det ikke så viktig å skulle ta med barn på store opplevelser. Barn bryr seg nok ikke om de drar på Disneyland eller på den lokale lekeplassen.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .