Derfor er trassalderen et positivt tegn

Trassalder
Foto: Shutterstock/Scanpix

Man kan bli provosert av barnets sinne og protest, men det verste er å kjefte eller ignorere, sier barne- og ungdomspsykiater Betty van Roy.

Lillegull krangler, klokka tikker og mamma og pappa har dårlig tid og kommer snart for sent på jobb. ”Nei! Vil ikke! Slutt! Klare selv!”. Ikke skal bleia på, og heller ikke klær. I hvert fall ikke de klærne som mamma har bestemt. Dette er nok situasjoner som lyder kjent for de aller fleste småbarnsforeldre. Men hvorfor er det egentlig sånn? Er barna våre egentlig så utspekulerte at de skjønner når mor og far er stressa?

– Begrepet trass er et negativt ladet ord som gir inntrykk av at barnet protesterer fordi det ønsker å opponere eller sabotere for oss voksne, men trassalderen må heller forstås som en brytningsfase, forteller barne- og ungdomspsykiater ved Akershus Universitetssykehus, Betty van Roy.

Psykologen svarer: Hvorfor er barnet mitt så sint?

les også
Barnehagestart: Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldre visste

Hun har likevel forståelse for at det kan være fort gjort for slitne foreldre å miste hodet i en situasjon med en trassete 2-3-åring som på ingen måte vil samarbeide. Men det er liten tvil om at man vil være godt tjent med å holde hodet kaldt, og heller se på det som et sunnhetstegn hos barnet.

Trassalder
Foto: Shutterstock/Scanpix

– Denne perioden er et viktig ledd i utviklingen av barnet selvbilde, selvtillit og personlighet. Barnets prosjekt er ikke å være vrang, men å ha innflytelse på eget liv. Barnet oppdager at «jeg er meg» og forsøker å finne ut hva hun eller han får til og hvor mye det kan bestemme, og om hans eller hennes ønske har noen betydning, forteller van Roy.

Raserianfall

Gjennom hele småbarnsperioden har de små vært gjennom ulike utviklingstrinn; søvn, motorisk utvikling og så videre. Det er mye som skjer i en liten kropp i de første leveårene. Men hvorfor er trassalderen så mye verre en de andre trinnene?

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

– Barn i den alderen er veldig nysgjerrige og godt på vei til å bli selvhjulpne, samtidig som de er totalt avhengige av sine foreldre, mangler forståelse for mange ting og har et begrenset ordforråd. I dette skjæringspunktet oppstår det frustrasjon. Barnet må teste grenser for å finne sin plass og for å utvikle sin indre stemme på hva som er riktig og galt, forteller Betty van Roy.

Les også: Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldre visste

Førskolelærer og spesialpedagog Elisabet A. Nordahl i Barnepedagogene er enig, og mener det er viktig for foreldre å huske på at dette er et sunnhetstegn hos barna.

 – Det barnet gjør har alltid en mening, og barn krangler sjelden uten grunn. Konflikter er viktige for barnets læring, men om de bidrar til en positiv utvikling er avhengig av hvordan du som voksen takler konfliktene. Den voksne må ta ansvaret, men samtidig gi rom for barnets behov for å utforske sin egen identitet og vilje, samt egne grenser, sier Nordahl.

Hvordan skal man forholde seg til trassalderen?

Som forelder kan det være vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til et barn som agerer og reagerer.

– Det viktigste å huske på er at det er helt lov å være oppgitt, men desto viktigere å ikke gi opp, sier Nordahl.

I en slik utviklingsperiode som trassalderen er, er det viktig å møte barnet med respekt og tydelighet, mener ekspertene.

les også
Slik gjør du tannpussen til en lek

 – Gir man først etter en gang lærer man barnet at det kan trasse seg til det meste og fratar barnet mulighet til å øve på konstruktiv konfliktløsning og håndtering av følelser, forteller Betty van Roy.

Trassalder
Foto: Shutterstock/Scanpix

Både van Roy og Nordahl mener at når barnet først har fått et skikkelig raserianfall, så hjelper det ikke å begynne å forklare og argumentere, ei heller å bli sint. Det gjør situasjonen bare verre mener de to, og anbefaler å trøste barnet på best mulig måte.

les også
Baby Boston har en hårmanke som får folk til å måpe!

– Man kan bli provosert av barnets sinne og protest, kjenne på sinne selv, men det verste er å kjefte eller ignorere. Kjefting øker konflikten. Utsagn om at man skal gå fra barnet bør man ikke bruke. Barn har en medfødt redsel for å bli forlatt, uansett hvor tøffe de virker når de er rasende, sier van Roy.

 – Når barnet har gått inn i et skikkelig raserianfall og du ikke når inn, hjelper det ikke med argumenter og forklaringer. Da må du bare forsøke å hjelpe barnet til å roe seg ned, holde rundt det om du får lov til det og gi barnet muligheten til å roe seg ned selv og gjøre det beste du kan for å hjelpe barnet ut av situasjonen, legger Nordahl til.

Gi barnet et valg

Et godt tips å ta med seg på veien er å gi barnet et valg før situasjonen eskalerer og til slutt blir mer eller mindre uhåndterbar.

les også
Advarer mot å kjøpe brukt barnesete

– Det å gi valg kan virke avledende, samtidig som det gir barnet en følelse av å bli hørt. Det kan for eksempel være noe så enkelt som å si: ”Hvilken lue vil du ha på deg, den eller den?” eller ”Vil du pusse tennene dine før eller etter at du har fått på deg pysjen?”. Når man gjør slike avtaler på forhånd og gi oppmerksomhet til positiv atferd gir grunnlag for mestring, forteller van Roy.

Les ekspertenes tips til hvordan du takler trassalderen her.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .