Derfor er trassalderen et positivt tegn

Trassalder
Foto: Shutterstock/Scanpix

Man kan bli provosert av barnets sinne og protest, men det verste er å kjefte eller ignorere, sier barne- og ungdomspsykiater Betty van Roy.

Lillegull krangler, klokka tikker og mamma og pappa har dårlig tid og kommer snart for sent på jobb. ”Nei! Vil ikke! Slutt! Klare selv!”. Ikke skal bleia på, og heller ikke klær. I hvert fall ikke de klærne som mamma har bestemt. Dette er nok situasjoner som lyder kjent for de aller fleste småbarnsforeldre. Men hvorfor er det egentlig sånn? Er barna våre egentlig så utspekulerte at de skjønner når mor og far er stressa?

– Begrepet trass er et negativt ladet ord som gir inntrykk av at barnet protesterer fordi det ønsker å opponere eller sabotere for oss voksne, men trassalderen må heller forstås som en brytningsfase, forteller barne- og ungdomspsykiater ved Akershus Universitetssykehus, Betty van Roy.

Psykologen svarer: Hvorfor er barnet mitt så sint?

Hun har likevel forståelse for at det kan være fort gjort for slitne foreldre å miste hodet i en situasjon med en trassete 2-3-åring som på ingen måte vil samarbeide. Men det er liten tvil om at man vil være godt tjent med å holde...

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale