Derfor bør du synge med barnet ditt

Sang i barnehagen
SANGFUGLER: Torvald, Bennet, Marley Belle, Lily og Othilie ved Odderøya barnehage. Foto: Eva Kylland/VG

Sang er ifølge eksperten en av de fineste måtene å skape fellesskap på. Men pass deg for den ene tingen som kan drepe barnas sangglede.

– Sang er en av de eldste uttrykksmåtene mennesket har, ved siden av å tromme på trestokker. Sangen oppleves av de fleste som en veldig intim, sårbar og på en måte «avslørende» uttrykksmåte – langt mer enn det å snakke, sier Ulrika Bergroth-Plur, daglig leder hos Musikk i Skolen.

Les også: Barn er sulteforet på kunst

les også
Ny studie: Foreldre får nattesøvnen ødelagt seks år etter barnefødsel – mor lider mest

Hun forteller at mange kvier seg for å synge ettersom sangen i moderne tid mer og mer har utviklet seg til å bli noe man presterer. Det er derfor så viktig at vi som voksne tar tilbake sangen som noe som er naturlig for oss mennesker, og viser barna at alles stemme er verdifull akkurat slik den er.

Sang i barnehagen
OPERA: Når man skal varme opp, må man strekke sin kropp i Odderøya barnehage. Foto: Eva Kylland/VG

 
– Det er altså ikke slik at det kun er de som er født med en klokkeren sangstemme som har rett til å synge, men at dette er noe alle mennesker kan. Si til barna at det er flott at vi alle synger på forskjellige måter, og at ikke alle høres likt ut, oppfordrer Bergroth-Plur, og legger til:
 
Ulrika Bergroth-Plur
Ulrika Bergroth-Plur. Foto: Iris Engen Skadal
– I tillegg er det viktig at vi som voksne synger sammen med barna for å gi dem tradisjoner som de selv kan føre videre når de blir voksne. Gi dem et repertoar de kan ha med i sin kulturelle sekk, og ikke minst gi dem tryggheten og lysten til å ha sang til stede som en av flere levende uttrykksmåter i livet sitt.

Les også: Dette må du vite om barnets første ord

Mestringsfølelse og læringsglede

Sang skaper aktivitet, åpner barnas ører, gjør dem konsentrert og gir en opplevelse av mestring.
 
– Sangen kan, riktig og bevisst brukt, fremkalle latter og glede, bygge vennskap og nye relasjoner, fremme toleranse og forståelse, forebygge konflikter og skape god stemning. Samtidig gir den god energi og trigger ofte barn og unge til fysisk aktivitet og dans, sier Bergroth-Plur, og forteller at vi gjennom å legge til rette for at sangen blir en levende del av barnets person og hverdag gir det et viktig verktøy for resten av livet.

Les også: Barnehagen som har yoga på timeplanen
 
Ved sang aktiveres og stimuleres begge hjernehalvdelene. Det betyr at lagringen av kunnskap foregår mer effektivt, men også at sangen kan være en slags bro mellom det følelsesmessige og det intellektuelle.
 
– Det finnes forskning som viser at man memorerer bedre gjennom å synge informasjonen eller kunnskapen, fremfor at den kun innlæres gjennom lesing. Innlæring av nye språk og uttale av fremmedord blir enklere og mer effektiv, og samtidig er det jo en masse kunnskap som kan formidles mer levende gjennom at den synges i stedet for å bare bli lest. Når noe er gøy husker man det mye bedre, og dessuten påvirker glede selvsagt motivasjonen til læring generelt, sier Bergroth-Plur.

Sang i barnehagen
SINGSTAR: Noah i Odderøya barnehage stemmer i. Foto: Eva Kylland/VG

Synge gjennom hele spekteret 

les også
Sukkerfri barnehage: Søt feiring uten sukker

I Odderøya kulturbarnehage i Kristiansand har sangen en helt naturlig plass i hverdagen, og de felles sangstundene hver fredag er populære blant de 36 barna som gjerne synger av full hals.
 
– Sang er noe nært og ekte, og jeg mener den hjelper oss til å forstå bedre og til å mestre bedre. Den har betydning for å bygge egen identitet, for læring, for utvikling av språk, for livsglede og for menneskelig kompetanse på alle nivå, sier styrer Sylvi Hjertvik, og utdyper:
 
– Fysisk har sangen betydning for stemmekontroll, for pust, for ro og hvile. Vi kan jobbe med hele spekteret gjennom å synge, og det gjør det så fantastisk! Det er virkelig en samværsform som har helt spesielle kvaliteter. Ikke minst gir den stor inspirasjon til lek.

Sylvi Hjertvik
MUSIKALSKE: Styrer Sylvi Hjertvik med Esther og Astrid. Foto: Eva Kylland/VG

Les også: Fem foreldretyper du møter i barnehagen
 
Styreren ser det som verdifullt at barna gjennom sangen har noe å glede seg til, kjenner på en fellesskapsfølelse, opplever begeistring og en følelse av oppstemthet.
 
– Vi synger alle slags sanger, gamle og nye, om årstidene, høytider og merkedager, om vennskap, tullesanger og engelske sanger, sier hun.
 
Barnehagen har opptrådd med sang både på offisielle arrangementer og tilstelninger på kulturhuset Kilden.
 
– Det gir stolthet og sangentusiasme. Vi har det utrolig gøy sammen når vi synger, sier Hjertvik.

Les også: Derfor bør du snakke mye med babyen din

Sang i barnehagen
SHOW: Sangen Tryllemannen fremføres i Odderøya barnehage. Foto: Eva Kylland/VG

Sangtips til foreldre

  • Kanskje har du som forelder sunget for barna da de var babyer eller i barnehagealder? Fortsett å synge også senere!
  • Syng ofte! Syng i bilen på vei til barnehagen eller skolen eller på ferieturen. Skap tradisjoner med sang i forbindelse med bursdager, fester og høytider.
  • Finn på tullesanger sammen, eller lek med ord, rytmer og tulletekster.
  • Syng sammen til sanger dere hører på radioen og Spotify.
  • Definer noen sanger som er familiens helt egne sanger som alle i familien kan.
  • Si ALDRI til barnet ditt at det ikke kan synge eller at det har en «dårlig» sangstemme.
  • IKKE si det om din egen stemme heller – da tror barnet at sangstemmen må ha en viss kvalitet eller høres ut på en viss måte for at man skal ha lov til å synge.
  • Hør på forskjellig musikk sammen, både det barnet liker og det du liker.
  • Kjøp en sangbok til familien og bla i den sammen med barna, finn frem lydfiler fra internett om dere vil ha støtte.
  • Ha sangleker sammen på barnebursdager (for eksempel finne på sanger som er relatert til ulike dyr, til ulike land eller til årstider).

(Kilde: Ulrika Bergroth-Plur, daglig leder, Musikk i Skolen)

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .