Bør man hjelpe barn med å få venner?

Hjelpe barn å få venner
Foto: Shutterstock/Scanpix

Viktigere med fokus på lek enn nye vennskap, mener ekspert.

Mange foreldre er bekymret for at barna deres ikke klarer å skaffe seg venner på egenhånd, eller i det minste mange nok venner og gjør hva de kan som fødselshjelpere for potensielle vennskap.

Det å kunne jobbe for at barn skal få venner er viktig, men jeg frykter at dette med å få venner kan bli et press. I dag skal man både være flink og tynn og pen – og attpåtil ha mange venner, sier Anne Greve. Hun er professor ved Høyskolen i Oslo og Akershus, der hun jobber ved institutt for barnehagelærerutdanning. Hun har tidligere forsket på vennskap i barnehagen.

Må være frivillig og gjensidig

les også
Chrissy Teigen i ammebråk

Jeg vet at venner betyr veldig mye for barn, også for små barn, men jeg har også møtt foreldre og ansatte som sier at barna gruer seg til å gå i barnehagen fordi de ikke har en bestevenn, sier Greve.

Professoren forstår bekymringen, men vil likevel advare mot at foreldre går for langt i sin iver etter at barna får seg nok venner. At foreldre maser om dette eller på ulike måter blander seg inn, kan stresse opp barnet unødig.

– Vennskap må være frivillig og gjensidig, man kan ikke bare bestemme det. Hvis det blir et veldig press på å ha venner, er det lett at man føler seg veldig mislykket. Noen barnehager har for eksempel vennskapsgaranti, det tror jeg kan skape mer press enn det fører med seg noe godt, sier hun.

Vennskap og barn
Foto: Shutterstock/Scanpix

Skap gode lekesituasjoner

Greve mener vennskap er veldig viktig, og at foreldre, barnehageansatte og lærere bør være opptatt av å bevare, godta og bygge opp under de vennskapsrelasjonene som allerede finnes. Og i stedet for å fokusere på å LAGE vennskap mener hun det er bedre å fokusere på at barna har noen å leke med. Det kan man nemlig jobbe med. 

– Da kan voksne, både barnehageansatte, foreldre og slektninger, gå inn og leke med barna. Det er veldig gøy, det elsker de fleste barn – og da vil det ofte komme andre barn til også. Og hvis man er heldig, oppstår det vennskap.

Les også: Derfor blir noen barn mobbere

Å bevare de vennskapene som finnes handler også om å være forsiktig med å blande seg for mye i gode vennskap.

les også
– Barn er sulteforet på kunst 

Feil å skille venner
Mange ganger hører jeg om lærere og barnehagelærere som ønsker å skille barn fordi de sitter urolig, eller det blir mye tull rundt dem. Hvis man vil skille barn i slike situasjoner, må man være veldig tydelig på at det ikke er vennskapsrelasjonen det er noe feil med. Man trenger selvsagt ikke godta at de forstyrrer undervisningen eller samlingsstunden, men man må være tydelig på hva det er som er problemet. Da kan man si at det er gøy at dere venner, men jeg godtar ikke at dere forstyrrer, sier Greve.

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .