Barnehagestart: Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldre visste

Barnehagestart

11 tips fra barnehageansatte til foreldre ved barnehagestart.

I disse dager er det mange små mennesker som møter en ny verden for første gang; en verden med nye voksne rundt seg, nye omgivelser, nye lekekamerater. Men hvordan skal man forholde seg til den aller første barnehagestarten som forelder? Vi spurte Ann Elisabeth Haaland, styrer ved den private barnehagen Hannes Lekestue i Stavanger og Maria Madsø, pedagogisk leder ved Åsenhagen barnehage i Oslo.

1. Ingen tilvenning er lik. Noen trenger en dag, noen trenger en uke, og noen trenger lenger tid. Det er ingen fasit. Men vi bruker mye tid på å bli kjent med hele familien. (AEH)

les også
Valg 2017: Hva vet barna om politikk?

2. Du som forelder kjenner barnet best, men vi leser barnet og har antennene oppe og ser hvem av barna som finner hverandre. For barnet er det mange nye inntrykk og mange å bli kjent med på en gang, og vi bruker mye tid i starten på å finne gruppesammensetninger som er gode for alle.  (AEH)

Les også: Den skumle barnehagestarten

3. Skap en forventning hos barna før barnehagestart, fortell dem om de nye vennene de skal få og hva de skal oppleve. Vi henger plakat på porten første dagen med navnet deres så de skal føle seg velkommen når de begynner, og de skal føle seg trygge på at vi er klar til å ta imot dem. Vi vil at ungene skal lære å være nysgjerrige på å møte andre og glede andre.  (AEH)

Barnehagestart

4. En drømmeforelder spiller på lag, er nysgjerrig, byr på seg selv og har en åpen dialog med oss. Veien skal være kort for å henvende seg til oss. Ingen spørsmål er dumme.  (AEH)

5. Vi vet at barnet ditt er det kjæreste du har. Vi ønsker å ta imot barnet med åpne armer og hjertevarme. De skal føle seg velkommen og bli sett, hver og en. Alle er like viktige. (AEH)

Les også: Bør man hjelpe barna å få venner?

6. Ta med deg barnet på besøk til barnehagen før oppstarten, sånn at barnet kan få se barnehagen og møte barn og voksne som det skal være sammen med. Hvis man har mulighet til å leke på lekeplassen i barnehagen på ettermiddagene og i helgene er dette også en fin måte å bli kjent med barnehageområdet på. Da har man konkrete steder og mennesker å snakke om i forkant av oppstarten, og barnehagen vil være noe barnet kjenner til før tilvenningen begynner. (MM)

Barnehagestart

7. Vær interessert og engasjert og hjelp barnet med å bearbeide inntrykk de første dagene. Snakk om det barnet har opplevd, om de andre barna og tilknytningspersonen, om hvem de har lekt med og hva de likte å gjøre. Det er også lurt å forberede barnet på det som skal skje neste dag, for eksempel hvis barnet skal prøve å være i barnehagen uten foreldrene en stund, eller sove der for første gang. (MM)

Les også: Alt du trenger å vite om barnehageplass

les også
– Netthets er det siste en bekymret mamma trenger!

8. Vit at barn kan bli slitne av å være i barnehagen, og hvor viktig det er at barna får ro og tid sammen med foreldrene på ettermiddagene og i helgene den første tiden etter barnehagestarten. Barna møter en ny verden i barnehagen, og mye av den møter de for første gang uten at mamma eller pappa er der sammen med dem.

Det er stressende for barna å skulle forholde seg til så mye nytt, og selv om de ansatte gjør alt de kan for at det skal føles så trygt som mulig, er det aldri helt uten stress for barnet. Det tar tid før nivået av kortisol (stresshormon) i hjernen reduseres, og barnet trenger tid til å roe seg i kjente og rolige omgivelser for å best mulig være klar til neste dag i barnehagen. Det er ikke lett å møte nye utfordringer når man er sliten. (MM)

9. Ha god dialog med tilknytningspersonen og pedagogene på avdelingen, de kan barn i barnehage! Har man mulighet til å bruke et par uker på tilvenningen, så vil jeg anbefale det, og ha gjerne kortere dager en periode i starten. (MM)

les også
Slik takler du barnets natteskrekk

Les også: Fem foreldretyper du møter i barnehagen

10. Vis barnet at du er positiv til barnehagen, barnet ser til foreldrene etter tegn på om det er trygt eller utrygt, og blir urolig hvis foreldrene er urolige. Vær forberedt på at det kan bli tøft, både for barnet og foreldrene. Selv om barnet ser ut til å ha en enkel tilvenning, kan det komme en reaksjon når barnet har gått i barnehagen noen uker. Fokuser på det positive, og samarbeid med tilknytningspersonen om å finne den beste mulige tilvenningen for ditt barn. (MM)

11. En drømmeforelder er hyggelig, ærlig, har humor, er engasjert i barnet sitt og barnehagen, og vet at de ansatte jobber for å skape den beste barnehagen for alle barna som går der, og at det er mange hensyn som må tas for å få til det. Og sist men ikke minst; de setter navn på alle barnas eiendeler! (MM)

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .