Barn med to språk blir flinkere i språk

Bilde av språkprofessor Merete Anderssen og datteren Emily
Språkprofessor Merete Anderssen og datteren Emily. Foto: Christer Pedersen
Professor: Barn som skal lære to språk må høre og bruke begge språkene. Mye.

Norske barn vokser opp i hjem med mange ulike «språkkonstellasjoner». Verden er blitt mindre, mangfoldigheten større og andelen barn som har ett eller flere språk i hjemmet er relativt høyt.

Hvor lett er det for barn å lære to språk? Hvilke fordeler og ulemper gir det? Bør man ikke lære ett språk skikkelig før man går over til det neste?

Les også: Derfor bør du snakke mye til babyen din

Godt språkpotensial
Språkprofessor Merete Anderssen ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet forteller at barns evne til språklæring er svært god.

– Vi vet at barn er flinke til å lære språk. Når barna har en eller to foreldre med et annet språk enn norsk, er det en viktig forutsetning som gjelder dersom barnet skal lære begge språkene: de må høre og bruke språkene. Det er ikke sånn at det bare er mulig å ha ett språk i hodet. Det vet vi fra store deler av verden, folk er to- og trespråklige. Men det går ikke av seg selv. Foreldre må være bevisst sin rolle i barns språklæring i slike tilfeller, sier Anderssen.

Les også: Slik gir du barna god selvfølelse

Tidligere fremmedspråk på skolen
Det å snakke med barnet er viktig for barnet språklæring uavhengig av om barnet skal lære ett, to eller tre språk. Men det krever ekstra innsats hvis barnet skal lære flere språk.

– Dersom de blir introdusert for språkene tidlig vil de ha gode betingelser for å lære begge språkene godt. Går vi litt opp i alder, fra tre-fem år, vil det ta litt lenger tid i begynnelsen sammenlignet med voksne. Men til syvende og sist vil de ende opp med å kunne språket bedre enn voksne som lærer språket. Nettopp av den grunn introduseres fremmedspråk tidligere på skolen nå enn før, sier Anderssen.

Merete Anderssen. Foto: privat

Uklare tall om minoritetsspråklige
Hvor mange barn som vokser opp med en eller to foreldre som har et annet språk, finnes det ikke klare tall på, men 2015-tall fra SSB viser at 15,3 prosent av barna i barnehage var minoritetsspråklige.

– Tallene gir imidlertid ikke en framstilling av om foreldrene hadde samme minoritetsspråk eller to ulike minoritetsspråk. Barn av foreldre hvor bare en av dem hadde et

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale