Advarer mot å kjøpe brukt barnesete

Foto: Shutterstock/Scanpix

Vurderer du å kjøpe et brukt barnesete til bilen? Det er flere grunner til å la være, ifølge Forbrukerrådet.

Barneutstyr og -klær er dyrt og brukes i relativt korte perioder, så det er mange gode grunner til å kjøpe dette brukt, både for økonomien og miljøets del. Men når det gjelder barnesete til bil har Forbrukerrådet en klar anbefaling: Tenk deg om før du kjøper et brukt sete.

Du kan nemlig ikke vite om bilsetet har vært utsatt for støt eller slag som kan redusere sikkerheten.

les også
Sukkerfri barnehage: Søt feiring uten sukker

«Et moderne barnesete er en avansert konstruksjon som kan ta alvorlig skade hvis det utsettes for store belastninger. Et barnesete som har vært utsatt for kollisjon skal åpenbart kasseres. Men også et barnesete som har vært utsatt for fall og slag kan ha fått strukturelle skader. Og strukturelle skader kan medføre at stolen svikter når det virkelig gjelder,» skriver Forbrukerrådet på sine nettsider.

Les også: Slik gjør du skoleveien tryggere for barna

Stjålne seter
En annen grunn til at de advarer mot å kjøpe brukt fra noen du ikke kjenner, er at bilsetet kan være stjålet. Forbrukerrådet kjenner til at en barneseteforhandler nylig ble utsatt for innbrudd der en rekke barneseter ble stjålet.

«Flere av de stjålne barnesetene var brukte stoler som var levert inn til forhandleren fordi de hadde feil og mangler, blant annet på beltestrammere. Disse stolene skulle egentlig returneres til produsentene – i stedet er det nå risiko for at de vil bli forsøkt solgt i privatmarkedet,» skriver Forbrukerrådet.

- Det er heldigvis svært få ulykker der barn blir skadet og omkommer i bil. Dette handler om at sikkerheten er så høyt prioritert, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. Hun støtter Forbrukerrådet fullt og helt i anbefalingene.

- Du bør ikke kjøpe brukt fra folk du ikke kjenner, for da har du ingen garanti for kvaliteten på setet. Hvis det har blitt kastet rundt i en garasje eller vært med i en kollisjon, så kan det ha fått en skade som er usynlig, men som reduserer sikkerheten, sier hun.

Trygg Trafikk
Ann-Kathrin Årøen. Foto: Trygg Trafikk

Sikkerhet først
Det viktigste når det gjelder bilstol til barn er at det er riktig for barnets høyde og vekt, at barnet sitter bakovervendt til de er 4 år, og at beltet alltid sitter stramt inntil kroppen, ifølge Trygg Trafikk. Et bilsete til barn bør heller ikke være mer enn åtte år gammelt, fordi materialet da kan begynne å bli porøst og dermed mindre sikkert. Babystolene brukes ofte også utenfor bilen, og derfor kan det være greit at de ikke er eldre enn 5-7 år, forklarer Årøen.

Les også: Refleks kan redde liv, men bruken er på vei ned

Men kan man gå ut ifra at alle nye bilseter er like trygge?

les også
Stokke tilbakekaller babystol

- Det kan være forskjeller mellom de forskjellige merkene. Mange foreldre ser på de ulike testene, da er det viktig å ikke bare se på totalscoren til setet, men hva det har fått på sikkerhet. De som er pluss-godkjent har vært gjennom strenge sikkerhetstester på europeisk nivå, så de kan du vite har veldig god kvalitet, sier Årøen.

Det ligger i øyeblikket rundt 5000 barneseter til salgs på finn.no, men hvis du er opptatt av gjenbruk, så anbefaler både Trygg Trafikk og Forbrukerrådet å heller arve eller overta barneseter fra folk du kjenner og stoler på, så lenge setet passer barnets høyde og vekt.

- Gjenbruk er fint, men sikkerheten går foran alt, sier Årøen.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .