Vil ha leksefri skole

Leksefri skole
KAMPANJE: Initiativtaker Dora Thorhallsdottir, lekseforsker Kjersti Lien Holte og ungdomsskolerektor Tone Gunnersen. Foto: Marthe Reienes/VG

Nær 25000 underskrifter fra frustrerte foreldre ble i dag overlevert til Kunnskapsdepartementet. Målet med kampanjen er en skole uten hjemmelekser.

Mange barn drømmer om leksefri skole. Men engasjementet for å kutte ut lekser er også stort blant mange foreldre. For komiker og familieterapeut Dora Thorhallsdottir rant begeret over en kveld i april. Tobarnsmoren skrev et Facebook-innlegg hvor hun uttrykte fortvilelse og oppgitthet mot en “utdatert ordning”. Hun etablerte en underskriftskampanje som spredde seg raskt i sosiale medier og som ble signert av snaut 25 000 mennesker. 

– Dette er veldig spennende og litt absurd. Jeg skrev en utblåsning i frustrasjon, og nå har jeg endt opp først i toget, ler hun. 

Med seg til Kunnskapsdepartementet har Thorhallsdottir lekseforsker Kjersti Lien Holte og rektor Tone Gunnersen ved Hvaler ungdomsskole, hvor de gjør leksene på skolen i stedet for hjemme.

les også
Derfor blir noen barn mobbere

Les også: Lekser er som å kaste en død rotte inn i familien

Fri etter skolen

Tone Gunnersen forteller at elevene på Hvaler er en time lenger på skolen hver dag hvor de har studietid med lærer og en halvtime fysisk aktivitet. 

– Elevene opplever å være mer aktivert. De liker det, selv om de må være lenger på skolen. De opplever en helt annen følelse av å ha fri når de kommer hjem, selv om det er litt å gjøre innimellom. Først var det mange foreldre som var skeptiske, men det er jo ingen forbud mot å gjøre ting hjemme. Skal man bli veldig god, så er det mange som har store ambisjoner om å øve. Alt løses i dialog med læreren, men det bør tilpasses den enkelte, sier Gunnersen.

Les også: Reagerer på forslag om leksefri skole

Dora Thorhallsdottir sier at mange foreldre er frustrerte over lekser. 
– Forskning viser at lekser har liten nytteverdi. Lekser er en veldig gammeldags måte å drive undervisning på, og forkjemperne for lekser er de som ikke har slitt på skolen selv. Vi bidrar til livskvaliteten for mange familier ved å fjerne lekser, sier hun.

Les også: Fattet matte med skoletaper

Stort engasjement

Underskriftskampanjen ble overlevert til statssekretær Rikke Sjøberg i Kunnskapsdepartementet, som synes det er veldig bra med et sterkt engasjement for barnas skolehverdag.

les også
Slik gjør du skoleveien tryggere for barna

–  Vi deler engasjementet og jobber for at alle barn som går ut av skolen skal kunne lese, skrive og regne skikkelig. Vi vet at et godt og trygt læringsmiljø, engasjerte foreldre og opplevelse av mestring er viktig for at barn skal ha det godt og lære på skolen. Det er opp til skolen og den enkelte lærer hvordan de gir lekser, hvor mye lekser, og hvordan disse følges opp. Derfor bør engasjerte foreldre også diskutere hvordan leksene fungerer med skolen, sier Sjøberg til Familieklubben.

Se video fra overleveringen:

Lekser på skolen

les også
Slik velger du riktig skolesekk

– Hvordan føles det å ha levert?
– Det føles veldig godt! Nå har jeg levert det fra meg i håp om at Kunnskapsdepartementet tar det til seg og vurderer praksisen med hjemmelekser. Det handler ikke om å hate lekser som mengdetrening og repetisjon, det handler om at det kan gjøres på skolen, slik at når barna er ferdig med skoledagen så har de fri resten av dagen, sånn som vi voksne, sier Thorhallsdottir.

Les også: Slår alarm om barnetrinnet

Rikke Sjøberg i Kunnskapsdepartementet understreker at ingen ønsker at barn og foreldre skal sitte i timevis og være frustrerte over lekser hver kveld, og at det ikke er lovpålegg for skolene å ha lekser.

les også
– Barna har med seg historiene sine

–  Vi jobber for at skolen skal bli enda bedre til å fange opp og hjelpe elever som strever, slik at disse kan få god hjelp raskere. Fra august gjelder et nytt krav om intensivopplæring i lesing, skriving og regning. Vi jobber også med nye lærerplaner som vil tre i kraft fra 2020, der vi skal gjøre en bedre jobb med å prioritere så elever og lærere får mer tid til å lære det som er viktigst i hvert enkelt fag. Det aller viktigste vi gjør er å sikre dyktige og engasjerte lærere, som sammen med andre bygger sterke lag rundt elevene, sier Sjøberg.

– Hvis dere oppnår målet om leksefri skole, hva gjør du da?
– Da åpner jeg den største champis-flaska jeg finner og tenker at vi tar en kollektiv fest hele landet og feirer at familier kan være sammen uten fokus på lekser hver ettermiddag og kveld, sier Dora Thorhallsdottir.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .