Streikende lærere invitert på ny klimaprotest

NY SKOLESTREIK: Over 20.000 elever over hele landet streiket i mars for klimasaken. Fredag er det ventet en ny landsomfattende klimaaksjon. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix.

Opp mot 10.000 skoleelever over hele landet skal fredag streike for klimaet. Blir det lærerstreik, kan tallet bli enda høyere.

Streiken er inspirert av svenske Greta Thunberg, og har vokst seg til et globalt fenomen som etter planen skal finne sted i nesten 1.300 byer i 114 land. Over 1,8 millioner streikende barn og unge møtte opp sist, og mobiliseringen er stor også denne gangen.

I Norge planlegger elever fra 26 byer og tettsteder, deriblant Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, å delta i streiken. Det ventes opp mot 10.000 deltagere.

– Ingenting endret

les også
Her får du nyheter for barn

– Forskerne fortsetter å slå alarm, og senest for et par uker siden kunne vi lese i en rapport fra FNs naturpanel om en historisk masseutryddelse av arter. Likevel har ingenting endret seg siden sist, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom til NTB.

– Regjeringen har ikke lyttet til kravene våre, og fortsetter å stjele ungdommens fremtid. Derfor må vi fortsette protestene og streike igjen, slår han fast.

Eksamen og lærerstreik

Selv om streikeviljen fortsatt er stor, er frafallet fra sist betydelig. I mars deltok hele 20.000 elever fra 70 tettsteder og byer.

En viktig del av forklaringen er at fredag også er eksamensdag for mange elever på ungdomsskolen og videregående. Eiterjord har forståelse for dem som prioriterer det.

– Jeg vil ikke oppfordre folk til å droppe eksamen. Alle må få bestemme selv, sier han.

Blir det ingen løsning i meglingen mellom Unio, Akademikerne og KS natt til fredag kan imidlertid eksamen bli avlyst flere steder. I så fall er også streikende lærere invitert til å kaste seg på klimaopprøret.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

– De er hjertelig velkomne til å møte opp og støtte de elevene som uansett skulle skolestreike. Vi trenger alle på laget for å kreve en bedre miljøpolitikk, sier Eiterjord.

LÆRERDELTAKELSE?: Opp mot 10.000 elever ventes å delta i fredagens klimastreik. Blir det lærerstreik samme dag, kan tallet fort bli større. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix.

Krever tiltak

Til sammen 26 organisasjoner har gitt sin støtte til klimaaksjonen, deriblant Natur og Ungdom, Changemaker, Elevorganisasjonen og en rekke ungdomspartier. De ber politikerne innfri fire konkrete krav.

* Ingen flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, og skap nye klimavennlige jobber i Norge.

* Øk det norske klimamålet og kutt mer enn halvparten av norske utslipp innen 2030.

les også
Endrer «mobbelov»

* Vis solidaritet med barn og unge i det globale sør som rammes av klimaendringene vi er skyld i; Gi mer støtte til finansiering av klimatiltak og klimatilpasning. Støtten må trappes opp til minst 65 milliarder årlig.

* Erklær klimakrise, og følg opp med tiltak.

Lei av ros

Kravene er fulgt opp med stortingsforslag fra SV og MDG, som de folkevalgte skal stemme over 6. juni.

les også
Kongen om klimastreikere: – Barna kan ikke vente

Ungdomsorganisasjonene var på høring om kravene 16. mai. Der fikk de ros for engasjementet sitt, men ingen av de store partiene ville garantere støtte til kravene. Samme budskap ble gjentatt av statsminister Erna Solberg (H) i et intervju med Aftenposten nylig.

Denne typen uttalelser er bare bensin på streikebålet, mener Eiterjord.

– Det føles av og til som vi taler for døve ører. Vi er ikke ute etter ros for engasjementet vårt, vi vil ha en faktisk endring i politikken, sier han.

les også
– Barna har med seg historiene sine

– Vi klare for å fortsette protestene i god tid fremover. På sikt blir det umulig for politikerne å ignorere dette, og vi tror det er mulig å få til en endring til slutt, sier Eiterjord, og legger til at det allerede er planlagt en ny skolestreik i forbindelse med høstens kommunevalg.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .