Stadig flere barn drikker energidrikk

SKEPTISKE: Sjuendeklassingene Augusta Victoria Malme og Johanna Engen Dale trener nesten daglig. De drikker ikke energidrikk, fordi de har hørt at det er farlig på kroppen. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen/VG

Energidrikk kan gi alvorlige bivirkninger. Fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet mener energidrikk bør ha aldersgrense. Red Bull er ikke enig.

– Jeg har hørt at energidrikker er farlig for kroppen, spesielt for dem som er unge. Blant annet er det farlig for hjertet, sier Augusta Victoria Malme (12). 

Forbrukerrådet publiserte nylig en undersøkelse som viste at halvparten av unge fra ti til atten år drikker energidrikk. I aldersgruppa ti til tolv år har det de siste tre årene vært en økning fra åtte til nitten prosent.

les også
Advarer mot skremmende nettfenomen

– At vi ser en så tydelig økning i de yngste aldersgruppene er en kilde til ekstra bekymring. De yngste barna er mer sårbare. Det er bekymringsfullt at det er blitt normalt å drikke industrielt designede leskedrikker med sentralstimulerende stoffer, og som er forbundet med helserisiko, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.

Har ført til hjertesvikt

 I undersøkelsen kommer det frem at blant bivirkningene er energifall, søvnforstyrrelser, skjelving, hyperaktivitet, hodepine, brystsmerter og hjertebank. Det har også forekommet hjerte- og nyresvikt med påfølgende sykehusinnleggelse hos barn og unge som har hatt et høyt energidrikkinntak på kort tid.

  • 22 prosent har opplevd høy energi, med påfølgende plutselig fall i energi.
  • 17 prosent har opplevd søvnforstyrrelser.
  • Over ti prosent sier de har opplevd skjelving, hjertebank, hyperaktivitet og hodepine.
  • Konsentrasjonsvansker, nervøsitet, kvalme/oppkast, brystsmerter og nedstemthet er rapportert av tre til åtte prosent av deltakerne.

– Studier fra USA viser at energidrikk påvirker hjerterytme, puls og blodtrykk. Effekten av energidrikk kan ikke sammenlignes med kaffe, fordi energidrikkene inneholder flere sentralstimulerende stoffer, noe som gjør at effekten varer lengre enn hvis man drikker tilsvarende mengde koffein gjennom kaffe, sier Instefjord.

Les også: Er sukker farlig for barn?

– Blir hyper av det

Augusta og klassevenninna Johanna Engen Dale (12) forteller at mange av deres jevnaldrende drikker energidrikker.

– De bruker det til å «døgne», og blir hyper av det. Det inneholder koffein, sier Augusta. 
De to jentene er aktive, og trener håndball eller fotball nesten hver dag. Likevel ser de ikke behovet for energidrikker.

– Vi spiser heller ordentlig og sunn mat. Banan og sånt. Jeg har ikke inntrykk av at det er de mest aktive som drikker energidrikk, sier Johanna. 

Augusta Victoria Malme og Johanna Engen Dale. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen/VG

Retter seg mot ungdom

Utseende på energidrikkboksene retter seg særlig mot ungdom, påpeker Johanna og Augusta. Spreke farger, kult design. Seksten prosent av dem mellom ti og tolv år i undersøkelsen påpeker at reklame er årsaken til at de drikker energidrikk.

– Man ser også at idrettsutøvere er sponsa av Red Bull. De er forbilder og flinke i idretten sin, noe som kan påvirke ungdom, sier Johanna.

Jentenes fedre, Kent Malme og Kato Dale sier at energidrikker ikke har vært et tema hjemme, og at de derfor ikke har satt retningslinjer for bruk.

– Jeg har forstått det sånn at det ikke er sunt. Den typen drikker er oppkvikkende. Det er ikke noe for unger, sier Dale.

Les også: La barna være aktive

Også et foreldreansvar

les også
Dette endrer seg når du får skolebarn

Myndighetene i Sverige, Storbritannia og flere andre land utreder om energidrikk bør ha aldersgrense. Litauen og Latvia har allerede innført 18-årsgrense. 
Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet tar til orde for en 18-årsgrense også i Norge. 

– Hvorfor skal energidrikk ha samme aldersgrense som vin og øl?
– Barn er sårbare og må beskyttes. Med den kunnskapen vi har om energidrikk er det ingen tvil om at den bør ha en aldersgrense, sier Instefjord.
– Flere butikkjeder har innført aldersgrense på energidrikk?
– Det er veldig ulik praksis mellom butikkene. At energidrikk i noen butikker har en 14-årsgrense er alt for lavt, og det sender et helt feil budskap. 16-årsgrense er bedre enn ingenting, men 18 er det beste, sier Instefjord, som understreker at også foreldre har et ansvar for å følge med på at barna ikke drikker energidrikk.

Også Johanna og Augusta mener energidrikker bør ha aldersgrense. 

Bekymret folkehelseminister

Folkehelseminister Åse Michaelsen tror mange foreldre blir bekymret når de hører hva energidrikker kan gjøre med barn og unge. 

les også
Her får du nyheter for barn

– Mange energidrikker inneholder store mengder koffein og flere andre stimulerende stoffer som kan gi søvnforstyrrelser, uro, nervøsitet, anspenthet og angst. Dette bekymrer meg, og er derfor ønsker jeg å undersøke dette nærmere. Vi må beskytte våre barn og unge, sier Michaelsen. 

Les også: 7 av 10 drikker foran barna på ferie

Vurderer aldersgrense 

– Vurderer du å innføre aldersgrense på energidrikk?
– Jeg har hatt flere møter med næringen, og i vår ba jeg Mattilsynet om å finne ut hvordan vi best mulig kan beskytte barn og unge mot skadene energidrikker kan gi. Jeg ser på muligheter som samarbeid med næringen, informasjon, aldersgrenser og tydelig merking av innhold slik at barn og foreldre kan ta gode valg, sier Michaelsen. 

– Samme koffeinmengde som kaffe

les også
Mange lærere i grunnskolen har ikke nok utdanning

Vi spurte om Red Bulls kommentar til rapporten som viser at energidrikk kan gi bivirkninger, og hva de tenker om at Forbrukerrådet oppfordrer til 18-årsgrense. Sports communication specialist Christian Myrseth i Red Bull henviser til kommentarer gjort av den internasjonale bransjeforeningen Energy Drinks Europe:

«Energidrikk er alkoholfrie drikker som inneholder omtrent samme mengde koffein som en kopp kaffe. Nylige risikovurderinger fra European Food Safety Authority bekrefter igjen tryggheten til energidrikk og gir derfor ingen grunn til å behandle energidrikker annerledes enn kaffe, te eller andre koffeinholdige drikker. EFSA har også bekreftet at hovedbidragsyterne til daglig koffeininntak i alle aldersgrupper er te, kaffe, sjokolade og andre alkoholfrie drikker.»

Energy Drinks Europe uttaler videre at en aldersgrense er diskriminerende, og vil virke mot sin hensikt, fordi produktet da vil framstå som mer attraktivt for unge:

les også
Kjendisenes første skoledag

«En 250 milliliter boks med energidrikk inneholder vanligvis 80 mg koffein, omtrent samme mengde som en kopp kaffe, og samme mengde sukker som i tilsvarende mengde eplejuice, appelsinjuice eller vanlig brus (27g). For alle aldersgrupper er det andre produkter enn energidrikk som er de største diettkildene til koffein og sukker, derfor vil en aldersgrense på energidrikker være helt vilkårlig og diskriminerende . En bedre tilnærming er å jobbe sammen med myndigheter for å sikre en faktabasert diskusjon i stedet for forslag basert på formodninger.»

– Kaffe retter seg jo ikke mot ungdom i sine reklamer, det gjør energidrikker. Gjør ikke det at dere får et spesielt ansvar?
– Red Bull markedsfører ikke sitt produkt til barn, svarer Myrseth.


 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .